Κατακόρυφη Αύξηση στα Περιστατικά Ανθεκτικού Μύκητα: Πού Αποδίδεται;

Μία νέα μεγάλη ανάλυση που εξέτασε δεδομένα από την παρακολούθηση της κυκλοφορίας διαφόρων παθογόνων στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα περιστατικά της Candida auris, μίας ιδιαίτερα μολυσματικής μυκητιασικής λοίμωξης, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα έτη 2019-2021.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Annals of Internal Medicine φαίνεται επίσης ότι οι ασθενείς που μολύνθηκαν με το παραπάνω παθογόνο σε αυτό το διάστημα δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στη θεραπεία με εχινοκανδίνες. Τα φάρμακα αυτά αποτελούν τη θεραπεία πρώτης γραμμής για τις λοιμώξεις από παθογόνα του γένους Candida, μεταξύ των οποίων και η Candida auris.

Από τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται ότι στο μέλλον θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό της Candida auris, όπως τόνισε η ομάδα της μελέτης.

Η Candida auris είναι ένας μύκητας που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες του κόσμου. Το CDC των ΗΠΑ έχει εντάξει το παθογόνο στις «επείγουσες απειλές», καθώς συχνά παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε πολλά φάρμακα, μεταδίδεται σχετικά εύκολα στις δομές υγείας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις με υψηλά ποσοστά θνητότητας. Ο μύκητας μεταδίδεται κυρίως σε νοσοκομεία ή δομές φροντίδας ηλικιωμένων, όπου γίνεται χρήση μηχανημάτων μακροπρόθεσμα.

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine προέρχεται από το CDC των ΗΠΑ και εξέτασε δεδομένα από νοσοκομεία προκειμένου να εκτιμήσει την κυκλοφορία της Candida auris στο διάστημα από το 2019 μέχρι το 2021. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα από το Antimicrobial Resistance Laboratory Network του CDC.

Από την ανάλυση των δεδομένων συνολικά διαπιστώθηκε ότι οι λοιμώξεις από την Candida auris αυξήθηκαν κατά 44% το 2019 και κατά 95% το 2021. Βέβαια, η επιστημονική ομάδα παρατήρησε ότι στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι καλλιέργειες μικροβίων στους ασθενείς, γεγονός που επέτρεψε τους γιατρούς να διαγνώσουν περισσότερα περιστατικά.

Μία ανησυχητική παρατήρηση της ανάλυσης ήταν ότι τα περιστατικά ανθεκτικών λοιμώξεων από Candida auris τριπλασιάστηκαν στο διάστημα που εξετάστηκε.

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα της έρευνας εξήγησε ότι η αύξηση των περιστατικών της Candida auris πιθανώς συνδέεται με την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας από την πανδημία, την αυξημένη χρήση αντιμικροβιακών, καθώς και τη μειωμένη εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη παθογόνων εκτός του SARS-CoV-2.

Φωτογραφία: RODNAE productions

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα