Φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένα πολυανθεκτικά βακτήρια

Νέα δεδομένα δείχνουν ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και 20 χρόνια για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αρκετά πολυανθεκτικά βακτήρια. Το εύρημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τη θεραπεία των ασθενών που νοσούν από αυτά όσο και για τη γενικότερη μάχη εναντίον των ανθεκτικών βακτηρίων.

Βακτήρια όπως η Pseudomonas aeruginosa και το Enterobacteriaceae μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία και σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι ακόμα και απειλητικά για τη ζωή του ασθενούς. Τα βακτήρια αυτά, που ευθύνονται συνήθως για λοιμώξεις όπως η πνευμονία, συχνά αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα κλασικά αντιβιοτικά.

Ερευνητές από το Aarhus University διαπίστωσαν ότι ένα φάρμακο γνωστό ως glatiramer acetate, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης, μπορεί να αντιμετωπίσει επίσης τα ανθεκτικά αυτά βακτήρια. Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι το φάρμακο καταστρέφει το 50% των βακτηρίων σε δείγματα από ασθενείς με κυστική ίνωση που εκτίθενται στα βακτήρια των πνευμόνων.

Δυνατότητα να αναπτυχθούν νέες θεραπείες

Η ανακάλυψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, καθώς τα πολυανθεκτικά βακτήρια αποτελούν μείζον πρόβλημα.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τις λοιμώξεις που προκύπτουν από Gram-αρνητικά βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά αποτελούν τη συχνότερη αιτία πνευμονίας, κυστίτιδας και σηπτικού σοκ. Λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ανθεκτικότητας, τα αποτελεσματικά φάρμακα για τις λοιμώξεις αυτές έχουν μειωθεί σημαντικά και αυτά που χρησιμοποιούνται πρέπει να χορηγούνται σε μεγάλες δόσεις οι οποίες ενδεχομένως να είναι τοξικές για τον ασθενή.

Σύμφωνα με μία έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, το 2050 τα ανθεκτικά βακτήρια θα προκαλούν συνολικά περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο. Μέχρι τώρα, ούτε οι φαρμακευτικές εταιρείες ούτε οι έρευνες έχουν καταφέρει να αναπτύξουν νέα είδη αντιβιοτικών ικανά να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα πολυανθεκτικά βακτήρια.

Η ανακύκλωση των φαρμάκων προσφέρει νέες επιλογές

Η παρούσα μελέτη αποτελεί παρακλάδι μίας νέα παγκόσμιας προσπάθειας στον τομέα της ανάπτυξης φαρμάκων που εστιάζει στην ανακύκλωση των τελευταίων ή, όπως είναι επίσης γνωστή, στον επαναπροσδιορισμό της χρήσης τους. Ουσιαστικά, οι ερευνητές και οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν, φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί για ορισμένες παθήσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες.

Η ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου είναι μία διαδικασία που χρειάζεται τουλάχιστον 10 χρόνια μέχρι το φάρμακο να μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να περιμένουμε τόσο πολύ στη μάχη ενάντια στα πολυανθεκτικά βακτήρια. Το glatiramer acetate χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης για πάνω από 20 χρόνια και θεωρείται ασφαλές φάρμακο που δεν προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Το γεγονός ότι το φάρμακο αυτό έχει αντιμικροβιακή δράση αποτέλεσε έκπληξη για τους ερευνητές. Ανοίγουν, έτσι, νέες δυνατότητες να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τους ασθενείς με κυστική ίνωση, για παράδειγμα, για τους οποίους μέχρι σήμερα οι θεραπευτικές επιλογές ήταν περιορισμένες.

Η ανακάλυψη αυτή αλλάζει επίσης τα δεδομένα για την πολλαπλή σκλήρυνση. Φαίνεται ότι τα βακτήρια ενδεχομένως ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου κάτι που στο παρελθόν έχουν δείξει και άλλες έρευνες.

Βιβλιογραφία: Aarhus University

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα