Λοιμώξεις του Κόλπου: Συχνότερα Αίτια

Οι λοιμώξεις του κόλπου αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα για τις περισσότερες γυναίκες. Ο όρος «κολπίτιδα» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την παρουσία φλεγμονής ή/και λοίμωξης στον κόλπο. Το μικροβίωμα του κόλπου περιλαμβάνει φυσιολογικά ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών μικροβίων, ωστόσο τα Gardnerella vaginalis, Candida και Trichomonas είναι αυτά που ενοχοποιούνται για την πλειοψηφία των λοιμώξεων του κόλπου στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Οι βακτηριακές κολπίτιδες και οι μυκητιάσεις αποτελούν τα συχνότερα αίτια μίας λοίμωξης του κόλπου. Οι πρώτες αποδίδονται συνήθως στα μικρόβια Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis, Mobiluncus και Prevotella και είναι ιδιαίτερα συχνές στις μη έγκυες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η Candida, ένας μύκητας, προκαλεί καντιντίαση, μία πάθηση που προκαλεί λευκοκίτρινες παχύρρευστες εκκρίσεις από τον κόλπο. Τέλος, το πρωτόζωο Trichomonas μπορεί να προκαλέσει τριχομονίαση μία νόσο που χαρακρτηρίζεται από κιτρινοπράσινες, δυσώδεις κολπικές εκκρίσεις και εμφανίζεται συχνότερα στις μη έγκυες παντρεμένες γυναίκες.

Διάφοροι μη λοιμώδεις παράγοντες μπορεί επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή στον κόλπο. Αυτοί περιλαμβάνουν την ατροφική κολπίτιδα, τα ξένα σώματα, τον καρκίνο, τη δερματίτιδα εξ’επαφής, διάφορες ουσίες που προκαλούν ερεθισμό και την παρουσία μίας ενδομήτριας συσκευής αντισύλληψης.

Ποια είναι τα Συμπτώματα των Λοιμώξεων του Κόλπου;

Οι παθολογικές εκκρίσεις από τον κόλπο, ο κνησμός, το αίσθημα καύσου, ο ερεθισμός και η δυσφορία είναι μερικά κοινά συμπτώματα των λοιμώξεων του κόλπου. Ωστόσο, συχνά οι λοιμώξεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή να έχουν ελάχιστα συμπτώματα.

Από τα παραπάνω συμπτώματα, οι παθολογικές εκκρίσεις του κόλπου αποτελούν τη συχνότερη και σημαντικότερη ένδειξη μίας βακτηριακής λοίμωξης. Είναι σημαντικό να γίνεται σωστός διαχωρισμός ανάμεσα στις φυσιολογικές και παθολογικές εκκρίσεις με σκοπό να διασφαλιστεί η σωστή διάγνωση. Οι φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις είναι συνήθως καθαρές ή λευκές, δεν προσκολλώνται στα τοιχώματα του κόλπου και συσσωρεύονται στο πίσω μέρος του κόλπου κοντά στον τράχηλο. Το pH των εκκρίσεων είναι κάτω από 4.5 και δεν έχει οσμή. Όταν εξεταστεί στο μικροσκόπιο, φαίνεται ότι αποτελείται από μη ομογενείς συστάδες επιθηλιακών κυττάρων.

Ποιες είναι οι Επιπλοκές των Λοιμώξεων του Κόλπου;

Οι λοιμώξεις του κόλπου μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα υγείας στη γυναίκα αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα. Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, μία νόσο που προκαλεί υπογονιμότητα μέσω στειρότητας των σωληναρίων ή έκτοπης κύησης. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να επηρεάσει επίσης την κύηση, οδηγώντας σε πρόωρο τοκετό ή χαμηλό βάρος γέννησης. Οι λοιμώξεις του κόλπου αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο δυσπλασίας του τραχήλου, μετεγχειρητικών λοιμώξεων και λοίμωξης από HIV ή HSV 1.

Ποια είναι τα Αίτια των Λοιμώξεων του Κόλπου;

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων στον κόλπο περιλαμβάνουν:

Χρήση Αντιβιοτικών

Οι λοιμώξεις του κόλπου είναι κοινές στις γυναίκες που λαμβάνουν αντιβιοτικά. Τα ευρέως φάσματος αντιβιοτικά καταστρέφουν τόσο τα ωφέλιμα όσο και τα παθογόνα βακτήρια. Ως αποτέλεσμα, περιορίζουν τον πληθυσμό των επιθυμητών βακτηρίων, επιτρέποντας σε άλλους επιβλαβείς μικροοργανισμούς να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα.

Αυξημένα Επίπεδα Οιστρογόνων

Οι μυκητιάσεις είναι συχνότερες στις γυναίκες με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Οι έγκυες και οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά με οιστρογόνα ή θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις του κόλπου.

Αρρύθμιστος Διαβήτης

Οι διαβητικές γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μυκητιάσεων. Κινδυνεύουν επίσης περισσότερο από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα επομένως πρέπει να εξετάζονται τακτικά και να λαμβάνουν την κατάλληλη αγωγή.

Κατεσταλμένο Ανοσοποιητικό Σύστημα

Η κατάσταση αυτή, η οποία είναι συνέπεια της χορήγησης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ή λοίμωξης από HIV, αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου για τις λοιμώξεις του κόλπου και ιδιαίτερα τις μυκητιάσεις.

Ατροφία του Κόλπου

Η ατροφία του κόλπου αναφέρεται στη λέπτυνση του του τοιχώματος του κόλπου και είναι συνήθως αποτέλεσμα της μείωσης του επιπέδου των οιστρογόνων. Η κατάσταση αυτή παρατηρείται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση. Μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες καταστάσεις στις οποίες μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων, όπως για παράδειγμα κατά το θηλασμό. Τα μειωμένα επίπεδα των ορμονών προκαλούν λέπτυνση του τοιχώματος του κόλπου και ξηρότητα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής και λοιμώξεων του κόλπου.

Χρήση Ερεθιστικών Ουσιών

Η χρησιμοποίηση αρωματικών σαπουνιών, σπρέι υγιεινής, κολπικών κλυσμάτων και ενδομητρίων συσκευών αντισύλληψης μπορεί να προκαλέσει αλλεργία ή ερεθισμό του κόλπου, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται δευτερογενείς λοιμώξεις. Τα στενά εσώρουχα μπορεί να προκαλέσουν επίσης εξανθήματα και αποτελούν ένα ακόμα αίτιο ερεθισμού του κόλπου.

pH

Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της μικροβιακής χλωρίδας του κόλπου. Τα βακτήρια αυτά βοηθούν στη διατήρηση του φυσιολογικού όξινου pH στον κόλπο, το οποίο προστατεύει από τις λοιμώξεις. Η ανισορροπία στο όξινο περιβάλλον του κόλπου οδηγεί σε μείωση του αριθμού των βακτηρίων γαλακτικού οξέος και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Επίλογος

Οι λοιμώξεις του κόλπου είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές και προκαλούν σημαντική δυσφορία στις γυναίκες. Πρέπει επομένως να γίνεται τακτικά έλεγχος στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς μία λανθασμένη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές και να περιορίσει την ποιότητα ζωής.

Φωτογραφία: www.medicalgraphics.de (CC BY-ND 4.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα