Moderna: Ξεκίνησαν οι Κλινικές Δοκιμές για Πολυδύναμο Εμβόλιο Γρίπης και COVID-19

Καθώς, όπως φαίνεται ο ιός SARS-CoV-2 θα είναι μαζί μας για αρκετά χρόνια ακόμα, αυτή τη στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού γι’ αυτόν, όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης. Θέλοντας ήδη να προετοιμαστεί για το παραπάνω σενάριο, η Moderna, μία από τις εταιρίες που ανέπτυξαν εμβόλια για την COVID-19, προσπαθεί αυτή τη στιγμή να παρασκευάσει ένα συνδυαστικό εμβόλιο το οποίο θα προστατεύει τόσο από τη γρίπη όσο και από την COVID-19.

Σύμφωνα με αντιπροσώπους της εταιρίας, τόσο η COVID-19 όσο και η γρίπη κυκλοφορούν περισσότερο τους χειμερινούς μήνες, επομένως είναι λογικό το εμβόλιο αυτό να χορηγείται το φθινόπωρο. Επιπλέον, καθώς όπως όλα δείχνουν ο SARS-CoV-2 θα εξελιχθεί σε ενδημικό ιό, θα είναι προτιμότερο για τους ασθενείς να κάνουν ένα εμβόλιο αντί για δύο.

Προφανώς, αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα γίνει με τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων της COVID-19, δηλαδή αν και πότε θα χρειαστεί να κάνουμε. Ωστόσο, αν τελικά αποφασιστεί να γίνονται ετησίως, τότε θα είναι λογικό αυτές να γίνονται μαζί με το εμβόλιο της γρίπης.

Αρκετοί γιατροί υποστηρίζουν μάλιστα ότι γενικά οι εταιρίες δεν διαθέτουν ποσά στην ανάπτυξη ενός εμβολίου που τελικά δεν θα κυκλοφορήσει, επομένως η πρωτοβουλία αυτή της Moderna αποτελεί ένδειξη ότι κατά πάσα πιθανότητα τα εμβόλια της COVID-19 θα πρέπει να χορηγούνται ετησίως.

Τα Πολυδύναμα Εμβόλια δεν είναι Νέα

Στο παρελθόν έχουμε χρησιμοποιήσει και άλλα πολυδύναμα εμβόλια, ιδιαίτερα στα παιδιά, όπως για παράδειγμα τα MMR (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) και DTaP (διφθερίτιδα, τέτανος και κοκκύτης).

Με τον τρόπο αυτό περιορίζουμε τον αριθμό των εμβολιασμών, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην ανοσία που αναπτύσσει ο ασθενής.

Αυτός είναι και ο λόγος που ένα πολυδύναμο εμβόλιο γρίπης και COVID-19 δεν θα πρέπει να μας προκαλέσει ανησυχία.

Ήδη διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση των εμβολίων της γρίπης και της COVID-19 ταυτόχρονα, δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες και δημιουργεί επαρκή ανοσία. Στις ΗΠΑ υπάρχει ήδη οδηγία ότι τα παραπάνω δύο εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν την ίδια ημέρα στους ασθενείς.

Παρά τα παραπάνω δεδομένα η Moderna έχει ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιώσει ότι το νέο εμβόλιο που αναπτύσσει είναι εξίσου ασφαλές.

Η Οπτική της Moderna

Σύμφωνα με αντιπροσώπους της Moderna, το γεγονός ότι τόσο ο ιός τα γρίπης όσο και ο SARS-CoV-2 κυκλοφορούν περισσότερο τους χειμερινούς μήνες, σίγουρα ευνοεί τη χορήγηση ενός πολυδύναμου εμβολίου για τους δύο ιούς.

Επιπλέον, αν το εμβόλιο αυτό χορηγηθεί μαζικά, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε σημαντικά τόσο τον αριθμό των νοσηλειών και θανάτων από τους δύο ιούς, όσο και τις χαμένες ημέρες εργασίας.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της προσέγγισης αυτής είναι ότι καθώς θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του mRNA, θα είναι ευκολότερο να προσαρμόζουμε τα εμβόλια κάθε χρόνο στις νέες μεταλλάξεις που εμφανίζονται.

Προφανώς, η εταιρία υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν κατάλληλες κλινικές δοκιμές πριν αρχίσουμε να χορηγούμε το παραπάνω εμβόλιο.

Δεν Πρέπει να Υποτιμούμε τη Γρίπη

Η πανδημία της COVID-19 έχει κάνει αρκετούς από εμάς να ξεχάσουμε ότι η γρίπη μπορεί να είναι επίσης επικίνδυνη ή ακόμα και απειλητική για τη ζωή.

Καθώς τα μέτρα πρόληψης για την COVID-19 περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση της γρίπης, αρκετοί πιστεύουν ότι η γρίπη έχει εξαλειφθεί. Ωστόσο, η αντίληψη αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και θα κυκλοφορήσει ξανά μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα πρόληψης.

Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να λάβουμε ήδη κάποια μέτρα για να περιορίσουμε την κυκλοφορία της πριν προλάβει να εξαπλωθεί σε μεγάλη κλίμακα. Ένα πολυδύναμο εμβόλιο θα εξυπηρετούσε και τον παραπάνω σκοπό.

Στο μέλλον, η Moderna σκοπεύει να προσθέσει έναν ακόμα ιό στο εμβόλιο με αποτέλεσμα να γίνει τριδύναμο. Ο ιός αυτός θα είναι ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός).

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα