Φυματίωση: Νέα Μελέτη Παρατηρεί Δύο Διαφορετικούς Τύπους της Νόσου

Μία νέα έρευνα από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία κατάφερε να ξεχωρίσει δύο διαφορετικούς υποτύπους της φυματίωσης, ανάλογα με την ανοσιακή απόκριση του ασθενούς στη λοίμωξη. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ο ένας από τους δύο υποτύπους έχει πολύ καλύτερη πρόγνωση και ανταποκρίνεται καλύτερα στις θεραπείες σε σχέση με τον άλλο. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Journal δείχνει ότι στο μέλλον θα πρέπει ίσως να χορηγούμε εξατομικευμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου.

«Από την αρχή της μελέτης μας γνωρίζαμε ότι η φυματίωση μπορεί να έχει διαφορετική πορεία σε κάθε ασθενή και η πρόγνωση εξαρτάται από την ανοσιακή απόκριση», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Πράγματι, η πορεία της νόσου μπορεί να διαφέρει σημαντικά σε κάθε ασθενή που μολύνεται με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, με την πλειοψηφία των ασθενών να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν χρόνια πνευμονία, ενώ σε άλλους το Mycobacterium tuberculosis μπορεί να επηρεάσει τους λεμφαδένες, τα οστά ή το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ορισμένοι ασθενείς με φυματίωση παρουσιάζουν ήπια ανοσιακή απόκριση, ενώ σε άλλους εμφανίζεται υπερβολική απόκριση που επιδεινώνει τα συμπτώματα της νόσου.

«Η ανακάλυψη των υποτύπων βασίστηκε στην ανάλυση διαφορετικών προφίλ γονιδιακής έκφρασης, μία προσέγγιση που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν και στην αντιμετώπιση του καρκίνου», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Σήμερα, οι προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη φυματίωση συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό καθώς όλες οι διαθέσιμες θεραπείες περιλαμβάνουν χορήγηση αντιβιοτικών για διάστημα 6 μηνών. Θέλοντας να ανακαλύψουν νέες θεραπείες, οι επιστήμονες εξετάζουν την ανοσιακή απόκριση του ανθρώπου στα βακτήρια της φυματίωσαν, με σκοπό να εξερευνήσουν πως αναπτύσσεται ανοσία για τη νόσο. Η προσέγγιση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εξατομικευμένες θεραπείες της ιατρικής ακριβείας για την αντιμετώπιση της φυματίωσης.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τεχνικές βιοπληροφορικής με σκοπό να αναλύσει την ανοσιακή απόκριση στη φυματίωση και κατέληξε, έτσι, σε δύο διαφορετικούς υποτύπους. Ακολούθως εξέτασαν ξεχωριστά τον καθένα από αυτούς και διαπίστωσαν ότι ο ένας έχει πολύ καλύτερη πρόγνωση και ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα με σκοπό να εκτιμήσουν ποια φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του κάθε υποτύπου.

«Από τις αναλύσεις μας διαπιστώσαμε ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ενός υποτύπου και καθόλου αποτελεσματικά ή ακόμα και επιβλαβή στον άλλο υπότυπο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας ανοίγουν τον δρόμο για εξατομικευμένες θεραπείες, οι οποίες δυνητικά θα ωφελήσουν και ασθενείς που πάσχουν από άλλες βακτηριακές λοιμώξεις», κατέληξαν.

Στις επόμενες μελέτες τους, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εξερευνήσουν εξατομικευμένες θεραπείες, όπως συμβαίνει σήμερα και με διάφορες μορφές καρκίνου από τους ογκολόγους.

Φωτογραφία: Pavel Danilyuk

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα