Νέος Κοροναϊός Covid-19: Είναι πιο Επικίνδυνος από τη Γρίπη;

Η επιδημία του νέου κοροναϊού έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, ένας άλλος ιός έχει επηρεάσει μεγαλύτερο αριθμό ατόμων και έχει προκαλέσει περισσότερους θανάτους παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες. Ο ιός αυτός είναι φυσικά η γνωστή μας γρίπη. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του καθενός από τους παραπάνω ιούς και για ποιον πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο;

Μέχρι σήμερα ο νέος κοροναϊός, γνωστός ως Covid-19 (πρώην 2019-nCoV), έχει προκαλέσει νόσηση σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους στην Κίνα, εκ των οποίων οι 427 κατέληξαν και 200 ανθρώπους στον υπόλοιπο κόσμο εκ των οποίων κατέληξαν οι 2. Οι αριθμοί αυτοί, ωστόσο, δεν μπορούν καν να συγκριθούν με αυτούς της γρίπης, η οποία μόνο στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει νόσηση σε 19 εκατομμύρια άτομα, με 180.000 νοσηλείες και 10.000 θανάτους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η γρίπη είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, επομένως παρά την επικινδυνότητα της νόσου, γνωρίζουμε αρκετά στελέχη της και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα γι’αυτά στην αρχή κάθε εποχής. Αντιθέτως, οι γνώσεις μας για τον ιό Covid-19 είναι πολύ περιορισμένες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό θα εξαπλωθεί και πόσους θανάτους θα προκαλέσει.

«Παρά τα υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας από τη γρίπη, γνωρίζουμε ότι τα περιστατικά της θα αρχίσουν να περιορίζονται το Μάρτιο και τον Απρίλιο», είπε ο Dr Anthony Fauci, διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases σε μία συνέντευξη που έδωσε στο Λευκό Οίκο. «Οι νοσηλείες και οι θάνατοι από τη γρίπη είναι κάτι που μπορούμε να προβλέψουμε, ωστόσο για τον ιό Covid-19 υπάρχουν αρκετοί αστάθμιστοι παράγοντες».

Οι επιστήμονες προσπαθούν σήμερα να μάθουν περισσότερα σχετικά με τον Covid-19 για να διαπιστώσουν πόσο απειλητικός είναι για τη δημόσια υγεία. Τι ισχύει όμως με βάση αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα; Είναι ο ιός Covid-19 πιο επικίνδυνος από τη γρίπη;

Συμπτώματα και Σοβαρότητα

Τόσο οι δύο ιοί της εποχικής γρίπη (ιοί Α και ιοί Β) όσο και ο ιός Covid-19 είναι λοιμώδεις ιοί που προκαλούν λοιμώξεις στο αναπνευστικό.

Τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, κεφαλαλγίες, ρινική καταρροή ή συμφόρηση, αίσθημα κόπωσης και σπανιότερα έμετο ή διάρροια. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται αιφνιδίως και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε λιγότερο από 2 εβδομάδες. Ωστόσο, σε ορισμένες ομάδες ασθενών, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, μεταξύ των οποίων και η πνευμονία. Φέτος η γρίπη έχει προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα με αποτέλεσμα να απαιτείται νοσηλεία μόλις στο 1% των ασθενών, ποσοστά πρόμοια με τα περσινά.

Αναφορικά με τον ιό Covid-19, ακόμα δεν γνωρίζουμε πλήρως τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος. Σε μία πρόσφατη έρευνα με περίπου 100 ασθενείς από τον ιό, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, τα συχνότερα συμπτώματα ήταν ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια. Μόλις το 5% των ασθενών στην παραπάνω έρευνα ανέφεραν πονόλαιμο και ρινική καταρροή, ενώ το 1-2% ανέφερε διάρροια, ναυτία και έμετο. Από τα συνολικά 20.000 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό στην Κίνα, το 14% θεωρούνται «σοβαρά», σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) στις 4/2.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, καθώς οι ιοί του αναπνευστικού προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, είναι συχνά δύσκολο να τεθεί η διάγνωση ενός ιού αποκλειστικά από τα συμπτώματά του, σύμφωνα με τον WHO.

Ποσοστά Θνησιμότητας

Στη φετινή εποχή της γρίπης, η νόσος έχει προκαλέσει το θάνατο στο 0.05% των ασθενών που νόσησαν από τον ιό.

Τα ποσοστά θνησιμότητας για τον ιό Covid-19 δεν είναι ακόμα σαφή, ωστόσο φαίνεται ότι είναι υψηλότερα από αυτά της γρίπης. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, η θνησιμότητα μέχρι σήμερα είναι περίπου 2%. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί τόνισαν ότι στην αρχή μίας επιδημίας, τα περιστατικά που διαγιγνώσκονται είναι συνήθως πιο σοβαρά, επομένως η θνησιμότητα είναι φαινομενικά υψηλότερη από την πραγματική. Καθώς διαγιγνώσκονται περισσότερα και πιο ήπια περιστατικά της νόσου, η θνησιμότητα συνήθως μειώνεται.

Μετάδοση των Ιών

Το μέτρο που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες για να προσδιοριστεί πόσο εύκολα μεταδίδεται ένας ιός είναι γνωστό ως «βασικός ρυθμός αναπαραγωγιμότητας» ή Ro. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένας ασθενής που πάσχει από τη νόσο. Η γρίπη έχει Ro 1.3.

Αν και τα δεδομένα για το νέο Covid-19 είναι περιορισμένα, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου στο New England Journal of Medicine, εκτίμησε ότι το Ro του νέου κοροναϊού είναι 2.2, που σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής μεταδίδει τον ιό σε 2.2 νέα άτομα, κατά μέσο όρο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο Ro δεν αποτελεί ένα σταθερό δείκτη. Η τιμή του μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή, καθώς εξαρτάται από μία σειρά παράγοντες, όπως για παράδειγμα τις προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την κοινωνική συμπεριφορά του κάθε πληθυσμού.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, περίπου το 8% του πληθυσμού στο Δυτικό κόσμο νοσεί από τον ιό της γρίπης κάθε χρόνο.

Τα ποσοστά του Covid-19 είναι προς το παρόν χαμηλά εκτός της Κίνας, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το κοινό. Ακόμα δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η επιδημία του ιού, ωστόσο για την ώρα ίσως ορισμένοι επαγγελματίες υγείας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Για το κοινό προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος.

Πανδημία

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εποχική γρίπη που προκαλεί επιδημίες κάθε χρόνο δεν ταυτίζεται με τη γρίπη που προκαλεί πανδημίες, η οποία διαφέρει σημαντικά από την παραπάνω. Μία πανδημία γρίπης ήταν αυτή της γρίπης των χοίρων το 2009, η οποία προκάλεσε 151.000-575.000 θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια πανδημία γρίπης υπό εξέλιξη.

Η επιδημία του Covid-19 δεν θεωρείται πανδημία από τον WHO, καθώς τα περισσότερα περιστατικά της νόσου εντοπίζονται στην Κίνα. Ωστόσο, στις 30 Ιανουαρίου, ο ίδιος οργανισμός χαρακτήρισε την επιδημία ως «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας». Η ανακοίνωση αυτή έγινε κυρίως λόγω της ανησυχίας ότι ο ιός μπορεί να επεκταθεί σε χώρες με ασθενέστερο σύστημα υγείας.

Πρόληψη

Αντίθετα με τη γρίπη, για την οποία υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει σήμερα εμβόλιο για το νέο κοροναϊό. Ωστόσο, οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου συνεχίζονται και, σύμφωνα με το NIH των ΗΠΑ, μέσα στους επόμενους 3 μήνες θα ξεκινήσει μία κλινική δοκιμή φάσης 1 που θα εξετάσει ένα νέο εμβόλιο.

Για την πρόληψη των ιών του αναπνευστικού, στους οποίους περιλαμβάνεται τόσο η γρίπη όσο και ο κοροναϊός, είναι σημαντικό να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, να μην αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και στο στόμα μας χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας και να αποφεύγουμε την επαφή με τους ασθενείς. Αν μολυνθούμε με τον ιό πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι μας και να καθαρίζουμε προσεκτικά τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που ακουμπάμε.

Βιβλιογραφία: Scientific American

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα