Πόσο Κοντά Βρισκόμαστε σε μία Θεραπεία για το Νέο Κοροναϊό;

Μέχρι σήμερα, το 1/4 περίπου των ασθενών που έχουν μολυνθεί με το νέο κοροναϊό παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα από το αναπνευστικό και το 2% τελικά κατέληξε. Καθώς ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται συνεχώς, αρκετές επιστημονικές ομάδες προσπαθούν να βρουν νέες θεραπείες για τον ιό.

Το ιδανικό θα ήταν να ανακαλυφθεί ένα εμβόλιο που προστατεύει από τη λοίμωξη με τον ιό, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα. Σύμφωνα με τον Jonathan Ball από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, η ανάπτυξη ενός εμβολίου μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από 1 χρόνο.

Ωστόσο, ορισμένα από τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα μπορούν πιθανώς να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση του ιού.

Οι ιογενείς λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με δύο τρόπους. Ο ένας από αυτούς περιλαμβάνει μικρά μόρια που σταματούν τον πολλαπλασιασμό των ιών παρεμβαίνοντας στις πρωτεΐνες τους. Δύο σημαντικά πλεονεκτήματα των αντιιικών αυτής της κατηγορίας είναι ότι παρασκευάζονται εύκολα και μπορούν να χορηγηθούν σε μορφή χαπιού.

Ωστόσο, το 99% των μικρομοριακών φαρμάκων αποτυγχάνει στις κλινικές δοκιμές, τόνισε ο Ball, επομένως η ανάπτυξη νέων αντιιικών από το μηδέν μπορεί να χρειαστεί χρόνια.

Ο δεύτερος τρόπος περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση αντισωμάτων, του μηχανισμού δηλαδή μέσω του οποίου ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις. Τα αντισώματα είναι μεγάλες πρωτεΐνες που προσδένονται στους ιούς και προκαλούν την καταστροφή τους.

Μετά τη μόλυνση με έναν ιό που δεν έχει συναντήσει στο παρελθόν, ο οργανισμός χρειάζεται περίπου 2 εβδομάδες για να δημιουργήσει τα κατάλληλα αντισώματα για την αντιμετώπισή του. Η χορήγηση αντισωμάτων από κύτταρα που έχουν πολλαπλασιαστεί στο εργαστήριο μπορεί να περιορίσει τη δραστηριότητα του ιού μέχρι ο οργανισμός να δημιουργήσει δικά του αντισώματα.

Τα αντισώματα αυτής της μορφής προκαλούν επίσης πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με τα φάρμακα μικρών μορίων, καθώς προσδένονται ειδικά στους ιούς, κάτι που δεν συμβαίνει με τα προαναφερθέντα φάρμακα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορέσουμε γρήγορα να ανακαλύψουμε αποτελεσματικά και ασφαλή αντισώματα για το νέο κοροναϊό. Το μοναδικό πρόβλημα είναι η μαζική παραγωγή των αντισωμάτων αυτών.

Εξετάζοντας την Αποτελεσματικότητα των Αντισωμάτων

Μία ερευνητική ομάδα από την Κίνα ασχολήθηκε στο παρελθόν με αντισώματα για τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία του SARS το 2002 και διαπίστωσε ότι ένα από αυτά μπορεί να προσδεθεί και στο νέο κοροναϊό. Ωστόσο, όπως τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας αυτής, Tianlei Ying από το Πανεπιστήμιο του Fudan, μπορεί να χρειαστούν 1-2 μήνες μέχρι να παραχθεί επαρκής ποσότητα των αντισωμάτων για τις κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα και εθελοντές.

Δύο αντισώματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία του κοροναϊού MERS έχουν ήδη εξεταστεί σε ανθρώπους εθελοντές. Ωστόσο, όπως δήλωσαν αντιπρόσωποι της εταιρίας που τα παράγει (Regeneron) υπάρχει μικρή πιθανότητα να είναι αποτελεσματικά για το νέο κοροναϊό, κάτι που πρέπει πάντως να εξεταστεί. Εξετάζοντας νέα αντισώματα για τον ιό Ebola, οι επιστήμονες της Regeneron χρειάστηκαν σχεδόν 6 μήνες μέχρι να παρασκευάσουν επαρκείς ποσότητες για τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Μία κινεζική εταιρία, η WuXi Biologics ανακοίνωσε προσφάτως ότι έχει αναθέσει ήδη σε μία ομάδα 100 επιστημόνων να αναπτύξει θεραπείες με αντισώματα για το νέο κοροναϊό. Ιδανικά, η εταιρία θα καταφέρει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή αντισωμάτων σε 4-5 μήνες.

Στο διάστημα αυτό, ωστόσο, η επιδημία μπορεί να έχει τελειώσει ή να έχει επεκταθεί σε εκατομμύρια ασθενείς, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να παραχθεί επαρκής ποσότητα αντισωμάτων. Οι φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν αντισώματα σήμερα είναι λίγες, είπε ο Ball, και οι περισσότερες από αυτές ασχολούνται με αντισώματα για τον καρκίνο ή άλλες παθήσεις.

Η RenBio, μία φαρμακευτική εταιρία από τις ΗΠΑ πρότεινε μία λύση για να ξεπεραστεί το παραπάνω πρόβλημα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της εταιρίας, αντί να δημιουργήσουμε αντισώματα στο εργαστήριο, μπορούμε να χορηγήσουμε ενέσιμα στους μύες των κάτω άκρων τα γονίδια που κωδικοποιούνται τα αντισώματα αυτά. Με την προσέγγιση αυτή διασφαλίζεται η παραγωγή αντισωμάτων για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, επομένως θα μπορούν να χορηγηθούν τόσο προληπτικά, όσο και για τη θεραπεία της νόσου.

Προς το παρόν, πάντως, η μέθοδος αυτή έχει δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα, επομένως πιθανώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στον άνθρωπο.

Φάρμακα για τον HIV

Σήμερα, υπάρχουν μερικά ήδη εγκεκριμένα φάρμακα που μπορεί να έχουν αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του νέο κοροναϊού. Για παράδειγμα, ένα πειραματικό αντιιικό φάρμακο που αναπτύχθηκε για τη θεραπεία του Ebola, το galidesivir, είναι αποτελεσματικό και στους κοροναϊούς, όπως δήλωσε η εταιρία που το παρασκευάζει, BioCryst Pharmaceuticals. Το φάρμακο αυτό έχει ήδη ελεγχθεί ως προς την ασφάλειά του σε ανθρώπους εθελοντές.

«Η εταιρία μας βρίσκεται σε συζητήσεις με τους φορείς υγείας για να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου άμεσα», είπε ο John Bluth, ένας αντιπρόσωπος της εταιρίας, ωστόσο δεν προσδιόρισε πόσο γρήγορα μπορεί να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν δύο φάρμακα που χορηγούνται σε συνδυασμό για τη θεραπεία του HIV. Η λοπιναβίρη και η ριτοναβίρη έχουν ήδη εγκριθεί για χρήση στον άνθρωπο και σε μικρές κλινικές δοκιμές φαίνεται ότι περιορίζουν τη σοβαρότητα της νόσου αλλά και τη θνησιμότητα στους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τους κοροναϊούς SARS ή MERS.

Μία ομάδα επιστημόνων από το Wuhan, δηλαδή το επίκεντρο της επιδημίας, έχει ξεκινήσει ήδη μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη για τα δύο παραπάνω φάρμακα. «Καθώς η επιδημία έχει λάβει ήδη μεγάλες διαστάσεις στην Κίνα, θα γνωρίζουμε σύντομα αν η προσέγγιση αυτή είναι αποτελεσματική», είπε ο Ball. «Αν αυτό επαληθευτεί, θα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η μαζική παραγωγή των φαρμάκων αυτών».

Βιβλιογραφία: New Scientist

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα