Η Αυξημένη Κατανάλωση Υγρών Μειώνει τον Κίνδυνο Ουρολοιμώξεων στις Γυναίκες

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η κατανάλωση αυξημένης ποσότητας υγρών μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των ουρολοιμώξεων.

Η έρευνα ήταν μία τυχαιοποιημένη μελέτη, στην οποία έλαβαν μέρος 140 γυναίκες με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις οι οποίες έπιναν λιγότερο από 1.5 λίτρο νερό κάθε μέρα. Οι ερευνητές ζήτησαν από τις μισές γυναίκες να συνεχίσουν την ίδια κατανάλωση υγρών, ενώ από τις υπόλοιπες ζήτησαν να διπλασιάσουν το νερό που έπιναν καθημερινά.

Κατά τη διάρκεια του 1 έτους της έρευνας, οι γυναίκες που έπιναν περισσότερο νερό παρουσίασαν κατά μέσο όρο 1.7 ουρολοιμώξεις, ενώ οι γυναίκες που συνέχισαν την ίδια κατανάλωση παρουσίασαν 3.2 αντίστοιχα.

«Τα δεδομένα δείχνουν πέραν αμφιβολίας ότι η κατανάλωση υγρών σχετίζεται με τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Τόμας Χούτον.

«Αν μία γυναίκα παρουσιάζει υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, πρέπει να αυξήσει την καθημερινή της κατανάλωση υγρών σε τουλάχιστον 2-3 λίτρα την ημέρα», είπε.

Περίπου το 50% των γυναικών θα παρουσιάσει ουρολοίμωξη κάποια στιγμή, είπαν οι ερευνητές στο JAMA Internal Medicine. Μετά την πρώτη ουρολοίμωξη, το 27% των γυναικών θα παρουσιάσει ακόμα μία μέσα σε 6 μήνες, ενώ το 44-70% θα παρουσιάσει ξανά ουρολοίμωξη μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει η θεωρία ότι η κατανάλωση υγρών μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες, ωστόσο μέχρι σήμερα σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό αυτό.

Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν γενικά υγιείς, ωστόσο είχαν ιστορικό τουλάχιστον 3 ουρολοιμώξεων στο προηγούμενο έτος, με τουλάχιστον μία από αυτές να έχει επιβεβαιωθεί με εξέταση ούρων. Όλες οι γυναίκες ανέφεραν επίσης ότι έπιναν λιγότερο από 1,5 λίτρο νερό κάθε μέρα.

Η ομάδα των γυναικών που αύξησαν την κατανάλωση υγρών τους, έπιναν κατά μέσο όρο 1.7 λίτρα περισσότερο νερό κάθε μέρα σε σχέση με την ποσότητα που έπιναν πριν την έρευνα. Οι γυναίκες της ομάδας ελέγχου δεν διαφοροποίησαν την ημερήσια κατανάλωση υγρών.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι αυτή διεξήχθη σε μία τοποθεσία, επομένως υπάρχει η πιθανότητα τα αποτελέσματα της έρευνας να διαφοροποιούνται σε ασθενούς που ζουν σε άλλες περιοχές, είπαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα για τις γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ενδέχεται επίσης να είναι διαφορετικά από αυτά των γυναικών με χαμηλότερο κίνδυνο, είπε η Δρ Ντέμπορα Γκρέιντι, συγγραφέας μίας ανακοίνωσης που συνόδευε την έρευνα.

Επιπλέον, είναι δύσκολο να καθοριστεί με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η επιπλέον ποσότητα νερού που πρέπει να πίνει μία γυναίκα προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων, συμπλήρωσε η ίδια.

«Η θεωρία είναι ότι όταν πίνουμε περισσότερο νερό παράγονται περισσότερα ούρα, γεγονός που βοηθά την απομάκρυνση των βακτηρίων από την ουροδόχο κύστη και προλαμβάνει τις λοιμώξεις», είπε η Γκρέιντι. «Η αυξημένη κατανάλωση νερού συνήθως δεν είναι επιβλαβής, ωστόσο μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα της ούρησης», κατέληξε.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα