Τα Prions Μπορεί να Μεταδίδονται και Μέσω των Οφθαλμών

Τα prions είναι μικροσκοπικά παθογόνα που εξαπλώνονται στον εγκέφαλο και προκαλούν αλλαγές στις πρωτεΐνες με αποτέλεσμα οι τελευταίες να παίρνουν ανώμαλα, δρεπανοειδή σχήματα. Ο τρόπος μετάδοσής τους δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητός, ωστόσο τα παραπάνω παθογόνα έχουν συνδεθεί με μία σειρά σπανίων αλλά θανατηφόρων νευροεκφυλιστικών νόσων. Σήμερα, νέα δεδομένα δείχνουν ότι ο εγκέφαλος δεν είναι το μοναδικό όργανο που επηρεάζεται από τα prions, καθώς τα τελευταία μπορούν να πολλαπλασιαστούν και στους οφθαλμούς.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μετάδοσης για τις νόσους που σχετίζονται με τα prions, παθήσεις γνωστές και ως μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες. Ορισμένες μορφές είναι κληρονομικές, ωστόσο άλλες μπορούν να μεταδοθούν με την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος ή μέσω έκθεσης σε μολυσμένα χειρουργικά εργαλεία.

Μία άλλη σπάνια μορφή έκθεσης είναι οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς. Στις επεμβάσεις αυτές, ο ασθενής μπορεί να μολυνθεί μέσω λήψης μοσχεύματος από έναν αποθανόντα δότη ο οποίος ήταν φορέας (αλλά δεν είχε ποτέ διαγνωστεί) με νόσο Creutzfeldt-Jakob (CJD), την πλέον κοινή δηλαδή νόσο που σχετίζεται με prions.

Έρευνες που εξέτασαν περιστατικά αντίστοιχα με το παραπάνω ανέδειξαν ότι τα prions μπορούν επίσης να ανευρεθούν στους οφθαλμούς των ασθενών, ωστόσο η έκταση του φαινομένου αυτού δεν ήταν γνωστή μέχρι σήμερα.

«Θέλαμε να δαπιστώσουμε πόσο συχνά τα prions εγκαθίστανται στους οφθαλμούς, πώς καναμέμονται και σε ποιες ποσότητες», είπε η Κριστίνα Σίγκουρντσον από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Όταν η Σίγκουρντσον και οι συνεργάτες της εξέτασαν 11 άτομα που είχαν πεθάνει από την μη κληρονομική, σποραδική μορφή της CJD, διαπίστωσαν ότι οι οφθαλμοί τους έφεραν μεγάλο αριθμό prions σε μία κλίμακα που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν. Τα prions ήταν διεσπαρμένα στο σύνολο του οφθαλμού, στον αμφιβληστροειδή, στον κετατοειδή, στο οπτικό νεύρο και το σκληρό χιτώνα.

Χρησιμοποιώντας μία τεχνική υψηλής ευαισθησίας για τα prions, η οποία ονομάζεται RT-QuIC (real-time quaking induced conversion), η ερευνητική ομάδα παρατήρησε prions διεσπαρμένα στο σύνολο των οφθλαμών που εξετάστηκαν στη μελέτη, με τα υψηλότερα επίπεδα να παρατηρούνται στον αμφιβληστροειδή.

Ο τρόπος που τα prions εισέρχονται αρχικά στον οφθαλμό δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητός, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι δυνατό να μεταδίδονται από έναν μολυσμένο εγκέφαλο στους οφθαλμούς μέσω του οπτικού νεύρου.

Μία άλλη θεωρία είναι ότι τα prions μεταδίδονται μέσω επαφής στον ίδιο τον οφθαλμό, πιθανώς κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης στην οποία τα χειρουργικά εργαλεία δεν έχουν αποστειρωθεί επαρκώς.

«Είναι πιθανό να γίνεται ακουσίως μόλυνση των εργαλείων με prions από τους χειρουργούς», είπε η Σίγκουρντσον.

Υπό αυτή την οπτική, τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Τώρα που γνωρίζουμε πλέον ότι τα prions μπορούν να μεταδοθούν μέσω των οφθαλμών με αυτό τον τρόπο, θα είναι ευκολότερο να ανιχνεύσουμε τα παθογόνα στους ασθενείς. Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα ένας φορέας μόλυνσης που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

«Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς που πάσχουν από CJD συσσωρεύουν prions στους οφθαλμούς τους, γεγονός που έχει πιθανώς διαγνωστική χρησιμότητα», έγραψαν οι επιστήμονες στη μελέτη τους η οποία δημοσιεύτηκε στο mBio.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τη Σίγκουρντσον, είναι να αναπτυχθούν διαγνωστικές εξετάσεις που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ευρήματα, πιθανώς μέσω ανάλυσης των δακρύων των ασθενών για να διαπιστωθεί η παρουσία των παθογόνων.

Εφόσον οι παραπάνω εξετάσεις είναι αποτελεσματικές, θα μας επιτρέψουν να βρίσκουμε τα παθογόνα εγκαίρως, καθώς αυτά συχνά πολλαπλασιάζονται για δεκαετίες πριν εμφανιστούν συμπτώματα.

«Μία διαγνωστική εξέταση για τα prions στους οφθαλμούς μπορεί να αποτελέσει σύντομα πραγματικότητα. Τελικά, θα αναπτυχθούν και θεραπευτικές αγωγές που θα αποτρέπουν την εξάπλωση των prions», κατέληξε η Σίγκουρντσον.

Βιβλιογραφία: ScienceAlert

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα