Κατακόρυφη Μείωση στα Ποσοστά Καρκίνου του Τραχήλου μετά το Εμβόλιο του HPV

Τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου μειώθηκαν σημαντικά μετά την ευρεία χορήγηση του εμβολίου για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στις γυναίκες, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες.

Συγκρίνοντας τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου πριν και μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού για τον HPV στη Αγγλία το 2008, η επιστημονική ομάδα παρατήρησε κατακόρυφη μείωση, ιδιαίτερα στις γυναίκες νεαρότερης ηλικίας που έκαναν το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

«Η έρευνά μας προσφέρει τα πρώτα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον HPV στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Η μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου παρατηρήθηκε στις γυναίκες που εμβολιάστηκαν στην ηλικία των 12-13 ετών (87% μειωμένος κίνδυνος). Στις γυναίκες που εμβολιάστηκαν αργότερα (16-18 ετών), η μείωση του κινδύνου ήταν χαμηλότερη (34%).

Ο καρκίνος του τραχήλου συνδέεται με τον ιό HPV, ένα κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό. Επιπλέον, μπορεί να αντιμετωπιστεί αν ανιχνευθεί εγκαίρως.

Πέρσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ξεκίνησε μία παγκόσμια εκστρατεία με σκοπό να εξαλείψει εντελώς τον ιό. Ο καρκίνος του τραχήλου αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στις γυναίκες και προκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως.

Αν και η παρούσα μελέτη πρακτικά αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον HPV στην πρόληψη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό ποσοστό του παγκοσμίου πληθυσμού των γυναικών δεν έχει πρόσβαση στο εμβόλιο, όπως εξηγεί ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της έρευνας. Επιπλέον, ακόμα και στις χώρες όπου το εμβόλιο κυκλοφορεί κανονικά, δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα ο στόχος της εμβολιαστικής κάλυψης 90% που έθεσε ο WHO για τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 15 ετών.

«Η πανδημία της COVID-19 αποτελεί μία επιπλέον πρόκληση για τη διάθεση του εμβολίου στις χώρες που έχουν ήδη μειωμένη πρόσβαση σε αυτό το εμβόλιο ή δεν διαθέτουν τις κατάλληλες δομές για την αποθήκευσή του», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, υποστήριξαν ότι ένας περιορισμός της μελέτης τους ήταν ότι εξέτασε τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου σε ένα πληθυσμό (γυναίκες <25 ετών) όπου εμφανιζόταν με μειωμένη συχνότητα, ακόμα και πριν την κυκλοφορία των εμβολίων.

Φωτογραφία: Pavel Danilyuk

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα