Moderna: Θετικά τα Πρώτα Δεδομένα για το mRNA Εμβόλιο της Γρίπης που Αναπτύσσει η Εταιρεία

Η Moderna, μία εταιρεία βιοτεχνολογίας που ανέπτυξε ένα από τα mRNA εμβόλια για την COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τα πρώιμα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές ενός mRNA εμβολίου για τον ιό της γρίπης. Το εμβόλιο αυτό έχει βασιστεί στην ίδια τεχνολογία που χρησιμοποίησε η εταιρεία για την ανάπτυξη του εμβολίου της COVID-19.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, το πειραματικό εμβόλιο της γρίπης ήταν ασφαλές και ικανό να προκαλέσει παραγωγή επαρκών αντισωμάτων σε 180 εθελοντές (νεαρούς και ηλικιωμένους) σε όλες τις δόσεις που εξετάστηκαν.

«Ακόμα και πριν την πανδημία της COVID-19, κάθε χρόνο κατέληγαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα εξ’ αιτίας λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται ή νοσούν από τους παραπάνω ιούς είναι ακόμα μεγαλύτερος», αναφέρει ο CEO της Moderna, Stephane Bancel.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου για τη γρίπη ήταν σχετικά ήπιες και εμφανίστηκαν συχνότερα στους εθελοντές νεαρής ηλικίας παρά στους ηλικιωμένους. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν το άλγος και η ευαισθησία στο σημείο της έγχυσης, οι κεφαλαλγίες, οι μυαλγίες, οι αρθραλγίες και το αίσθημα κόπωσης.

Το επόμενο στάδιο της κλινικής δοκιμής, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 500 εθελοντές, ξεκίνησε πριν από περίπου 1 μήνα και έχει ως στόσο να προσδιορίσει την ιδανική δόση του εμβολίου. Θα συγκρίνει επίσης το εμβόλιο με άλλα εμβόλια της γρίπης που κυκλοφορούν σήμερα. Τα αποτελέσματα της παραπάνω κλινικής δοκιμής αναμένονται στις αρχές του 2022.

Στις επόμενες κλινικές μελέτες θα εξεταστεί και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η συντιρπτική πλειοψηφία των εμβολίων της γρίπης που κυκλοφορούν σήμερα έχουν βασιστεί σε εξασθενημένους ιούς που καλλιεργούνται σε αυγά κότας.

Τα στελέχη που θα περιέχει το εμβόλιο επιλέγονται περίπου 6-9 μήνες πριν τη χορήγηση των εμβολίων και η αποτελεσματικότητα των τελευταίων είναι περίπου 40-60%.

Η Moderna, καθώς και άλλες εταιρείες ανάπτυξης εμβολίων, όπως η Sanofi, ελπίζουν ότι η τεχνολογία του mRNA θα επιταχύνει τόσο την ανάπτυξη όσο και την παραγωγή των εμβολίων, με παράλληλη αύξηση και στην αποτελεσματικότητά τους.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των mRNA εμβολίων είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιέχουν αρκετές διαφορετικές αλληλουχίες, με αποτέλεσμα να προστατεύουν από ένα μεγάλο αριθμό στελεχών.

Το εμβόλιο που δοκιμάζει αυτή τη στιγμή η Moderna είναι τετραδύναμο. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύει από 4 διαφορετικά στελέχη της γρίπης και συγκεκριμένα τα Α/Η1Ν1, ΑΗ3Ν2, Β/Yamagata και Β/Victoria. Τα παραπάνω στελέχη έχουν επιλεγεί με βάση τις οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα εμβόλια της γρίπης.

Η εταιρεία αναπτύσσει αυτή τη στιγμή και άλλα εμβόλια, μεταξύ των οποίων και ένα εμβόλιο για όλους τους ιούς του αναπνευστικού συστήματος. Το εμβόλιο αυτό θα προστατεύει από την COVID-19, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Ο τελευταίος ιός προκαλεί συνήθως συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, ωστόσο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα παιδιά μικρής ηλικίας και τους ηλικιωμένους.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα