Μελέτη COLCORONA: Τι έδειξε για την Κολχικίνη στην Αντιμετώπιση της COVID-19;

Η κολχικίνη, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, βελτιώνει την πρόγνωση των ασθενών με σχετικά ήπια COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης COLCORONA, τα οποία δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες.

Το φάρμακο χρησιμοποιείται τυπικά στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματικών νόσων.

Η μελέτη εξέτασε 4.159 ασθενείς που είχαν θετικές εξετάσεις PCR για την COVID-19. Όπως διαπιστώθηκε, η χορήγηση κολχικίνης συγκριτικά με ένα placebo συνδέθηκε με:

  • 25% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας
  • 50% μειωμένο κίνδυνο διασωλήνωσης
  • 44% μειωμένο κίνδυνο θανάτου

Αν τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές μελέτες, τότε η κολχικίνη θα γίνει το πρώτο από του στόματος φάρμακο που προσφέρει αποδεδειγμένα οφέλη στους ασθενείς που δεν χρειάζονται νοσηλεία για COVID-19.

«Η έρευνά μας αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα της κολχικίνης στην πρόληψη της καταιγίδας κυτταροκινών, περιορίζοντας παράλληλα τις επιπλοκές που σχετίζονται με την COVID-19», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Jean-Claude Tardif, από το Montreal Heart Institute. Υποστήριξε επίσης ότι το φάρμακο μπορεί να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις επιπλοκές της COVID-19 σε εκατομμύρια ασθενείς.

Σήμερα, τα φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς με COVID-19 που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία είναι το πλάσμα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Ωστόσο, οι παραπάνω θεραπείες είναι σχετικά ακριβές, πρέπει να δίνονται εγκαίρως και χορηγούνται ενδοφλεβίως.

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται ήδη αρκετές άλλες έρευνες οι οποίες εξετάζουν την αποτελεσματικότητα της κολχικίνης, μεταξύ των οποίων και η μελέτη RECOVERY που έχει οργανωθεί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στην μελέτη αυτή συμμετέχουν περισσότεροι από 6.500 νοσηλευόμενοι ασθενείς.

Μία μικρή τυχαιοποιημένη μελέτη από την Ελλάδα που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι είχε επίσης παρατηρήσει μειωμένη επιδείνωση στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 που έπαιρναν κολχικίνη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης COLCORONA ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, λίγο μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τις μελέτες ACTIVE-4a, REMAP-CAP και ATTACC οι οποίες είχαν διαπιστώσει σημαντικά οφέλη από τη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής σε ασθενείς με COVID-19 που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ.

Η τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή μελέτη COLCORONA εξέτασε ασθενείς από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και τη Νότια Αφρική. Οι ασθενείς αυτοί χωρίστηκαν σε 2 ομάδες εκ των οποίων η μία έλαβε 0.5mg κολχικίνης, ενώ η άλλη placebo δις ημερησίως για τις 3 πρώτες ημέρες και ακολούθως μία φορά ημερησίως για 27 ημέρες.

Όλοι οι ασθενείς ήταν άνω των 40 ετών και δεν είχαν νοσηλευτεί ακόμα στην αρχή της έρευνας. Είχαν επίσης τουλάχιστον 1 παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών από COVID-19, όπως ηλικία άνω των 70, παχυσαρκία, διαβήτη, αρρύθμιστη υπέρταση, άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο, πυρετό πάνω από 38°C τις τελευταίες 48 ώρες, δύσπνοια κατά την προσέλευση στο νοσοκομείο ή ορισμένες παθήσεις του αίματος.

Η κολχικίνη χρησιμοποιείται για περισσότερο από 100 χρόνια στην αντιμετώπιση ης ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματικών νόσων, ενώ προσφάτως έχει αναδειχθεί ότι μπορεί να προσφέρει οφέλη και στη δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Παρά τα θετικά δεδομένα για την κοχλικίνη δεν είναι λίγοι οι γιατροί που προειδοποίησαν ότι θα πρέπει να περιμένουμε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων μέχρι να αρχίσουμε να χορηγούμε το φάρμακο σε ασθενείς. Όταν στην αρχή της πανδημίας δημοσιεύτηκαν αντίστοιχα δεδομένα για την υδροξυχλωροκίνη, αρκετοί ασθενείς έλαβαν μόνοι τους το φάρμακο, με ορισμένους από αυτούς να καταλήγουν λόγω λανθασμένης χρήσης του.

Καθώς η κολχικίνη προφανώς δεν είναι στείρα ανεπιθυμήτων ενεργειών είναι σημαντικό να χορηγείται μόνο όπου υπάρχει σαφής ένδειξη και ποτέ ως προφυλακτική αγωγή.

Η δόση που χορηγήθηκε στη μελέτη COLCORONA ήταν αντίστοιχη με αυτή που χορηγείται στις υπόλοιπες ενδείξεις του φαρμάκου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν με την ίδια συχνότητα που παρατηρούνται και στις παραπάνω ενδείξεις.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κολχικίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με αρκετά φάρμακα, επομένως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη χορήγηση του φαρμάκου στους ασθενείς.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα