Πόσο Αποτελεσματικό ήταν το Εμβόλιο της Γρίπης Φέτος;

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης που κυκλοφόρησε φέτος ήταν εξαιρετικά χαμηλή αναφορικά με την πρόληψη των νοσηλειών από τον ιό, σύμφωνα με δεδομένα από το CDC των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη των νοσηλειών από το κυρίαρχο στέλεχος της γρίπης (Η2Ν3) ήταν μόλις 16%.

«Η χαμηλή αυτή αποτελεσματικότητα καθιστά σαφές ότι στο μέλλον θα πρέπει να παρακολουθούμε καλύτερα τα νεότερα στελέχη της γρίπης, βελτιώνοντας παράλληλα τις θεραπείες για τον ιό και εφαρμόζοντας περισσότερα μέτρα πρόληψης», αναφέρουν επιστήμονες του CDC στο Morbidity and Mortality Weekly Report.

«Αν και οι περισσότερες εποχές της γρίπης είναι απρόβλεπτες, η δραστηριότητα του ιού την τελευταία εποχή ήταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τα χρόνια πριν την πανδημία της COVID-19», πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

Ωστόσο, υποστήριξαν ότι η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να συνεχιστεί καθώς αυτό μπορεί να προστατεύσει από τα υπόλοιπα τρία στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν κάθε χρόνο.

Για την ανάλυσή τους, οι επιστήμονες του CDC εξέτασαν δεδομένα για 3.636 παιδιά και ενήλικες που είχαν επισκεφθεί νοσοκομεία εξ’ αιτίας κάποιας οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού από τις 4 Οκτωβρίου του 2021 μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου του 2022. Στην ανάλυση αυτή έκαναν προσαρμογή για την ηλικία, το μήνα νόσησης και τις ημέρες από την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος.

Οι ασθενείς που συμπεριελήφθησαν στην ανάλυση είχαν προσέλθει σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετό, βήχα, ανοσμία ή αγευσία) εντός 10 ημερών από την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος. Οι ασθενείς που είχαν λάβει ήδη αντιιικά φάρμακα (Xofluza ή Tamiflu) εξαιρέθηκαν από τη μελέτη.

Συνολικά, το 5% των ασθενών είχαν θετικές εξετάσεις RT-PCR για τον ιό της γρίπης Α, ενώ δεν βρέθηκε κανένα θετικό περιστατικό για ιούς της γρίπης Β. Σε 178 ασθενείς έγινε περαιτέρω ανάλυση για να διαπιστωθεί ποιο ήταν το στέλεχος του ιού από το οποίο είχαν μολυνθεί. Οι 177 είχαν μολυνθεί με τον ιό Η3Ν2, ενώ μόλις 1 μολύνθηκε με τον Η1Ν1. 11 ασθενείς είχαν θετικές εξετάσεις τόσο για τον ιό της γρίπης Α, όσο και για τον SARS-CoV-2.

Από τους ασθενείς που είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό της γρίπης, το 41% είχε κάνει το εμβόλιο της γρίπης που κυκλοφόρησε φέτος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε αυτούς που είχαν αρνητικές εξετάσεις για τον ιό της γρίπης ήταν 50%. Τα ποσοστά εμβολιασμού για τη γρίπη ήταν από 31% έως 64% στις περιοχές που εξέτασε η μελέτη, με τα ποσοστά αυτά να βασίζονται σε αναφορές ασθενών.

«Η δραστηριότητα της γρίπης είναι δύσκολο να προβλεφθεί και οι στρατηγικές για την πρόληψη των νοσηλειών παραμένουν σημαντικές για να περιοριστεί η επιβάρυνση από τη νόσο στα συστήματα υγείας. Οι γιατροί θα πρέπει πάντοτε να εξετάζουν το ενδεχόμενο γρίπης σε ασθενείς που προσέρχονται στα επείγοντα με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Η επιστημονική ομάδα του CDC αναγνώρισε ότι η ανάλυση είχε και ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, τα κριτήρια αρκετών ασθενών προκειμένου να προσέλθουν στα επείγοντα έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που ενδεχομένως επηρέασε τις παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης.

Φωτογραφία: freestocks.org / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα