Νέα Έρευνα: Η Αεροβική Άσκηση Μειώνει τον Κίνδυνο Θανάτου από Γρίπη και Πνευμονία

Όσοι κάνουν τακτικά αεροβική άσκηση έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine. Μάλιστα, οφέλη είχαν ακόμα και αυτοί που ασκούνται για μικρότερη διάρκεια σε σχέση με αυτή που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του WHO, οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτρια ή 75 λεπτά έντονη αεροβική άσκηση κάθε εβδομάδα, καθώς και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Εκτός από τη διατήρηση της γενικότερης υγείας και την πρόληψη σοβαρών νόσων, η τακτική φυσική άσκηση μπορεί να προστατεύσει επίσης από τη γρίπη και την πνευμονία, όπως έχουν δείξει αρκετές έρευνες προσφάτως.

Η νέα έρευνα θέλησε να εξετάσει ποια είναι η διάρκεια και το είδος της αεροβικής άσκησης που μπορεί να περιορίσει περισσότερο τον κίνδυνο των παραπάνω παθήσεων.

Για τις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 577.909 ενήλικες που συμμετείχαν στη βάση National Health Interview Survey (NHIS) από το 1998 μέχρι το 2018.

Οι εθελοντές ρωτήθηκαν πόσο συχνά έκαναν αεροβική άσκηση για 10 λεπτά ή περισσότερο, καθώς και πόσες ημέρες την εβδομάδα έκαναν ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Ακολούθως, οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε 5 ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια της αεροβικής άσκησης κάθε εβδομάδα:

  • Κάτω από 10 λεπτά
  • 10-149 λεπτά
  • 150-300 λεπτά
  • 301-600 λεπτά
  • Πάνω από 600 λεπτά

Επιπλέον, οι εθελοντές χωρίστηκαν και σε 5 ομάδες ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που έκαναν ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης:

  • Κάτω από 2 ημέρες
  • 2 ημέρες
  • 3 ημέρες
  • 4-6 ημέρες
  • 7 ημέρες

Περίπου το 50.5% των εθελοντών δεν έπιασαν τα όρια που έχει θέσει ο WHO για τη φυσική άσκηση (αεροβική ή ασκήσεις ενδυνάμωσης). Το 34% δεν έκανε αεροβική άσκηση, ενώ το 78% δεν έκανε ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Κατά τη διάρκεια των 9 ετών που εξετάστηκε στη μελέτη, καταγράφηκαν συνολικά 81.431 θάνατοι στον πληθυσμό των εθελοντών, εκ των οποίων οι 1.516 αποδόθηκαν σε πνευμονία ή γρίπη.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που έκαναν φυσική άσκηση σύμφωνα με τις οδηγίες του WHO είχαν 48% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία σε σχέση με αυτούς που δεν έπιαναν τα όρια της άσκησης.

Αναφορικά με τη διάρκεια της αεροβικής άσκησης, τα 10-149 λεπτά, 150-300 λεπτά και 301-600 λεπτά την εβδομάδα συνδέθηκαν με 21%, 41% και 50% μειωμένο κίνδυνο, αντίστοιχα. Όσοι έκαναν αεροβική άσκηση για περισσότερο από 600 λεπτά την εβδομάδα είχαν παρόμοια μείωση του κινδύνου με αυτούς που έκαναν 301-600 λεπτά άσκηση, γεγονός που δείχνει ότι μετά από αυτό το σημείο τα οφέλη επιπεδώνονται.

«Αν και τα 10-150 λεπτά θεωρούνται ‘ανεπαρκή’ σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, από την έρευνά μας φαίνεται ότι προσφέρουν οφέλη συγκριτικά με την απουσία άσκησης», τονίζουν οι συγγραφείς.

Προφανώς ως έρευνα παρατήρησης, η παρούσα μελέτη δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

«Οι προσπάθειες για τον περιορισμό των θανάτων από τη γρίπη και την πνευμονία στους ενήλικες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση της αεροβικής άσκησης στον πληθυσμό. Όπως δείξαμε, ακόμα και μία μικρή αύξηση της διάρκειας άσκησης μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από τις παραπάνω λοιμώξεις», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: Tirachard Kumtanom

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα