Ποια Φάρμακα της Γρίπης και του Κρυολογήματος Επηρεάζουν την Καρδιακή Υγεία;

Βρισκόμαστε στα τέλη του Γενάρη και η εποχή της γρίπης βρίσκεται στην περίοδο αιχμής της. Καθώς τα περιστατικά γρίπης και κοινού κρυολογήματος αυξάνονται συνεχώς αρκετοί από εμάς αγοράζουμε αντιφλεγμονώδη και αποσυμοφρητικά για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματά τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το American Heart Association, τα φάρμακα αυτά μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες επιδράσεις για την καρδιά σε ευπαθείς ομάδες.

Τα φάρμακα που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή αποτελούν την πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση του άλγους, του ηπίου πυρετού, της ρινικής συμφόρησης καθώς και άλλων συμπτωμάτων της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, και τα αποσυμφορητικά της ρινός όπως η ψευδοεφεδρίνη και η φαινυλεφρίνη.

Αν και τα φάρμακα αυτά είναι γενικά ασφαλή εφόσον λαμβάνονται στις προτεινόμενες δόσεις, επιστήμονες από το American Heart Association και άλλους οργανισμούς προειδοποιούν ότι μπορεί να επιδεινώσουν την καρδιαγγειακή υγεία ορισμένων ατόμων.

«Οι ασθενείς με αρρύθμιστη υπέρταση ή καρδιακή νόσο πρέπει να αποφεύγουν τα από του στόματος αποσυμφορητικά», δήλωσε η Σόντρα ΝτεΠάλμα, μία από τους ειδικούς που συνέγραψαν τις οδηγίες του American College of Cardiology και του American Heart Association για τη διαχείριση της υπέρτασης.

«Για όλους τους υπόλοιπους αλλά και τα άτομα με χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά από υπόδειξη ενός επαγγελματία υγείας», συμπλήρωσε η ΝτεΠάλμα.

Αυξημένος Καρδιαγγειακός Κίνδυνος

Σύμφωνα με τις οδηγίες του AHA και του ACC, τόσο τα ΜΣΑΦ όσο και τα αποσυμφορητικά μπορούν να ανεβάσουν την αρτηριακή πίεση λόγω του μηχανισμού δράσης τους. Ιδιαίτερα τα αποσυμοφορητικά, προκαλούν σύσπαση των αγγείων της ρινός, γεγονός που βοηθά στον περιορισμό της φλεγμονής στην περιοχή αυτή.

«Ωστόσο, αν έχετε υπέρταση ή καρδιακή νόσο, δεν θέλετε να συσπώνται τα αγγεία καθώς έτσι μπορεί να επιδεινωθεί η πάθησή σας», σημειώνει η Δρ Έριν Μίχος, αναπληρώτρια διευθύντρια προληπτικής καρδιολογίας στο Κέντρο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Η ίδια τονίζει επίσης ότι οι ασθενείς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο από τη λήψη των αποσυμφορητικών είναι αυτοί που έχουν αρρύθμιστη υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια ή ιστορικό εμφράγματος του μυκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε ό,τι αφορά τα ΜΣΑΦ, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν επίσης να αυξήσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Infectious Diseases το 2017 εξέτασε 9.793 άτομα που είχαν λάβει θεραπείες για λοιμώξεις του αναπνευστικού και κατέληξαν στο νοσοκομείο λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου. Οι εθελοντές είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 72 χρόνια όταν παρουσίασαν το έμφραγμα και αρκετοί από αυτούς είχαν παροϋπάρχοντες καρδιαγγειακούς  παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση ή διαβήτη.

Η Πρόληψη είναι η Καλύτερη Προσέγγιση

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αυτοί που πήραν ΜΣΑΦ για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού είχαν τριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου μέσα σε 1 εβδομάδα από τη λήψη τους, σε σχέση με την ίδια περίοδο του έτους πριν τη λήψη των ΜΣΑΦ.

Για να αποφευχθούν οι παραπάνω κίνδυνοι, τα ΜΣΑΦ και τα αποσυμφορητικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ ή να προτιμούνται άλλες κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα αντισταμινικά.

«Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που είναι λιγότερο επικίνδυνες και πρέπει να προτιμώνται», είπε η ΝτεΠάλμα.

«Αν πρέπει να λάβετε και άλλα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή, να είστε προσεκτικοί. Επίσης αν έχετε καρδιακά προβλήματα όπως υπέρταση ή ταχυκαρδία, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας», συμπλήρωσε.

Η καλύτερη προσέγγιση για το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη είναι η πρόληψη η οποία επιτυγχάνεται μέσω του εμβολιασμού. Μην αμελείτε το εμβόλιο της γρίπης το οποίο πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα