Πονόλαιμος: Συχνότερα Αίτια και Πρόληψη στα Παιδιά

Ο πονόλαιμος αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα στα παιδιά και συνήθως δεν πρέπει να μας προκαλεί ανησυχία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, αποτελεί ένδειξη μίας σοβαρότερης κατάστασης και επομένως χρήζει επίσκεψης στον παιδίατρο. Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ανησυχήσουμε από τον πονόλαιμο στα παιδιά μας και ποιες ενέργειες θα πρέπει να κάνουμε για την αντιμετώπισή του.

Ενδείξεις που Δείχνουν ότι ο Πονόλαιμος Χρήζει Περαιτέρω Διερεύνησης

Ο πονόλαιμος αποτελεί επείγουσα κατάσταση αν συνοδεύεται από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Δύσπνοια. Στην περίπτωση αυτή ο πονόλαιμος αποτελεί ένδειξη οιδήματος ή απόφραξης των αεραγωγών.
 • Δυσκαταποσία και σιελόρροια. Τα παραπάνω δύο συμπτώματα αποτελούν επίσης ένδειξη επικίνδυνης απόφραξης των αεραγωγών.
 • Υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί ή ανεξήγητη υπνηλία. Ο πυρετός πάνω από 39°C που δεν υποχωρεί με ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη, καθώς και η ανεξήγητη υπνηλία αποτελούν συνήθως συμπτώματα μίας σοβαρής λοίμωξης.
 • Έντονο άλγος. Το άλγος αυτό, οπουδήποτε εντοπίζεται θα πρέπει να σας οδηγήσει άμεσα στο νοσοκομείο.

Αν το παιδί σας παρουσιάσει οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα σε συνδυασμό με πονόλαιμο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας ή να επισκεφθείτε ένα νοσοκομείο.

Τα Συχνότερα Αίτια του Πονόλαιμου στα Παιδιά

Ευτυχώς, τα αίτια που προαναφέρθηκαν είναι σχετικά σπάνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πονόλαιμος αποδίδεται σε ένα από τα παρακάτω αίτια:

 • Ιογενείς Λοιμώξεις. Αν ο πονόλαιμος συνοδεύεται από καταρροή, βήχα καθώς και μυαλγίες, πυρετό, διάρροια ή κοιλιακό άλγος, τότε πιθανώς έχει κάποια ιογενή λοίμωξη. Αρκετοί διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν τα παραπάνω συμπτώματα, μεταξύ των οποίων και ο SARS-CoV-2. Αν το παιδί σας εκδηλώσει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και ρωτήστε τον αν πρέπει να κάνετε εξετάσεις COVID-19, ακόμα κι το παιδί σας δεν έχει έρθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σήμερα, έχουν καταγραφεί περιστατικά COVID-19 σε παιδιά που είναι μόνο πονόλαιμο, επομένως και αυτό το ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Σε κάθε περίπτωση, αν το παιδί σας έχει πονόλαιμο που δεν υποχωρεί, ακόμα κι αν δεν έχει άλλα συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.
 • Αλλεργίες. Ο πονόλαιμος συχνά αποτελεί σύμπτωμα μίας αλλεργίας, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από ρινική καταρροή και ξηροστομία. Συχνά είναι δύσκολο να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε μία αλλεργία και μία ιογενή λοίμωξη αποκλειστικά από τα συμπτώματα. Αν ο πονόλαιμος είναι ήπιος και συνοδεύεται από ρινική καταρροή, φτέρνισμα και κνησμό στους οφθαλμούς, τότε πιθανώς αποδίδεται σε κάποια αλλεργία. Και εδώ, αν έχετε αμφιβολίες, απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.
 • Βακτηριακές λοιμώξεις, όπως ο στρεπτόκοκκος. Αν το παιδί έχει πυρετό ο οποίος δεν συνοδεύεται από καταρροή ή βήχα, τότε πιθανώς για τον πονόλαιμο ενοχοποιείται κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Τα παιδιά με λοίμωξη από στρεπτόκοκκο συχνά μπορεί να παρουσιάσουν επίσης κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος και εξανθήματα.
 • Εισπνεόμενες ή πόσιμες ουσίες που προκαλούν ερεθισμό. Η έκθεση σε ορισμένες ουσίες που βρίσκονται στον αέρα, όπως τα σωματίδια της ρύπανσης μπορεί να προκαλέσουν πονόλαιμο. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα όξινα υγρά. Προσπαθήστε να προστατεύσετε το παιδί σας από τις παραπάνω ουσίες, ωστόσο αν πιστεύετε ότι πιθανώς εκτέθηκε σε αυτές, επικοινωνήστε με το κέντρο δηλητηριάσεων.
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Όταν το γαστρικό οξύ παλινδρομεί από το στόμαχο, μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο. Αν το παιδί έχει κοιλιακό άλγος ή κακοσμία μαζί με τον πονόλαιμο, τότε ο τελευταίος μπορεί να αποδίδεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πρόληψη του Πονόλαιμου

Προκειμένου να προληφθούν οι λοιμώξεις που προκαλούν πονόλαιμο είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά σας:

 • Να πλένουν τακτικά τα χέρια τους
 • Να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους
 • Να καθαρίζουν διάφορες επιφάνειες πριν τις αγγίξουν
 • Να αποφεύγουν άτομα που έχουν εμφανή συμπτώματα λοίμωξης

Σε περιοχές με μεγάλη διασπορά του SARS-CoV-2 είναι σημαντικό να φοράνε επίσης μάσκα όταν έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα