Σύνδρομο Μετα-Ιικής Κόπωσης: Συμπτώματα και Θεραπεία

Το σύνδρομο μετα-ιικής κόπωσης ή PVFS (Post-Viral Fatigue Syndrome) αναφέρεται σε ένα αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας που παραμένει μετά την αντιμετώπιση μίας ιογενούς λοίμωξης. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και μετά από κοινές λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα η γρίπη.

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μετα-ιικά συμπτώματα, όπως αίσθημα κόπωσης, για εβδομάδες ή ακόμα και για μήνες μετά την αντιμετώπιση μίας λοιμώξης. Το σύνδρομο μετα-ιικής κόπωσης μπορεί να ομοιάζει με άλλα προβλήαμτα υγείας, ωστόσο είναι σημαντικό να μιλήστε με τον γιατρό σας για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά του αν παραμείνουν για μεγάλη διάρκεια.

Τι είναι το Σύνδρομο Μετα-Ιιικής Κόπωσης;

Όπως φαίνεται από το όνομά του, το σύνδρομο μετα-ιικής κόπωσης εμφανίζεται μετά την αποδρομή μίας ιογενούς λοίμωξης. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και μετά από σχετικά απλές λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.

Μετά την αντιμετώπιση του ιού από το ανοσολογικό σύστημα, το σύνδρομο μετα-ιικής κόπωσης μπορεί να προκαλέσει αίσθημα εξάντλησης της ενέργειας και γενικότερης αδιαθεσίας. Το αίσθημα αυτό μπορεί να παραμείνει για μερικές ημέρες ή ακόμα και για αρκετούς μήνες μετά την αποδρομή της ιογενούς λοίμωξης.

Ο προκλητικός παράγοντας για την εμφάνιση του συνδρόμου μετα-ιικής κόπωσης φαίνεται ότι είναι μία αντίδραση στον ίδιο τον ιό. Αρκετοί γιατροί αντιμετωπίζουν το σύνδρομο με τις ίδιες θεραπείες που χορηγούνται στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, καθώς οι δύο παθήσεις έχουν παρόμοια κλινική εικόνα.

Ωστόσο, αν και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης προκαλεί συμπτώματα που δεν σχετίζονται με κάποια προφανή αιτία, τα συμπτώματα του συνδρόμου μετα-ιικής κόπωσης πηγάζουν από την αρχική λοίμωξη.

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταφέρει ακόμα να διαπιστώσει τα ακριβή αίτια των συμπτωμάτων. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα τελευταία αποδίδονται στις επιδράσεις του ιού καθώς ο οργανισμός συνεχίζει τις προσπάθειες απομάκρυνσής του.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Pediatrics, μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο ιός προκαλεί υπερφόρτωση του ανοσολογικού συστήματος, γεγονός που προκαλεί συμπτώματα αντίστοιχα με αυτά του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Οι συγγραφείς μίας παλαιότερης μελέτης είχαν υποστηρίξει ότι τα συμπτώματα κόπωσης μετά από μία ιογενή λοίμωξη αποδίδονται πιθανώς στη φλεγμονή του εγκεφάλου.

Η είσοδος ενός ιού στον οργανισμό προκαλεί την άμεση απόκριση του ανοσολογικού συστήματος. Η απόκριση αυτή προκαλεί στρες και φλεγμονή στον οργανισμό, με τις επιδράσεις της να προκαλούν αίσθημα κόπωσης, αδιαθεσίας ή κατάθλιψη.

Σχεδόν οποιαδήποτε ιογενής λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο μετα-ιικής κόπωσης, μεταξύ των οποίων:

Το σύνδρομο εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα σε ασθενείς με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του συνδρόμου μετα-ιικής κόπωσης διαφέρουν στον κάθε ασθενή, ωστόσο οι περισσότεροι αναφέρουν αίσθημα κόπωσης και γενικευμένης αδιαθεσίας. Το αίσθημα αυτό παραμένει ανεξαρτήτως της διάρκειας ύπνου ή της ξεκούρασης.

Άλλα συμπτώματα που έχουν συνδεθεί με το σύνδρομο περιλαμβάνουν:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οργανισμός μπορεί απλά να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει εντελώς τον ιό. Ωστόσο, αν τα παραπάνω συμπτώματα παραμείνουν για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, ίσως πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Θεραπεία

Καθώς αρκετοί επιστήμονες διαφωνούν ως προς τον ορισμό του συνδρόμου μετα-ιικής κόπωσης, δεν υπάρχει ακόμα κοινώς αποδεκτή θεραπεία και αρκετοί γιατροί συνιστούν διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται επιπλέον θεραπεία και η διαχείριση των συμπτωμάτων μέχρι ο ασθενής να νιώσει καλύτερα αρκεί.

Για το σκοπό αυτό, οι περισσότεροι γιατροί χορηγούν αναλγητικά που δεν χρειάζονται συνταγή για την αντιμετώπιση των κεφαλαλγιών και των μυαλγιών.

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσουν τον οργανισμό καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σύνδρομο μετα-ιικής κόπωσης. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Ύπνος για 7-9 ώρες κάθε βράδυ
  • Ξεκούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Διατήρηση της ενέργειας
  • Επαρκής κατανάλωση νερού
  • Ήπια άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει αρκετά φρούτα και λαχανικά, καθώς και αντιφλεγμονώδη τρόφιμα
  • Αποφυγή λιπαρών τροφίμων, όπως τα τηγανιτά ή τα fast food

Αρκετοί ασθενείς μπορούν να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τα συμπτώματα του συνδρόμου με την εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης και αντιμετώπισης του στρες.

Χρόνος Ανάρρωσης

Ο χρόνος ανάρρωσης για τους ασθενείς με σύνδρομο μετα-ιικής κόπωσης μπορεί να παρουσιάζει μεγάλη διαφοροποίηση. Μία έρευνα του 2017 έδειξε ότι ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να περιοριστεί σημαντικά εφόσον η διάγνωση τεθεί εγκαίρως.

Το σύνδρομο μετα-ιικής κόπωσης έχει συνήθως μικρή διάρκεια. Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματά του υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Μία μικρή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Viral Immunology έδειξε ότι στο 31% των ασθενών που νοσούν από τον ιό του Δυτικού Νείλου, το αίσθημα κόπωσης μπορεί να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 6 μηνών. Η μέση διάρκεια του συμπτώματος αυτού στους παραπάνω ασθενείς ήταν τα 5 χρόνια.

Μετά από κάποια συγκεκριμένη διάρκεια, οι γιατροί θα εξετάσουν άλλες διαγνώσεις, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, και θα χορηγήσουν τις κατάλληλες θεραπείες καθώς και συμβουλές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα