Γιατί οι Λοιμώξεις του Αναπνευστικού Κυκλοφόρησαν Νωρίτερα Φέτος;

Τα μέτρα πρόληψης για την COVID-19 που εφαρμόστηκαν στις περισσότερες χώρες τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι ευθύνονται για την πρόωρη εξάπλωση των παθογόνων του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

Εκτός του SARS-CoV-2, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της κυκλοφορίας του ιού, περιόρισαν επίσης και την κυκλοφορία άλλων ιών, όπως η γρίπη και ο RSV, τα οποία προκαλούν περιστατικά στις αρχές του χειμώνα.

Το γεγονός αυτό διόγκωσε τον πληθυσμό των ατόμων που δεν έχουν ανοσία στους παραπάνω ιούς, καθώς αρκετοί άνθρωποι που τυπικά εκτίθενται σε αυτούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα συνήθως έχουν κάποιου βαθμού ανοσία τον επόμενο χειμώνα.

Ο RSV τυπικά προκαλεί ήπια συμπτώματα που ομοιάζουν το κοινό κρυολόγημα, ωστόσο σε ορισμένες ομάδες, όπως για παράδειγμα στους ηλικιωμένους και τα παιδιά, τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρότερα.

Δεδομένα για την κυκλοφορία του RSV από 15 Ευρωπαϊκές χώρες για τα έτη από το 2011 μέχρι το 2016 έχουν δείξει ότι τα πρώτα περιστατικά του RSV ανιχνεύονται στις αρχές Δεκεμβρίου. Η εντονότερη κυκλοφορία του ιού γίνεται συνήθως προς τα τέλη του Ιανουαρίου, σύμφωνα με δεδομένα από το ECDC.

Προς το παρόν, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα περιστατικά του RSV έφτασαν τη μέγιστη τιμή τους στα τέλη Νοεμβρίου και αυτή τη στιγμή έχουν αρχίσει να μειώνονται, ωστόσο αναμένεται να έχουμε ακόμα περιστατικά από το παραπάνω παθογόνο τις επόμενες 4-6 εβδομάδες, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες του ECDC.

Στην Ουαλία, για παράδειγμα, καταγράφηκαν 111.6 περιστατικά ανά 100.000 παιδιά την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια ο αριθμός αυτός δεν ξεπέρασε ποτέ το 50, ακόμα και αργότερα το χειμώνα.

Παράλληλα, αυτή τη στιγμή παρατηρείται και μία αύξηση των περιστατικών COVID-19. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή αύξηση της τάξης του 7% ανά εβδομάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε το ECDC.

Αντίστοιχα, ο ιός της γρίπης άρχισε να κυκλοφορεί και αυτός νωρίτερα καθώς καταγράφηκαν περιστατικά από τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, δηλαδή πολύ νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το ECDC, η κυκλοφορία των παραπάνω παθογόνων νωρίτερα απ’ ότι συνήθως συνδέεται πιθανώς με την εφαρμογή των μέτρων για την COVID-19 τα οποία μείωσαν την ανοσία του πληθυσμού. Αυτό φαίνεται και από δεδομένα που έχουν δείξει ότι στις περιοχές που εφαρμόστηκαν αυστηρότερα μέτρα, η κυκλοφορία της γρίπης περιορίστηκε περισσότερο.

Αχαρτογράφητα Νερά

Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε ακόμα αν η πρόωρη αύξηση των περιστατικών γρίπης, COVID-19 και RSV θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών συνολικά, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε αντιμετωπίσει μία αντίστοιχη κατάσταση.

Ωστόσο, οι συναθροίσεις τις ημέρες των γιορτών ενδεχομένως θα ευνοήσουν τη μετάδοση των παθογόνων του αναπνευστικού, επομένως δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί εκ νέου αύξηση των περιστατικών τις επόμενες ημέρες.

Ένα άλλο γεγονός που προκαλεί ανησυχία είναι ότι οι ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή ορισμένα κοινά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των τελευταίων είναι σε έλλειψη στην Ευρώπη.

Φωτογραφία: cottonbro studio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα