5 Λοιμώξεις που μεταδίδονται με το Νερό

Το καλοκαίρι πλησιάζει και πολλοί από εμάς θα πάμε διακοπές στη θάλασσα, θα κάνουμε μπάνιο σε μία πισίνα ή σε μία λίμνη. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι ότι αρκετοί μικροοργανισμοί βρίσκονται στο νερό και μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις αν δεν είμαστε αρκετά προσεκτικοί.

Ακολουθούν οι 5 συχνότερες παθήσεις που μπορούν να μεταδοθούν με το νερό.

Λαμβλίαση

Η λαμβλίαση αποτελεί μία λοίμωξη του λεπτού εντέρου που προκαλείται από το παράσιτο Giardia, το οποίο βρίσκεται στο νερό. Αποτελεί την πλέον κοινή λοίμωξη του εντέρου από παράσιτα στο δυτικό κόσμο. Συχνά μεταδίδεται και από τα κόπρανα των ζώων που έχουν μολυνθεί με το παράσιτο. Το παράσιτο Giardia μπορεί να βρίσκεται και σε πηγές από βουνά που φαίνονται καθαρές, επομένως οι ορειβάτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 1-2 εβδομάδες μετά τη μόλυνση και περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, αέρια και υδαρή, δύσοσμη διάρροια. Αν πιστεύετε ότι έχετε λαμβλίαση, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Η διάγνωση της νόσου γίνεται συνήθως με μία εξέταση κοπράνων. Η θεραπεία περιλαμβάνει αγωγή με αντιπαρασιτικά φάρμακα.

Σιγκέλλωση

Η σιγκέλλωση είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Shigella. Περίπου 500.000 άτομα παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη λοίμωξη στις ΗΠΑ ετησίως. Το βακτήριο μεταδίδεται από νερό που έχει μολυνθεί με κόπρανα ανθρώπων και πισίνες που έχουν καθαριστεί ανεπαρκώς. Η νόσος είναι ιδιαίτερα συχνή στα παιδιά και μπορεί να μεταδοθεί γρήγορα στα σχολεία και στις πισίνες. Η μόλυνση με το βακτήριο Shigella γίνεται ακόμα και με κατάποση μικρής ποσότητας νερού.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, διάρροια και επώδυνες κοιλιακές κράμπες. Πιο σοβαρές μορφές της λοίμωξης μπορεί να οδηγήσουν σε δυσεντερία, δηλαδή συχνές κενώσεις που μπορεί να περιέχουν αίμα, βλέννη και πύο. Η θεραπεία της σιγκέλλωσης περιλαμβάνει χορήγηση υγρών. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις χορηγούνται επίσης αντιβιοτικά.

Λοίμωξη από Vibrio

Η λοίμωξη αυτή μπορεί να προκληθεί από περίπου 12 διαφορετικά βακτήρια αυτής της οικογενείας. Η σημαντικότερη λοίμωξη που προκαλείται από τα βακτήρια Vibrio είναι η χολέρα, ωστόσο η νόσος αυτή δεν είναι ιδιαίτερα κοινή στο δυτικό κόσμο. Τα βακτήρια Vibrio που δεν προκαλούν την παραπάνω νόσο, βρίσκονται στο ζεστό θαλασσινό νερό ή στις εκβολές ποταμών. Οι περισσότερες λοιμώξεις από βακτήρια Vibrio επηρεάζουν το έντερο και προκαλούνται από κατανάλωση ανεπαρκώς μαγειρεμένων οστρακοειδών που έχουν αναπτυχθεί σε μολυσμένα ύδατα. Τα βακτήρια Vibrio μπορούν επίσης να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις σε άτομα με ανοιχτές πληγές που κολυμπούν σε μολυσμένα ύδατα ή μετά από τραυματισμό από πάτημα ενός αχινού που μεταφέρει το βακτήριο.

Τα συμπτώματα των λοιμώξεων από βατήρια Vibrio περιλαμβάνουν διάρροια, κράμπες, ναυτία, έμετο, πυρετό και ρίγος. Η θεραπεία περιλαμβάνει αυξημένη κατανάλωση νερού για να αναπληρωθούν τα υγρά που έχουν χαθεί.

Λοίμωξη από Escherichia coli (E. coli)

Τα βακτήρια E. coli βρίσκονται φυσιολογικά στο έντερο υγιών ατόμων. Ορισμένα στελέχη από αυτά, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη. Τουλάχιστον 100 στελέχη της E. coli μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις και το E. coli O157:H7 είναι αυτό που ενοχοποιείται συχνότερα. Μπορεί να μεταδοθεί από την κατάποση ανεπαρκώς χλωριωμένου νερού που έχει μολυνθεί από τα κόπρανα ατόμων που φέρουν το βακτήριο. Αρκετές παραλίες ή λίμνες έχουν κλείσει κατά καιρούς λόγω επιδημίας από E. coli.

Τα συμπτώματα, που συνήθως περιλαμβάνουν διάρροια και κράμπες, ξεκινούν περίπου 3 ημέρες μετά την έκθεση στο βακτήριο. Για την E. coli Ο157:Η7 η θεραπεία περιορίζεται στη χορήγηση υγρών και τα συμπτώματα τυπικά υποχωρούν μέσα σε 8 ημέρες.

Πρωτοπαθής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα

Η πρωτοπαθής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα είναι μία λοίμωξη του εγκεφάλου που προκαλείται από την αμοιβάδα Naegleria fowleri. Η αμοιβάδα αυτή βρίσκεται στο ζεστό νερό και εισέρχεται στον εγκέφαλο από τα νεύρα της ρινός. Αν και η νόσος είναι σπάνια (μόλις 138 άτομα έχουν πεθάνει από τη νόσο από το 1962), ο τελευταίος θάνατος από αυτή καταγράφηκε το 2016 σε μία γυναίκα 18 ετών που έκανε κωπηλασία.

Όταν η αμοιβάδα φτάσει στον εγκέφαλο προκαλεί φλεγμονή, ιστικό θάνατο και αιμορραγία. Τα συμπτώματα, που εμφανίζονται 1-2 εβδομάδες μετά τη μόλυνση περιλαμβάνουν διαταραχές της γεύσης και της όσφρησης, κεφαλαλγία, ακαμψία του αυχένα, ευαισθησία στο φως, ναυτία και έμετο. Η λοίμωξη έχει ταχεία πρόοδο και συχνά προκαλεί το θάνατο μέσα σε 10 ημέρες.

Οδηγίες πρόληψης

Για να προφυλαχθείτε από τις παραπάνω παθήσεις:

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει όλα τα εμβόλια σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμών.
 • Πίνετε μόνο νερό που έχει καθαριστεί σωστά.
 • Τηρείτε του κανόνες υγιεινής.

Ειδικότερα, πριν μπείτε στο νερό:

 • Ελέγξτε αν υπάρχουν επίσημες προειδοποιήσεις σχετικά με την κατάσταση του νερού ή ταμπέλες που προειδοποιούν τους κολυμβητές.
 • Ελέγξτε το νερό για ενδείξεις βακτηρίων ή παρουσία φυκιών, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.
 • Παρατηρήστε τους άλλους λουόμενους και αποφύγετε το κολύμπι αν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής ή αν υπάρχουν μωρά με πάνες ή άτομα με ανοιχτές πληγές μέσα στο νερό.
 • Πλυθείτε για να απομακρύνετε από πάνω σας διάφορα βακτήρια.

Κατά την κολύμβηση:

 • Αποφύγετε να κολυμπήσετε με ανοιχτές πληγές, καθώς ακόμα και οι αδιάβροχοι επίδεσμοι δεν αποτρέπουν τα βακτήρια να εισέλθουν στην πληγή.
 • Προσπαθήσετε να καταπιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό.

Μπορείτε να ανοίξετε τα μάτια σας μέσα στο νερό, καθώς είναι σχεδόν αδιαπέραστα για τα βακτήρια που βρίσκονται σε αυτό.

Μόλις βγείτε από το νερό:

 • Κάνετε ένα μπάνιο άμεσα.
 • Αν μολυνθήκατε με κάποιο μικρόβιο, ενημερώστε άμεσα τους υπεύθυνους του χώρου με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε.

Βιβλιογραφία: MSD Manuals

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα