Κοκκύτης: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Ο κοκκύτης αποτελεί μία εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί έντονο βήχα. Ο βήχας αυτός παράγει ένα χαρακτηριστικό ήχο και συχνά είναι τόσο ισχυρός που δυσχεραίνει την αναπνοή.

Ο κοκκύτης είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από το βακτήριο Bordetella pertussis ή το Bordetella parapertussis. Σταγονίδια του βακτηρίου μπορούν να ταξιδέψουν μέσω του αέρα όταν ένας ασθενής βήχει, φτερνίζεται ή ομιλεί. Αυτός είναι και ο κύριος τρόπος μετάδοσης της νόσου.

Η νόσος μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ωστόσο σοβαρή νόσηση συμβαίνει συχνότερα στα βρέφη και τα παιδιά μικρής ηλικίας. Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, οι έφηβοι και οι ενήλικες παρουσιάζουν συνήθως ηπιότερα συμπτώματα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 7-10 ημέρες μετά τη μόλυνση με τα βακτήρια του κοκκύτη. Η αρχική συμπτωματολογία ομοιάζει αυτή του κοινού κρυολογήματος. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Χαμηλό πυρετό
 • Φτέρνισμα
 • Καταρροή
 • Διάρροια
 • Έμετο
 • Πηχτές, καθαρές ρινικές εκκρίσεις
 • Επεισόδια ταχέος βήχα που ακολουθούνται από έναν χαρακτηριστικό ήχο
 • Συχνά επεισόδια βήχα κατά τη νύχτα
 • Υποτροπιάζοντα επεισόδια βήχα για 1 ή 2 μήνες

Τα βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών, οι έφηβοι και οι ενήλικες μπορεί να παρουσιάσουν βήχα που διαρκεί αρκετές εβδομάδες χωρίς την παραγωγή του χαρακτηριστικού ήχου. Αν παρουσιάσετε βήχα με διάρκεια μεγαλύτερη από μία εβδομάδα χωρίς να παρουσιάσετε βελτίωση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Διάγνωση

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει σχετικά με τα συμπτώματά σας και στη συνέχεια θα σας εξετάσει. Ωστόσο, η κλινική εξέταση μπορεί να μην επαρκεί για να τεθεί η διάγνωση. Οι περισσότεροι ασθενείς με κοκκύτη δεν έχουν παρουσιάσει ακόμα πυρετό τη στιγμή που επισκέπτονται τον γιατρό.

Ο γιατρός θέτει συνήθως τη διάγνωση με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

 • Την πορεία των συμπτωμάτων. Τυπικά, τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα, βήχα, δακρύρροια και χαμηλό πυρετό.Ο βήχας μπορεί να είναι αρχικά ήπιος και να ενταθεί αργότερα.
 • Αν ζείτε σε περιοχή με πρόσφατη επιδημία κοκκύτη.
 • Αν έχετε έρθει σε επαφή με ασθενή που έχει διαγνωστεί με κοκκύτη.

Αν ο γιατρός υποπτεύεται ότι πάσχετε από κοκκύτη μπορεί να λάβει έκπλυμα από τη μύτη ή το λαιμό σας για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Πρόληψη

Για τον κοκκύτη υπάρχει εμβόλιο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Στα παιδιά χορηγείται το εμβόλιο DTaP, το οποίο σημιουργεί ανοσία στον κοκκύτη, τη διφθερίτιδα και τον τέτανο. Το εμβόλιο DTaP δεν μπορεί να χορηγηθεί σε βρέφη κάτω των 6 μηνών και παιδιά ηλικίας άνω των 7 ετών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, το εμβόλιο DTaP πρέπει να γίνεται σε 5 δόσεις σε όλα τα παιδιά, εκτός αν υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος που αποτελεί αντένδειξη. Οι δόσεις γίνονται συνήθως στις ηλικίες των 2,4,6 και 15-18 μηνών και στην ηλικία των 4-6 ετών.

Στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και στους ενήλικες γίνεται το εμβόλιο Tdap. Το εμβόλιο αυτό χορηγείται αρχικά στην ηλικία των 11-12 ετών και στη συνέχεια κάθε 10 χρόνια.

Αν έρθετε σε επαφή με κάποιο ασθενή που πάσχει από κοκκύτη, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και ρωτήστε τον αν πρέπει να πάρετε αντιβιοτικά.

Αν πάσχετε από κοκκύτη, αποφύγετε την επαφή με τα βρέφη, τα παιδιά νεαρής ηλικίας και τις έγκυες.

Θεραπεία

Η τυπική θεραπεία για τον κοκκύτη περιλαμβάνει χορήγηση αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά είναι πιο αποτελεσματικά στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης. Μετά από 5 μέρες αντιβιοτικής θεραπείας δεν μπορείτε πλέον να μεταδώσετε τη νόσο. Ο βήχας μπορεί να επιμείνει για μερικές εβδομάδες, ακόμα κι αν λαμβάνετε αντιβιοτικά.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό;

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν το παιδί σας παρουσιάζει παρατεταμένο βήχα ή συμπτώματα κοκκύτη.

Μεταβείτε άμεσα στα επείγοντα περιστατικά ή καλέστε το 166 αν το παιδί σας έχει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Κυανή χρώση του δέρματος (ένδειξη χαμηλού οξυγόνου)
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Επιληπτικούς σπασμούς
 • Υψηλό πυρετό
 • Έμετο που επιμένει

Πρόγνωση

Στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και τους ενήλικες η πρόγνωση είναι γενικά πολύ καλή. Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι ο βήχας να υποχωρήσει τελείως. Τα παιδιά μικρής ηλικίας χρειάζονται προσεκτική παρακολούθηση προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: Aqua Mechanical

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα