Ευλογιά των Πιθήκων: Νέα Άτυπα Συμπτώματα Ανιχνεύονται σε Αρκετούς Ασθενείς

Η ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να μπαίνει στη διαφορική διάγνωση ασθενών που παρουσιάζουν συγκεκριμένα συμπτώματα, αν θέλουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωση του παθογόνου, σύμφωνα με μία μελέτη παρατήρησης από την Αγγλία.

Εξετάζοντας 54 ομοφυλόφιλους άνδρες που είχαν διαγνωστεί με ευλογιά των πιθήκων, οι επιστήμονες της μελέτης παρατήρησαν ότι όλοι οι ασθενείς είχαν δερματικά εξανθήματα στα γεννητικά όργανα, το 67% είχε αίσθημα κόπωσης, ενώ το 57% είχε πυρετό.

Ένας στους 4 άνδρες που εξετάστηκαν είχαν ιστορικό διάγνωσης με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία επίσης προκαλούν δερματικές βλάβες στα γεννητικά όργανα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων κατά τη σεξουαλική επαφή. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι 10 στους 54 άνδρες δεν παρουσίασαν πρόδρομα συμπτώματα. 5 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία κατά την οποία έλαβαν αντιβιοτική αγωγή για δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις.

«Με βάση τα συμπτώματα που παρατηρούμε στους ασθενείς φαίνεται ότι τα κριτήρια με βάση τα οποία ένας ασθενής χαρακτηρίζεται “ύποπτο κρούσμα” θα πρέπει να αλλάξουν, καθώς αποτυγχάνουν να διαγνώσουν εγκαίρως έναν στους 6 ασθενείς», αναφέρει η επιστημονική ομάδα.

Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι τα δεδομένα τους θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή τόσο από τους γιατρούς όσο και από τους ασθενείς.

«Αν και η πλειοψηφία των περιστατικών αφορά ομοφυλόφιλους άνδρες, δεν θα πρέπει να στιγματιστεί αυτή η πληθυσμιακή ομάδα και οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η νόσος μπορεί να επηρεάσει και άλλες ομάδες της κοινότητας», συμπληρώνουν οι συγγραφείς.

«Σε συγκεκριμένα στάδια της λοίμωξης, η ευλογιά των πιθήκων ομοιάζει άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων και η σύφιλη. Είναι σημαντικό οι λοιμωξιολόγοι να γνωρίζουν τα συμπτώματα της νόσου έτσι ώστε να μπορούν να διαγνώσουν άμεσα την ευλογιά των πιθήκων και να χορηγήσουν κατάλληλη θεραπεία», εξηγεί η ομάδα.

Οι 54 ασθενείς που εξετάστηκαν στη μελέτη είχαν επισκεφθεί μία από τις 4 κλινικές σεξουαλικής υγείας του Λονδίνου από τις 14 μέχρι τις 25 Μαΐου. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 41, το 71% ήταν καυκάσιοι, ενώ το 24% είχαν διαγνωστεί με HIV.

Το 7% των ασθενών είχαν επίσης εξανθήματα στο ρινοφάρυγγα, ενώ το 89% είχε εξανθήματα σε αρκετές περιοχές. Από τους ασθενείς με HIV, το 54% είχε δερματικές βλάβες σε περισσότερα από 3 σημεία εκτός των γεννητικών οργάνων.

6 άνδρες είχαν κλινική εικόνα «συνεπή με κυτταρίτιδα». Το 25% των ασθενών είχαν θετικές εξετάσεις για χλαμύδια ή γονόρροια, ενώ ένας ασθενής είχε θετικές εξετάσεις για τον ιό του απλού έρπητα.

Αν και αρκετοί ασθενείς είχαν ιστορικό ταξιδίου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μόλις 2 είχαν έρθει σε επαφή με γνωστά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

«Είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν άτυπα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς και διαφοροποιήσεις στον τρόπο μετάδοσης σε σχέση με προηγούμενα στελέχη», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Polina Tankilevitch

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα