Οι Καρδιαγγειακοί Παράγοντες Κινδύνου Αυξάνουν τον Κίνδυνο Επιπλοκών και Θανάτου από COVID-19

Οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές επιπλοκές, καθώς και αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη νοσηλεία τους για COVID-19. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Jolanda Sabatino από το Universita degli Studi Magna Graecia di Catanzaro στην Ιταλία.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι στους περισσότερους ασθενείς ο SARS-CoV-2 προκαλεί ήπια συμπτώματα, ωστόσο σε ένα μικρό ποσοστό η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή πνευμονία και να γίνει απειλητική για τη ζωή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας έρευνας, είναι σημαντικό για τους γιατρούς να γνωρίζουν την κλινική εικόνα και τους κινδύνους που διατρέχουν οι ασθενείς με COVID-19 που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην έρευνα που έκαναν, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 21 έρευνες για 77.317 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 από την Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, το 12.89% των ασθενών είχε καρδιαγγειακές συννοσηρότητες, το 36.08% είχε υπέρταση και το 19.45% είχε διαβήτη.

Από το σύνολο των ασθενών, το 14.09% παρουσίασε επιποκές από το καρδιαγγειακό σύστημα κατά τη νοσηλεία τους για COVID-19. Οι συχνότερες επιπλοκές που εμφανίστηκαν ήταν οι αρρυθμίες και το αίσθημα παλμών, ωστόσο ένας σημαντικός αριθμός ασθενών παρουσίασε επίσης βλάβες στο μυοκάρδιο. Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι οι προϋπάρχουσες καρδιαγγειακές συννοσηρότητες, καθώς και οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου ήταν ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες για τις καρδιαγγειακές επιπλοκές, κάτι που ωστόσο δεν παρατηρήθηκε για την ηλικία και το φύλο. Οι προϋπάρχουσες καρδιαγγειακές συννοσηρότητες, οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου, καθώς και η ηλικία ήταν ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες για τον κίνδυνο θανάτου.

«Οι καρδιαγγειακές επιπλοκές αποτελούν συχνό φαινόμενο στους ασθενείς με COVID-19 και έχουν συνδεθεί τόσο με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών όσο και με αυξημένη θνησιμότητα», κατέληξαν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα