Πλησιάζει η Εποχή της Γρίπης: Τι Πρέπει να Κάνουμε για να Προστατευτούμε

Η γρίπη σίγουρα δεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μας προκαλούν ανησυχία σήμερα. Ωστόσο, καθώς βρισκόμαστε ήδη στο φθινόπωρο, σιγά σιγά θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για να προλάβουμε την παραπάνω λοίμωξη και φέτος.

Αν και πέρσι τα περιστατικά της γρίπης ήταν πολύ περιορισμένα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάσουμε. Όσο η πανδημία της COVID-19 δεν έχει αντιμετωπιστεί, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος τοπικών «διπλών» επιδημιών από γρίπη και COVID-19 οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά το σύστημα υγείας. Κατά συνέπεια, είναι προφανές ότι θα πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουμε το παραπάνω ενδεχόμενο.

Πώς ήταν η Εποχή της Γρίπης Πέρσι;

Η εποχή της γρίπης του 2020-2021 ήταν σχετικά ήπια. Χαρακτηριστικά, ενώ σε προηγούμενα έτη η θετικότητα των εξετάσεων της γρίπης κυμαίνεται στο 25-30%, πέρσι ήταν μόλις 1%. Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία για γρίπη έφτασαν μάλιστα στο χαμηλότερο αριθμό που έχει παρατηρηθεί από το 2005. Το ίδιο συνέβη και με τους παιδιατρικούς θανάτους από τη γρίπη, οι οποίοι έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αν και πέρσι υπήρχαν ανησυχίες για διπλές επιδημίες από γρίπη και COVID-19 οι οποίες θα είχαν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο σύστημα υγείας, ευτυχώς τελικά το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Η COVID-19 προκάλεσε τελικά αρκετούς θανάτους, ωστόσο τα περιστατικά της γρίπης παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Θα είναι και Φέτος Χαμηλά τα Περιστατικά της Γρίπης;

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί εύκολα αυτή τη στιγμή. Ο χαμηλός αριθμός περιστατικών γρίπης αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

 • Τα μέτρα πρόληψης για την COVID-19, όπως
  • Η χρήση μάσκας
  • Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η αποφυγή των συναθροίσεων
  • Το πλύσιμο των χεριών
  • Το κλείσιμο των σχολείων
  • Ο περιορισμός των ταξιδίων
 • Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού για τη γρίπη

Μία άλλη θεωρία, η οποία προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί, υποστηρίζει ότι οι ασθενείς που νοσούν από COVID-19 έχουν μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν και από γρίπη. Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν και με άλλα παθογόνα, τα οποία λειτουργούν ανταγωνιστικά. Προς το παρόν μία έρευνα έχει διαπιστώσει σύνδεση ανάμεσα στα δύο παθογόνα, αλλά με αντίθετη φορά. Συγκεκριμένα, όπως παρατήρησε, οι ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο να έχουν θετικές εξετάσεις για τον ιό της γρίπης.

Τι Μπορούμε να Κάνουμε για να Προετοιμαστούμε για την Εποχή της Γρίπης Φέτος;

Καθώς η εποχή της γρίπης πλησιάζει, φαίνεται ότι φέτος θα υπάρχουν ορισμένες διαφορές σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα:

 • Θα μπορούμε να κάνουμε τα εμβόλια της γρίπης και της COVID-19 χωρίς ανησυχία. Πέρσι, η οδηγία ήταν ότι τα δύο αυτά εμβόλια θα πρέπει να γίνονται με διαφορά τουλάχιστον 10 ημερών. Φέτος, ωστόσο γνωρίζουμε πλέον ότι μπορούν να χορηγηθούν και ταυτόχρονα, εφόσον κάποιος το επιθυμεί.
 • Η εποχή της γρίπης ενδέχεται να ξεκινήσει νωρίτερα. Ο χαμηλός αριθμός λοιμώξεων από γρίπη πέρσι σημαίνει ότι η ανοσία της κοινότητας για τον ιό είναι μειωμένη. Επιπλέον, καθώς τα περιστατικά παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενδεχομένως τα στελέχη για τα οποία θα προσφέρει ανοσία το εμβόλιο να μην είναι ιδανικά.
 • Περισσότεροι άνθρωποι θα φορούν μάσκες. Στις προηγούμενες εποχές της γρίπης σχεδόν κανένας δεν φορούσε μάσκα. Οι μάσκες μπορούν να προστατεύσουν από αρκετά παθογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα, επομένως αν χρησιμοποιούνται από σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά της γρίπης.

Φυσικά, υπάρχουν και αρκετά που δεν θα αλλάξουν σε σχέση με προηγούμενες εποχές της γρίπης, όπως:

 • Εμβολιασμός. Όπως και κάθε χρόνο, είναι σημαντικό και φέτος να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τον κατάλληλο χρόνο για να κάνετε το εμβόλιο.
 • Μέτρα πρόληψης. Αν παρουσιάσετε συμπτώματα αποφύγετε τις επαφές με άλλα άτομα και παραμείνετε στο σπίτι. Επίσης, αν παρατηρήσετε ότι ένα άτομο σε ένα χώρο που βρίσκεστε παρουσιάζει συμπτώματα, μην έρθετε σε επαφή μαζί του. Προσπαθήστε επίσης να πλένετε τακτικά τα χέρια σας.
 • Θεραπείες. Οι θεραπείες για τη γρίπη δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με άλλες χρονιές. Είναι σημαντικό να χορηγούνται νωρίς καθώς τότε είναι περισσότερο αποτελεσματικές.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα