Νέο Φάρμακο Μπορεί να Αντιμετωπίσει Περισσότερα από 300 Διαφορετικά Ανθεκτικά Βακτήρια

Η ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου αποτελεί πιθανώς σημείο-σταθμό στη μάχη κατά των ανθεκτικών βακτηρίων, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης σε πειραματόζωα. Οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν μία σειρά νέων σκευασμάτων συγκριτικά με διάφορα αντιβιοτικά τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα στην αντιμετώπιση μη ανθεκτικών βακτηρίων.

Ένα από τα νέα φάρμακα που εξέτασαν, το fabimycin, περιόριζε σημαντικά τα επίπεδα των ανθεκτικών βακτηρίων στα πειραματόζωα, με την αποτελεσματικότητά του να είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με αυτή άλλων αντιβιοτικών. Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι το φάρμακο αυτό ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια σε 300 διαφορετικά ανθεκτικά βακτήρια.

Αν και σίγουρα θα χρειαστεί να γίνουν και νέες μελέτες που θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα του νέου αυτού αντιβιοτικού, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

«Σίγουρα βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, ωστόσο η παρούσα μελέτη δημιουργεί αισιοδοξία καθώς δείχνει ότι υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πολυενθεκτικά παθογόνα», αναφέρουν οι συγγραεφίς.

Τα πολυανθεκτικά βακτήρια ενοχοποιούνται για διάφορες λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, η γονόρροια, οι ουρολοιμώξεις και ο MRSA, ενώ προκαλούν περισσότερα από 2.8 εκατομμύρια περιστατικά ετησίως και 35.000 θανάτους.

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες απειλές για τη δημόσια υγεία σήμερα, ενώ το πρόβλημα αυτό αναμένεται να διογκωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Τις τελευταίες δεκαετίες, αρκετά από τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούσαμε ευρέως για την αντιμετώπιση διαφόρων λοιμώξεων δεν είναι πλέον αποτελεσματικά, επομένως υπάρχει ανάγκη για νέα φάρμακα. Η παρούσα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πως Μπορούμε να Βοηθήσουμε στον Περιορισμό της Μικροβιακής Αντοχής

Η εμφάνιση των πολυανθεκτικών βακτηρίων αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, με σημαντικότερο τη φυσική επιλογή.

Όταν ένα βακτήριο επιβιώνει από τη θεραπεία με αντιβιοτικά, μπορεί να μεταβιβάσει τα γονίδια που προσδίδουν ανθεκτικότητα σε μελλοντικές γενιές βακτηρίων. Κατά συνέπεια, η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που οδηγεί στην εμφάνιση νέων ανθεκτικών στελεχών. Αυτός είναι και ο λόγος που διάφορα μικρόβια, όπως ο MRSA, έχουν γίνει πλέον ενδημικά σε αρκετά νοσοκομεία.

Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται όλο και περισσότερο τα περιστατικά ασθενών που πάσχουν από πολυανθεκτικά βακτήρια. Στους ασθενείς αυτούς, ο γιατρός έχει ελάχιστες επιλογές σχετικά με τις θεραπείες που μπορεί να χορηγήσει, καθώς τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν είναι πλέον αποτελεσματικά.

Τα πολυανθεκτικά βακτήρια απειλούν επίσης δεκαετίες προόδου σε άλλους τομείς της ιατρικής, όπως η αντιμετώπιση του καρκίνου και οι μεταμοσχεύσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον δεν έχουμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε διάφορες λοιμώξεις που μπορεί να εμφανιστούν σε αυτούς τους ασθενείς, γεγονός που δεν επιτρέπει την εφαρμογή των παραπάνω θεραπειών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα τελευταία 20 χρόνια, ο αριθμός των πολυανθεκτικών βακτηρίων έχει διπλασιαστεί, ένα φαινόμενο που αποδίδεται κυρίως στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και τη χρήση αντιμικροβιακών σαπουνιών.

Η προσθήκη αντιβιοτικών στο σαπούνι είναι μία προσέγγιση που έχει επηρεάσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών. Αρκετοί επιστήμονες έχουν κατακρίνει την παραπάνω πρακτική, καθώς το τυπικό σαπούνι μπορεί να καταστρέψει το 99% των βακτηρίων, επομένως δεν υπάρχει λόγος να προσθέτουμε και αντιβιοτικά σε αυτό.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι είναι σημαντικό να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουμε την εμφάνιση νέων ανθεκτικών στελεχών, ενισχύοντας παράλληλα τις έρευνες για την ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών.

Φωτογραφία: Tima Miroshnichenko

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα