Γρίπη της Ντομάτας: Τι Γνωρίζουμε για τη Νέα Νόσο στα Παιδιά

Μετά την εμφάνιση του ιού SARS-CoV-2 και την πανδημία της COVID-19, η επαγρύπνηση για διάφορα παθογόνα που μπορεί να εξαπλωθούν ευρέως έχει αυξηθεί σημαντικά. Η νεότερη λοίμωξη που απασχολεί τις τελευταίες εβδομάδες αρκετούς επιστήμονες είναι γνωστή ως γρίπη της ντομάτας.

Σήμερα, η νόσος αυτή έχει εξαπλωθεί ήδη σε περίπου 100 παιδιά στην Ινδία, όπως αναφέρει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Η γρίπη της ντομάτας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αποτελεί ιογενή λοίμωξη και ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην επαρχία Kollam της Ινδίας στις 6 Μαΐου του 2022. Σύμφωνα με την έρευνα στο Lancet, η νόσος δεν είναι απειλητική για τη ζωή και υποχωρεί χωρίς να χορηγηθεί θεραπεία.

Ποια Συμπτώματα Προκαλεί η Γρίπη της Ντομάτας;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η γρίπη της ντομάτας στα παιδιά που μολύνονται με τον ιό, μοιάζουν αρκετά με αυτά της νόσου chikungunya, μίας λοίμωξης που μεταδίδεται με τα κουνούπια και προκαλεί υψηλό πυρετό, εξανθήματα και έντονο άλγος στις αρθρώσεις.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στους ασθενείς περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα κόπωσης
  • Ναυτία
  • Έμετο
  • Διάρροια
  • Πυρετό
  • Αφυδάτωση
  • Οίδημα των αρθρώσεων
  • Μυαλγίες

Καθώς και μία σειρά άλλα συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται και στο Δάγγειο πυρετό, μία άλλη νόσο που μεταδίδεται με τα κουνούπια.

Η νόσος ονομάζεται γρίπη της ντομάτας εξ’ αιτίας των εξανθημάτων που προκαλεί, τα οποία συχνά έχουν αντίστοιχο χρώμα και σχήμα με τις ντομάτες. Τα εξανθήματα αυτά είναι επίσης εξαιρετικά επώδυνα.

Ποιο Παθογόνο Ενοχοποιείται για τη Γρίπη της Ντομάτας;

Σήμερα, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιο είναι το παθογόνο που προκαλεί τη γρίπη της ντομάτας, ωστόσο αυτή τη στιγμή προκρίνεται μία θεωρία που υποστηρίζει ότι αποτελεί παραλλαγή της νόσου των χειρών, των ποδιών και του στόματος.

Η τελευταία εμφανίζεται συνήθως μετά τη λοίμωξη με κάποιο εντεροϊό, στους οποίους ανήκουν και οι ιοί της οικογένειας κοξάκι (coxsackievirus).

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Lancet, οι παραπάνω ιοί είναι μολυσματικοί, επομένως δεν αποκλείεται η νόσος να εξαπλωθεί στο μέλλον και εκτός της Ινδίας.

Αντίστοιχα με την COVID-19 και την ευλογιά των πιθήκων δεν αποκλείεται σύντομα να γίνεται έλεγχος και για τη γρίπη της ντομάτας πριν από ένα αεροπορικό ταξίδι, όπως υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα.

Με βάση τις ομοιότητες που έχει η νόσος με τη νόσο των χειρών, των ποδιών και του στόματος, οι επιστήμονες τόνισαν ότι δεν αποκλείεται ο ιός να μεταδοθεί και στους ενήλικες στο μέλλον.

Πώς Μεταδίδεται η Γρίπη της Ντομάτας;

Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί μέσω της στενής επαφής με τους ασθενείς ή τα ρούχα, τα σκεπάσματα, τις πετσέτες και τα παιχνίδια των παιδιών, όπως περίπου συμβαίνει και με την ευλογιά των πιθήκων.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι η νόσος μπορεί να μεταδοθεί μέσω σταγονιδίων ή μέσω αερολυμάτων με τον αέρα.

Την περίοδο αυτή κυκλοφορούν στην Ινδία διάφορα παθογόνα που μεταδίδονται με τα κουνούπια, όπως η νόσος Chikungunya και ο Δάγγειος πυρετός. Οι ασθενείς που μολύνονται με τα παραπάνω παθογόνα έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από τη γρίπη της ντομάτας, καθώς το ανοσοποιητικό στους σύστημα έχει εξασθενήσει, όπως αναφέρει η ομάδα.

Σήμερα δεν υπάρχουν θεραπείες που χορηγούνται ειδικά για την αντιμετώπιση της γρίπης της ντομάτας, αλλά ούτε και κάποιο εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου.

Ωστόσο, η χορήγηση ακεταμινοφαίνης και η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πυρετού και του άλγους. Οι θερμές κομπρέσες μπορεί επίσης να περιορίσουν το άλγος από το εξάνθημα.

Μέτρα Πρόληψης για τη Γρίπη της Ντομάτας

Αυτή τη στιγμή, το πλύσιμο των χεριών και η καραντίνα των ασθενών είναι οι καλύτερες μέθοδοι για την πρόληψη της εξάπλωσης του παθογόνου.

Είναι σημαντικό επίσης να καθαρίζουμε τακτικά τις επιφάνειες, τα παιχνίδια, τα ρούχα και τα υπόλοιπα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά που νοσούν.

Καθώς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια είναι η πρόγνωση ενός ενήλικα που μπορεί να μολυνθεί με τη γρίπη της ντομάτας, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του παθογόνου.

Η προτεραιότητα σήμερα είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τα αίτια της νόσου και να ανιχνεύσουμε το παθογόνο που ενοχοποιείται για την εμφάνισή της, καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Φωτογραφία: Miguel Á. Padriñán

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα