Κρυολόγημα ή Ιγμορίτιδα; Πώς να τα Ξεχωρίσετε

Η ρινική συμφόρηση είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που συνήθως αποδίδεται σε κάποιο μικρόβιο του χειμώνα. Πώς μπορείτε ωστόσο να γνωρίζετε αν το παραπάνω σύμπτωμα αποδίδεται στο κοινό κρυολόγημα ή σε μία λοίμωξη των ιγμορείων; Τα συμπτώματα συχνά παρουσιάζουν επικάλυψη και επομένως είναι δύσκολο να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο.

Το κοινό κρυολόγημα

Περισσότεροι από 200 ιοί μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα. Ο συχνότερος ένοχος (που ευθύνεται για το 40% των περιστατικών κοινού κρυολογήματος) είναι μία ομάδα ιών που λέγονται ρινοϊοί.

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος περιλαμβάνουν τυπικά πονόλαιμο, συμφόρηση της ρινός και των ιγμορείων, παχύρρευστο και συχνά αποχρωματισμένο ρινικό έκκριμα, καταρροή και φτέρνισμα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί βήχας και βράγχος φωνής.

Η ιγμορίτιδα

Τα ιγμόρεια είναι μία ομάδα κοιλοτήτων που περιέχουν αέρα και βρίσκονται στο κρανίο. Βρίσκονται ανάμεσα στους οφθαλμούς και πίσω από τη ρίνα, τις παρειές και το μέτωπο. Οι μεμβράνες στα τοιχώματα των ιγμορείων παράγουν βλέννη στην οποία μπορεί να παγιδευτούν μικρόβια. Μικρές τριχοειδείς δομές στα τοιχώματα των ιγμορείων μπορούν να μεταφέρουν τη βλέννη από τα ιγμόρεια στη ρίνα.

Κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, ο ιός μπορεί να μολύνει τα ιγμόρεια και να προκαλέσει φλεγμονή της μεμβράνης των ιγμορείων. Αυτό είναι γνωστό ως ιογενής ιγμορίτιδα. Τα ιγμόρεια μπορούν επίσης να μολυνθούν με βακτήρια. Η πάθηση αυτή, γνωστή ως βακτηριακή ιγμορίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Τόσο στην ιογενή όσο και στη βακτηριακή ιγμορίτιδα, παρατηρείται οίδημα στη μεμβράνη των ιγμορείων, γεγονός που δεν επιτρέπει στη βλέννη να απομακρυνθεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα πίεσης, πόνο, ρινική συμφόρηση, πηχτό αποχρωματισμένο έκκριμα (κίτρινο ή πράσινο), έκπτωση της όσφρησης, πυρετό, κεφαλαλγία, πόνο στα δόντια ή στην άνω γνάθο και αίσθημα κόπωσης. Το πράσινο έκκριμα και ο πυρετός είναι συχνότερα στη βακτηριακή ιγμορίτιδα, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε.

Χρόνια ιγμορίτιδα

Η οξεία ιγμορίτιδα έχει συνήθως μικρή διάρκεια. Οι ηλικιωμένοι, ωστόσο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν χρόνια ιγμορίτιδα, η οποία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει πλέον τα βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στα ιγμόρεια. Τα διάφορα είδη ιγμορίτιδας διαχωρίζονται ανάλογα με τη διάρκεια των συμπτωμάτων, δηλαδή της ρινικής συμφόρησης, των εκκρίσεων της ρινός, του άλγους στο πρόσωπο και της έκπτωσης της όσφρησης. Η παρουσία 2 από τα 4 παραπάνω συμπτώματα για διάρκεια μεγαλύτερη των 12 εβδομάδων ορίζεται ως χρόνια ιγμορίτιδα. Η θεραπεία της περιλαμβάνει ρινικές πλύσεις με αλμυρό νερό, σπρέι στεροειδών για τη μύτη και, σε σπάνιες περιπτώσεις, χειρουργείο.

Ανιχνεύοντας τις διαφορές

Υπάρχουν δύο τρόποι για να διαχωριστεί το κοινό κρυολόγημα και η ιογενής ιγμορίτιδα από τη βακτηριακή ιγμορίτιδα.

Αρχικά, τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της ιογενούς ιγμορίτιδας παρουσιάζουν συνήθως βελτίωση μετά από 3-5 ημέρες. Τα συμπτώματα της βακτηριακής ιγμορίτιδας αντιθέτως παραμένουν για μεγαλύτερη διάρκεια η οποία μπορεί να ξεπερνά της 10 μέρες χωρίς να παρουσιάζεται βελτίωση. Αν πιστεύατε ότι έχετε κρυολόγημα αλλά τα συμπτώματά σας δεν έχουν υποχωρήσει μετά από 10 μέρες, κατά πάσα πιθανότητα πάσχετε από βακτηριακή ιγμορίτιδα.

Ένας άλλος τρόπος διαχωρισμού είναι η πορεία των συμπτωμάτων. Μία νοσος που ξεκινά ως κρυολόγημα, μπορεί να παρουσιάσει βελτίωση μετά από λίγες ημέρες, αλλά μετά να εμφανιστεί εκ νέου με βαρύτερα συμπτώματα. Το παραπάνω φαινόμενο σηματοδοτεί συνήθως τη μετάβαση από ένα κρυολόγημα σε μία βακτηριακή ιγμορίτιδα.

Τι πρέπει να κάνετε

Η θεραπεία του κοινού κρυολογήματος τυπικά πρέπει να είναι συμπτωματική. Τα αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη αποτελούν παραδείγματα φαρμάκων που μπορεί να χορηγηθούν. Οι ρινικές πλύσεις με αλμυρό νερό μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη, όπου χρειάζεται. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η επαρκής πρόσληψη υγρών μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Οι ιγμορίτιδες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, εκτός αν ενοχοποιούντια βακτήρια, οπότε μπορεί να χορηγηθούν επίσης αντιβιοτικά. Ωστόσο, αρκετές βακτηριακές ιγμορίτιδες θα υποχωρήσουν τελικά χωρίς θεραπεία.

Πρέπει να πάτε στο γιατρό;

Για τις παραπάνω παθήσεις μπορείτε να περιμένετε μερικές ημέρες μέχρι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, κατά πάσα πιθανότητα πάσχετε από κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Κατά την επίσκεψη στον γιατρό, αυτός θα αποκλείσει επίσης το ενδεχόμενο τα συμπτώματά σας να αποδίδονται σε κάποιο ρινικό πολύποδα ή (σπανιότερα) σε κάποιο νεόπλασμα.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: William Brawley

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα