Νέο Καθολικό Εμβόλιο Γρίπης Στοχεύει Περιοχές του Ιού που Δεν Μεταλλάσσονται

Ένα νέο πειραματικό εμβόλιο γρίπης μπορεί να προστατεύσει από αρκετά διαφορετικά στελέχη τόσο των ιών της γρίπης Α όσο και των ιών της γρίπης Β, όπως υποστηρίζει μία επιστημονική ομάδα από το Georgia State University των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ένα ειδικό εμβόλιο το οποίο στοχεύει περιοχές του ιού της γρίπης που εμφανίζονται τόσο στους ιούς Α όσο και στους ιούς Β, οι οποίες μάλιστα δεν παρουσιάζουν συχνά μεταλλάξεις. Οι αλληλουχίες για τις οποίες δημιουργεί ανοσία το εμβόλιο έχουν αποτελέσει στο παρελθόν στόχους για διάφορα αντιιικά φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της γρίπης.

Οι παρατηρήσεις της έρευνας, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Pathogens, αναφέρουν ότι τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε το νέο πειραματικό εμβόλιο είχαν επαρκή προστασία από τα στελέχη του ιού της γρίπης Α Η1Ν1, Η5Ν1, Η3Ν2, Η9Ν2 και Η7Ν9, καθώς και από τα στελέχη του ιού της γρίπης Β Yamagata και Victoria.

Η γρίπη παρουσιάζει νέα στελέχη μεταλλάσσοντας τις κύριες πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνειά της και κυρίως την αιμαγλουτινίνη, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να προσδεθεί στα κύτταρα του ξενιστή. Οι συνεχείς μεταλλάξεις σε αυτή την πρωτεΐνη δημιουργούν νέα στελέχη τα οποία έχουν την ικανότητα να αποφεύγουν την εξουδετέρωση από τα αντισώματα προηγουμένων λοιμώξεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα.

Τα εμβόλια της γρίπης που χορηγούνται σήμερα στοχεύουν την αιμαγλουτινίνη, ωστόσο η πρωτεΐνη αυτή, όπως προαναφέρθηκε παρουσιάζει συχνά μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να είναι ακόμα και κάτω από 20% σε ορισμένες χρονιές. Κατά συνέπεια, η γρίπη αποτελεί μία σημαντική απειλή για την παγκόσμια υγεία σε ετήσια βάση.

«Καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα καθολικό εμβόλιο το οποίο δημιουργεί ανοσία για την περιοχή M2, καθώς και ορισμένες νευροαμινιδάσες. Ως αποτέλεσμα, το εμβόλιο αυτό μπορεί να προστατεύσει τόσο από τους ιούς της γρίπης Α όσο και από τους ιούς Β, καθώς οι περιοχές αυτές εμφανίζονται και στους δύο παραπάνω ιούς. Προς το παρόν έχουμε επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πειραματόζωα νεαρής και μεγάλης ηλικίας», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η έρευνα περιγράφει μία νέα προσέγγιση στην ανάπτυξη εμβολίων για τη γρίπη τα οποία θα μπορούν να προστατεύσουν τόσο από τους ιούς της γρίπης Α όσο και από τους ιούς της γρίπης Β. Η χορήγηση ενός τέτοιου εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες για τη γρίπη θα περιορίσει σημαντικά τα ποσοστά νοσηρότητας και θανάτων σε πληθυσμιακό επίπεδο, όπως υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα της μελέτης.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, οι επιστήμονες θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις νυφίτσες, ένα ζώο που έχει παρόμοιο αναπνευστικό σύστημα με αυτό του ανθρώπου.

Φωτογραφία: Artem Podrez

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα