Περιστατικά Ηπατίτιδας στα Παιδιά: Τι Γνωρίζουμε για τον Αδενοϊό 41

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά σοβαρής φλεγμονής του ήπατος (ηπατίτιδας) σε παιδιά που δεν είχαν ιστορικό ηπατικών νόσων. Μέχρι τις 21 Απριλίου είχαν καταγραφεί συνολικά 169 επιβεβαιωμένα περιστατικά «οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας» σε 12 χώρες, με την πλειοψηφία των περιστατικών να εντοπίζονται στη Μεγάλη Βρετανία. Τα περισσότερα παιδιά έχουν ηλικία κάτω των 10 ετών.

Αρκετοί γιατροί που ασχολήθηκαν με τα παραπάνω παιδιά κατά τη νοσηλεία τους, παρατήρησαν ότι τα συμπτώματα της νόσου ήταν πολύ σοβαρά, με αποτέλεσμα 17 παιδιά να χρειαστούν μεταμόσχευση ήπατος. Μάλιστα, ένα από τα παιδιά κατέληξε καθώς παρουσίασε σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια.

Ο αριθμός των περιστατικών είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με αυτόν που παρατηρείται τυπικά κάθε χρόνο σε παιδιά αυτής της ηλικίας. Αν και η οξεία ηπατίτιδα μπορεί να επηρεάσει και αυτό τον πληθυσμό, σπάνια παρουσιάζονται τόσο πολλά περιστατικά σε τόσο μικρό διάστημα.

Αυτή τη στιγμή τα αίτια του παραπάνω φαινομένου είναι άγνωστα, ωστόσο μία θεωρία υποστηρίζει ότι η οξεία ηπατίτιδα αποδίδεται σε έναν αδενοϊό. 40 από τα 53 παιδιά που παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα και έκαναν εξετάσει στη Μεγάλη Βρετανία, ήταν θετικά για το παθογόνο αυτό.

Τι είναι οι Αδενοϊοί;

Οι αδενοϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να μολύνουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα. Οι αδενοϊοί έχουν λάβει το όνομά τους από τον ιστό που απομονώθηκαν για πρώτη φορά και συγκεκριμένα τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις των αμυγδαλών.

Σήμερα, έχουν απομονωθεί συνολικά 7 διαφορετικά είδη αδενοϊών και κάθε είδος χωρίζεται σε διαφορετικούς οροτύπους, κάτι αντίστοιχο με τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 ή άλλων κορονοϊών.

Οι αδενοϊοί τυπικά προκαλούν ήπια συμπτώματα στον άνθρωπο. Ορισμένοι από αυτούς μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά συμπτώματα, άλλοι προκαλούν επιπεφυκίτιδα, ενώ συγκεκριμένοι αδενοϊοί έχουν ενοχοποιηθεί για περιστατικά γαστρεντερίτιδας.

Ο ορότυπος που έχει συνδεθεί αυτή τη στιγμή με την αύξηση των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας λέγεται αδενοϊός 41 και έχει ανιχνευθεί ήδη σε 74 παιδιά. Ο αδενοϊός 41 ανήκει στην ομάδα των αδενοϊών που προκαλούν τυπικά ήπια ή μέτρια συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, όπως διάρροια, έμετο και κοιλιακό άλγος.

Στα περισσότερα παιδιά ή ενήλικες με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, οι αδενοϊοί δεν προκαλούν σοβαρά συμπτώματα και η λοίμωξη υποχωρεί εντός 1-2 εβδομάδων. Η ηπατίτιδας έχει καταγραφεί αυτή τη στιγμή ως σπάνια επιπλοκή της λοίμωξης με τους παραπάνω ιούς.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των περιστατικών, αλλά και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στα παιδιά, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί αυτή τη στιγμή να ανακαλύψει άμεσα τα αίτια του παραπάνω φαινομένου. Όταν αναφέρθηκαν τα πρώτα περιστατικά, οι επιστήμονες προσπάθησαν να ιχνηλατήσουν τις επαφές των παιδιών με σκοπό να διαπιστώσουν αν η ηπατίτιδα έχει ιογενή αιτιολογία. Σύντομα, διαπιστώθηκε ότι η αύξηση αυτή δεν ήταν ένα τοπικό φαινόμενο.

Μία ανάλυση των δεδομένων από το Υπουργείο Υγείας της Σκωτίας έδειξε ότι κανένα από τα παιδιά που παρουσίασαν ηπατίτιδα δεν ζούσε σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, η μέση ηλικία των παιδιών που νοσηλεύτηκαν ήταν τα 4 χρόνια, ενώ δεν υπήρχε κάποιος προφανής παράγοντας που επηρέαζε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Σε παρόμοια αποτελέσματα κατέληξε και μία ανάλυση που έκανε το CDC των ΗΠΑ.

Καθώς ορισμένα από τα εμβόλια της COVID-19 που χορηγήθηκαν είχαν βασιστεί σε αδενοϊούς, αρκετοί αναρωτήθηκαν αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα εμβόλια και τα περιστατικά ηπατίτιδας. Ωστόσο, κανένα από τα παιδιά που παρουσίασαν ηπατίτιδα δεν είχε εμβολιαστεί για την COVID-19. Επιπλέον, τα εμβόλια που έχουν βασιστεί στην τεχνολογία των αδενοϊών χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο είδος του ιού που δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί.

Ερωτήματα που Θα Πρέπει να Απαντηθούν

Προς το παρόν, ο αδενοϊός 41 δεν έχει συνδεθεί ακόμα με σχέση αιτίας-αποτελέσματος με τα περιστατικά ηπατίτιδας. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν τα παιδιά είχαν μολυνθεί παράλληλα και με άλλα παθογόνα τα οποία ενοχοποιούνται επίσης για την εμφάνιση ηπατίτιδας.

Τις επόμενες ημέρες ίσως θα ήταν συνετό να γίνουν δειγματοληπτικές εξετάσεις στους πληθυσμούς από τους οποίους προέρχονται τα περιστατικά ηπατίτιδας προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ευρεία εξάπλωση του αδενοϊού 41. Επιπλέον, οι επιστήμονες θα πρέπει να εξετάσουν το γενετικό υλικό του ιού προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει παρουσιάσει μεταλλάξεις.

Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει μία αναζήτηση για αποτελεσματικά αντιιικά φάρμακα, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τον συγκεκριμένο αδενοϊό.

Μέχρι να έχουμε περισσότερες απαντήσεις, οι γονείς θα πρέπει να επαγρυπνούν για την εμφάνιση συμπτωμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά τους.

Φωτογραφία: Tima Miroshnichenko / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα