Οξεία Βρογχίτιδα: Τα Συχνότερα Αίτια

Η οξεία βρογχίτιδα είναι μία φλεγμονή των αεραγωγών στους πνεύμονες. Εμφανίζεται αιφνίδια και διαρκεί για τουλάχιστον 5 ημέρες.

Η οξεία βρογχίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα λοίμωξης. Ο ιός της γρίπης και η οικογένεια ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα είναι αυτοί που ενοχοποιούνται συχνότερα, ωστόσο, σπανιότερα για μία οξεία βρογχίτιδα μπορεί να ευθύνονται βακτήρια και ιδιαίτερα το Chlamydia pneumoniae και το Mycoplasma pneumoniae.

Η οξεία βρογχίτιδα διαφέρει από την πνευμονία, καθώς η τελευταία δεν είναι λοίμωξη των αεραγωγών, αλλά των κυψελίδων, των σημείων δηλαδή που ο οργανισμός απορροφά το οξυγόνο. Η πνευμονία είναι σοβαρότερη πάθηση (μπορεί να είναι ακόμα και απειλητική για τη ζωή) και συνήθως απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά.

Η οξεία βρογχίτιδα εμφανίζεται συνήθως με βήχα και πόνο στο στήθος. Ο βήχας μπορεί να είναι «ξηρός» ή παραγωγικός. Ο τελευταίος συνοδεύεται από παραγωγή βλέννης και λευκών αιμοσφαιρίων από τους πνεύμονες λόγω της φλεγμονής. Συχνά, η οξεία βρογχίτιδα ακολουθεί το κοινό κρυολόγημα το οποίο έχει προκαλέσει φτέρνισμα και καταρροή για αρκετές ημέρες πριν ξεκινήσει ο βήχας. Σπανίως εμφανίζεται πυρετός, καθώς ο τελευταίος όταν συνυπάρχει με βήχα σχετίζεται συχνότερα με πνευμονία.

Όταν επισκεφθείτε τον γιατρό σας με έντονο βήχα, η πρώτη του ενέργεια θα είναι να διαπιστώσει αν ο βήχας είναι αποτέλεσμα οξείας βρογχίτιδας ή έχει άλλα αίτια. Αν ο γιατρός αποφασίσει ότι γι’αυτόν ενοχοποιείται μία οξεία βρογχίτιδα, δεν θα χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα χρειαστεί να κάνετε ακτινογραφία θώρακος, εξέταση πτυέλων και εξετάσεις αίματος με σκοπό να διαπιστωθεί αν έχετε κάποια βακτηριακή λοίμωξη ή άλλη πάθηση που μπορεί να προκαλέσει βήχα. Στην περίπτωση της οξείας βρογχίτιδας, ο γιατρός συνήθως δεν θα χορηγήσει αντιβιοτικά ή αντιιικά φάρμακα, καθώς η νόσος υποχωρεί συνήθως χωρίς αγωγή. Μπορεί να χορηγηθούν, ωστόσο, φάρμακα για την καταστολή του βήχα.

Η οξεία βρογχίτιδα συχνά είναι λοιμώδης. Για το λόγο αυτό, όταν αρχίσετε να βήχετε, είναι σημαντικό να καλύπτετε το στόμα σας με ένα μαντήλι και να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Οι ιοί και τα βακτήρια που προκαλούν οξεία βρογχίτιδα μπορούν να μεταδοθούν με την επαφή (για παράδειγμα με μία χειραψία) καθώς και μέσω του αέρα.

Αν έχετε διαγνωστεί αρκετές φορές με οξεία βρογχίτιδα, ο γιατρός σας πιθανώς θα αναζητήσει αν πάσχετε από κάποια άλλη πάθηση που σχετίζεται με μακροχρόνια και υποτροπιάζοντα επεισόδια βήχα. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να είναι ήπιες ή ιδιαίτερα σοβαρές.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα