Με Ποια Σειρά Εμφανίζονται τα Συμπτώματα της Ευλογιάς των Πιθήκων;

Μία σπάνια λοίμωξη γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν αναφορές για περιστατικά της νόσου και σε άλλες χώρες. Αν και αυτή τη στιγμή ο συνολικός αριθμός των περιστατικών είναι σχετικά χαμηλός (περίπου 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα), αρκετοί ειδικοί προσπαθούν να κατανοήσουν τα αίτια που οδήγησαν στην εμφάνισή της και την εξάπλωση του ιού σε χώρες εκτός Αφρικής.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μία νόσος που εξαπλώθηκε αρχικά σε ζώα της Δυτικής ή Κεντρικής Αφρικής, ωστόσο σήμερα είναι γνωστό ότι μπορεί να μολύνει και τον άνθρωπο. Τι παθογόνο που ενοχοποιείται για τη λοίμωξη ομοιάζει αρκετά αυτό της ευλογιάς του ανθρώπου, ωστόσο τα συμπτώματα που προκαλεί είναι πολύ ηπιότερα.

Ποια Συμπτώματα Εμφανίζονται Πρώτα;

Τα αρχικά συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και ομοιάζουν αυτά της γρίπης. Ωστόσο, η περίοδος επώασης του ιού είναι σχετικά μεγάλη, με αποτέλεσμα τα πρώτα συμπτώματα να εμφανίζονται μέχρι και 2 εβδομάδες μετά τη μόλυνση του ασθενούς.

Ο ιός, όταν εισέλθει στον οργανισμό στοχεύει αρχικά τα εσωτερικά όργανα, προκαλώντας πυρετό, μυαλγίες, κεφαλαλγία και αίσθημα κόπωσης. Καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν επίσης διογκωμένοι λεμφαδένες.

Στη συνέχεια, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα όπως εξανθήματα, τα οποία εντοπίζονται στα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα. Τα εξανθήματα αυτά εξελίσσονται σταδιακά σε κύστες οι οποίες γεμίζουν με πύον και γίνονται επώδυνες.

Η διάρκεια της νόσου είναι τυπικά 2-4 εβδομάδες, διάρκεια κατά την οποία ο ασθενής δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα, έτσι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του παθογόνου.

Πώς Μεταδίδεται ο Ιός;

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής με έναν φορέα του ιού. Η κύρια οδός μετάδοσης είναι τα σταγονίδια της αναπνοής, ωστόσο χρειάζεται παρατεταμένη επαφή προκειμένου να υπάρχει μόλυνση.

Η κύρια διαφορά με την COVID-19 είναι ότι ο SARS-CoV-2 ήταν δυνατό να μεταφερθεί και μέσω αερολυμάτων, γεγονός που έκανε πολύ πιο δύσκολη την ιχνηλάτηση των επαφών. Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή δεν περιμένουμε να δούμε ταχεία εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην κοινότητα.

Δύο Είδη Ευλογιάς των Πιθήκων

Σήμερα υπάρχουν δύο διαφορετικά στελέχη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Το ένα από αυτά προέρχεται από την Κεντρική Αφρική, ενώ το άλλο από τη Δυτική Αφρική.

Σύμφωνα με τον WHO, όλα τα περιστατικά της παρούσας επιδημίας αποδίδονται στο στέλεχος της Δυτικής Αφρικής. Το στέλεχος αυτό προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα και έχει πολύ χαμηλότερη θνησιμότητα σε σχέση με το στέλεχος της Κεντρικής Αφρικής.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων. Ο ιός ανιχνεύθηκε σε πειραματόζωα το 1958 και το 1ο περιστατικό σε άνθρωπο καταγράφηκε το 1970. Έκτοτε έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς μικρές επιδημίες της νόσου, οι οποίες ωστόσο σπάνια ξεπερνούν τα 100 περιστατικά.

Πώς Αντιμετωπίζεται η Λοίμωξη;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια εγκεκριμένη θεραπεία ειδικά για την ευλογιά των πιθήκων, ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς να λάβουν κάποιο φάρμακο.

Πριν από περίπου 50 χρόνια είχε αναπτυχθεί ένα εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ τελικά.

Καθώς τα περισσότερα συμπτώματα της νόσου ομοιάζουν με αυτά άλλων ιογενών λοιμώξεων, το σύμπτωμα που θα πρέπει να σας θορυβήσει είναι το χαρακτηριστικό εξάνθημα της νόσου. Αν έχετε συμπτώματα λοίμωξης και εκδηλώσετε επώδυνα εξανθήματα επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Φωτογραφία: Martin Lopez

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα