Γρίπη: Μπορεί να Προκαλέσει Επιπλοκές στην Καρδιά;

Μία επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι καρδιακές βλάβες που προκαλεί η γρίπη στην καρδιά δεν συνδέονται με την ανεξέλεγκτη φλεγμονή στους πνεύμονες, όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλει τα κύτταρα της καρδιάς προκαλώντας διαταραχές της ηλεκτρικής δραστηριότητας, καθώς και αρκετές άλλες βλάβες στην καρδιακή λειτουργία.

Σε προηγούμενες μελέτες τους οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει και πάλι την παρουσία σωματιδίων του ιού της γρίπης σε καρδιακά κύτταρα πειραματοζώων, ωστόσο δεν μπορούσαν να πουν με βεβαιότητα αν τα σωματίδια αυτά ενοχοποιούνται άμεσα για τις διαταραχές της καρδιακής λειτουργίας.

Στο νεότερο πείραμά τους, οι επιστήμονες μόλυναν ποντίκια με έναν γενετικά τροποποιημένο ιό της γρίπης που δεν είχε την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα της καρδιάς. Όπως παρατήρησαν, τα ποντίκια παρουσίασαν τα κλασικά φλεγμονώδη συμπτώματα της γρίπης, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί η καρδιακή τους λειτουργία.

«Δείξαμε ότι ακόμα και όταν η λοίμωξη είναι πολύ σοβαρή στους πνεύμονες, δεν θα εμφανιστούν καρδιακές επιπλοκές αν ο ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί στα κύτταρα της καρδιάς», υποστήριξαν οι συγγραφείς στη μελέτη τους.

«Πρακτικά η έρευνά μας επιβεβαίωσε ότι οι καρδιακές επιπλοκές αποδίδονται στη μόλυνση των κυττάρων της καρδιάς. Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης θα εξετάσουμε ποιες είναι οι επιδράσεις της λοίμωξης. Καταστρέφει τα καρδιακά κύτταρα; Επηρεάζει μακροπρόθεσμα την καρδιακή λειτουργία; Υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα», πρόσθεσαν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

Σήμερα είναι γνωστό ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται για γρίπη μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές από την καρδιά. Μία έρευνα του 2020 διαπίστωσε ότι το 12% περίπου των ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν για γρίπη, παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές από την καρδιά.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης ασχολείται με τον ιό της γρίπης εδώ και αρκετά χρόνια. Στα πλαίσια των ερευνών τους, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο ποντικών χωρίς το γονίδιο IFITM3, το οποίο κωδικοποιεί μία σημαντική πρωτεΐνη για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων. Σε μία έρευνα του 2019, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που δεν φέρουν το παραπάνω γονίδιο και μολύνονται με τον ιό της γρίπης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές από την καρδιά.

Περίπου το 20% του πληθυσμού της Ασίας και το 4% του πληθυσμού της Ευρώπης έχουν παθολογικά γονίδια IFITM3, τα οποία δημιουργούν ευαισθησία για τις επιπλοκές της γρίπης.

«Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς αυτοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από γρίπη και το μοντέλο ποντικών που αναπτύξαμε δείχνει ότι παρουσιάζουν καρδιακές επιπλοκές από τη λοίμωξη συχνότερα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια της μελέτης τους οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά έναν ιό Η1Ν1 έτσι ώστε να μην μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε καρδιακά κύτταρα. Ακολούθως μόλυναν με τον ιό αυτό ποντίκια που είχαν το γονίδιο IFITM3 καθώς και ποντίκια που δεν είχαν το παραπάνω γονίδιο. Μία άλλη ομάδα ποντικών μολύνθηκε με έναν τυπικό ιό γρίπης Η1Ν1.

Ανεξαρτήτως του ιού από τον οποίο μολύνθηκαν, τα ποντίκια παρουσίασαν σοβαρή φλεγμονή στους πνεύμονες. Ωστόσο, τα ποντίκια που μολύνθηκαν με τον τροποποιημένο ιό δεν είχαν καθόλου σωματίδια του ιού στα καρδιακά κύτταρα. Τα ποντίκια αυτά δεν είχαν βλάβες στους καρδιακούς ιστούς, διαταραχές της ηλεκτρικής δραστηριότητας στην καρδιά ή ίνωση.

«Με τον μοντέλο που δημιουργήσαμε καταφέραμε να διαχωρίσουμε τις βλάβες από την πνευμονική φλεγμονή με τις βλάβες που προκαλούνται από τον πολλαπλασιασμό του ιού στην καρδιά, κάτι που δεν είχε καταφέρει καμία από τις προηγούμενες μελέτες. Αν ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται στην καρδιά δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο όργανο αυτό», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια είναι η σημασία των αποτελεσμάτων της έρευνας στην αντιμετώπιση των ασθενών που νοσηλεύονται με γρίπη. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ο περιορισμός του ιικού φορτίου στους πνεύμονες μπορεί να περιορίσει και τα συμπτώματα που προκαλεί η λοίμωξη στην καρδιά.

Φωτογραφία: Louis Bauer / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα