Η Εξέταση για τον HPV Σύντομα θα Αντικαταστήσει το Τεστ Παπ

Το τεστ Παπανικολάου χρησιμοποιείται ευρέως τις τελευταίες 5 δεκαετίες για τη διάγνωση των πρωίμων σημείων του καρκίνου του τραχήλου. Η εξέταση αυτή ωστόσο φαίνεται ότι σύντομα θα αντικατασταθεί από την εξέταση για τον ιό του HPV, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Μία ομάδα ερευνητών από τον Καναδά υποστηρίζει ότι σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου σχετίζονται με λοίμωξη από τον ιό HPV. Στην έρευνά τους, εξέτασαν σχεδόν 19.000 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι η ανίχνευση του HPV είχε καλύτερη προγνωστική ισχύ σε σχέση με το τεστ Παπ για τα πρώιμα στάδια καρκίνου του τραχήλου. Παρατήρησαν επίσης ότι η εξέταση HPV ήταν καλύτερος προγνωστικός δείκτης αναφορικά με τη μελλοντική εμφάνιση καρκίνου σε σχέση με το τεστ Παπ. Προς επεξήγηση του παραπάνω, σημείωασν ότι οι γυναίκες που είχαν αρνητική εξέταση HPV είχαν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο στα επόμενα 4 χρόνια σε σχέση με αυτές που είχαν αρνητικό τεστ Παπ.

Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τζίνα Ότζιβι, εξήγησε ότι πρέπει να γίνεται εξέταση για καρκίνο του τραχήλου σε όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Αναφέρει, μάλιστα, ότι χιλιάδες γυναίκες έχουν επιβιώσει λόγω της έγκαιρης διάγνωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η εξέταση HPV σύντομα θα αντικαταστήσει τελείως το τεστ Παπ, όπως δήλωσε. Οι οδηγίες που εφαρμόζονται σήμερα υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να κάνουν τόσο τεστ Παπ όσο και εξέταση HPV, κάτι που μάλλον θα αλλάξει στο προσεχές μέλλον.

Ειδικότερα, το American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) συνιστά ότι οι γυναίκες ηλικίας 21-29 ετών πρέπει να κάνουν τεστ Παπ κάθε 3 χρόνια, ενώ οι γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών πρέπει να κάνουν τεστ Παπ ΚΑΙ εξέταση HPV κάθε 5 χρόνια ή μόνο τεστ Παπ κάθε 3 χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ότζιβι, η εξέταση HPV είναι πιο αποτελεσματική. Μάλιστα, σύμφωνα με τις οδηγίες του αμερικανικού USPSTF (US Preventive Services Task Force), η εξέταση HPV σύντομα θα αντικαταστήσει εντελώς το τεστ Παπ.

Ο παραπάνω οργανισμός υποστηρίζει ότι στις γυναίκες ηλικίας 29-65 ετών η εξέταση HPV κάθε 5 χρόνια είναι αρκετή. Για τις γυναίκες κάτω των 25 ετών, προτείνεται η χρήση του τεστ Παπ καθώς αρκετές από αυτές έχουν ήδη μολυνθεί με τον ιό HPV. Ο καρκίνος του τραχήλου είναι στις γυναίκες κάτω των 25 ετών είναι σπάνιος και μία θετική εξέταση HPV μπορεί να οδηγήσει σε άχρηστες θεραπείες, εξήγησε ο Ότζιβι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 19.009 γυναίκες άνω των 25 ετών οι οποίες εξετάστηκαν είτε μόνο με εξέταση HPV είτε μόνο με τεστ Παπ. Η έρευνα είχε διάρκεια 4 χρόνια. Στις 9.552 γυναίκες έγινε εξέταση HPV στην αρχή της έρευνας και, όσες είχαν αρνητικά αποτελέσματα, επέστρεψαν μετά από 4 χρόνια για να διαπιστωθεί αν είχαν παρουσιάσει προκαρκινικές ή καρκινικές βλάβες. Αντίστοιχα, στις υπόλοιπες 9.457 γυναίκες έγινε τεστ Παπ και μετά από 4 χρόνια εξετάστηκαν για καρκίνο του τραχήλου. Στο τέλος της έρευνας στις γυναίκες έγιναν και οι 2 εξετάσεις.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι το 0.6% των γυναικών που είχαν αρνητικό τεστ Παπ είχαν προκαρκινικές βλάβες ενώ, το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες που είχαν κάνει εξέταση HPV ήταν 0.2%.

Ο Δρ. Στιούαρτ Μάσσαντ, ένας καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας από το Washington University School of Medicine, δήλωσε ότι το τεστ Παπ σύντομα θα αντικατασταθεί από την εξέταση HPV καθώς η τελευταία είναι πιο ακριβής, προσφέρει έγκαιρη διάγνωση και επιτρέπει να περάσει μεγαλύτερο διάστημα μέχρι την επόμενη εξέταση.

Βιβλιογραφία: News-Medical.net

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα