Περιστατικά Οξείας Ηπατίτιδας στα Παιδιά: Νέα Δεδομένα για το Ρόλο του Ιού AAV2

Η ανάλυση δειγμάτων αίματος από παιδιά που είχαν παρουσιάσει την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας πριν από μερικούς μήνες έδειξε ότι πράγματι για τα συμπτώματα ενοχοποιείται ο αδενοϊός AAV2. Ο τελευταίος όταν προκαλούσε λοίμωξη σε συνδυασμό με κάποιο άλλο παθογόνο, οδηγούσε στην εμφάνιση της ηπατίτιδας.

Τα 13 από τα 14 δείγματα που εξέτασαν οι επιστήμονες της μελέτης από παιδιά με ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας ήταν θετικά για τον ιό AAV2. Ο ιός αυτός μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι δεν μπορεί να προκαλέσει παθολογικά συμπτώματα και βασίζεται σε άλλους ιούς προκειμένου να πολλαπλασιαστεί. Σε μία ομάδα ελέγχου με παιδιά χωρίς ιστορικό ηπατίτιδας, μόλις το 3.5% είχε θετικές εξετάσεις για τον ιό.

Και τα 14 παιδιά με ιστορικό ηπατίτιδας είχαν επίσης θετικές εξετάσεις για διάφορους αδενοϊούς, με συχνότερο τον αδενοϊό 41 (79%), ενώ σε 12 παιδιά ανιχνεύθηκαν και άλλα παθογόνα, όπως για παράδειγμα ο ιός Epstein-Barr, ο ερπητοϊός 6 και εντεροϊός Α71.

Ο αδενοϊός 41, ο οποίος είχε ενοχοποιηθεί στην αρχή της επιδημίας για την εμφάνιση της ηπατίτιδας, ανιχνεύθηκε μόλις στο 8% των παιδιών της ομάδας ελέγχου. Αντίστοιχα, σε αυτή την ομάδα ήταν χαμηλά και τα ποσοστά άλλων παθογόνων.

«Συνολικά, τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν μία ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην ταυτόχρονη λοίμωξη από τον ιό AAV2 και ένα ή περισσότερα άλλα παθογόνα με την εμφάνιση σοβαρής ηπατίτιδας στα παιδιά, αν και ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να αποδείξουμε σχέση αιτίας-αποτελέσματος», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης στο περιοδικό Nature.

Μάλιστα, παρομοίασαν την κατάσταση αυτή με την ηπατική ανεπάρκεια που εμφανίζεται στους ενήλικες όταν νοσούν ταυτόχρονα από ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα D.

Σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε, η ομάδα υποστήριξε ότι το πιο πιθανό σενάριο ήταν η ηπατίτιδα στα παιδιά να αποδίδεται σε κάποιο νέο παθογόνο, μία θεωρία που τελικά δεν επαληθεύτηκε. Οι αδενοϊοί προκαλούν συνήθως λοιμώξεις στις ηλικίες 1-5 ετών. Στην παρούσα μελέτη, η μέση ηλικία των παιδιών ήταν τα 3 χρόνια.

Από την αρχή του 2022 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.000 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε 35 χώρες.

Οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν τα αποτελέσματα δύο προηγουμένων ερευνών από τη Μεγάλη Βρετανία που είχαν συνδέσει επίσης τον ιό AAV2 με τις ηπατίτιδες στα παιδιά.

«Και οι 3 έρευνες επιβεβαιώνουν τη σύνδεση του AAV2 στα παιδιά με την οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας. Οι έρευνες έγιναν μάλιστα σε διαφορετικές ηπείρους, γεγονός που ισχυροποιεί τα αποτελέσματα», αναφέρουν οι συγγραφείς ενός άρθρου που συνόδευσε τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας.

«Οι επόμενες μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν με ποιο τρόπο ο ιός AAV2 επηρεάζει τη λειτουργία των ηπατικών κυττάρων. Με καλλιέργειες κυττάρων και οργανοειδή θα μπορέσουμε να εξετάσουμε μέσω ποιου μηχανισμού η λοίμωξη από τον AAV2 είναι επιβλαβής για τα κύτταρα αυτά. Έτσι θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε αν η νόσος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανοσοκατασταλτικά ή με αντιιικά φάρμακα», κατέληξαν.

Φωτογραφία: Polina Tankilevitch

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα