Ευλογιά των Πιθήκων: Μεταδίδεται και από Ασυμπτωματικούς Φορείς Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε την ευλογιά των πιθήκων απειλή για τη δημόσια υγεία πριν από λίγες εβδομάδες, πιστεύαμε ότι μόνο οι συμπτωματικοί φορείς του ιού είναι δυνατό να μεταδώσουν τη νόσο.

Ωστόσο, μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine δείχνει ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς ορισμένοι ασθενείς που είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα.

Διάγνωση από Τυπικές Εξετάσεις για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας από το Παρίσι της Γαλλίας έκανε εξετάσεις για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων σε δείγματα που είχαν ληφθεί από ομοφυλόφιλους άνδρες με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους που παίρνουν προφυλακτική αγωγή για τον HIV (PrEP). Οι εθελοντές είχαν δώσει τα παραπάνω δείγματα στα πλαίσια ενός τυπικού προληπτικού ελέγχου για διάφορα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Από τους συνολικά 200 ασυμπτωματικούς εθελοντές που έκαναν εξετάσεις, οι 13 ήταν θετικοί για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Από αυτούς, μόλις 2 παρουσίασαν συμπτώματα από τον ιό αργότερα.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε αν οι παραπάνω ασυμπτωματικοί φορείς μπορεί να μεταδώσουν τον ιό ή όχι.

«Κατά συνέπεια, ίσως δεν αρκεί να εμβολιάζουμε όσους έχουν έρθει σε επαφή με συμπτωματικούς ασθενείς, αν ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», αναφέρουν στη μελέτη τους.

Δυσκολότερος ο Περιορισμός μίας Ασυμπτωματικής Λοίμωξης

Γενικότερα, όλα τα παθογόνα που μπορεί να προκαλέσουν ασυμπτωματικές λοιμώξεις περιορίζονται δυσκολότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί συχνά οι φορείς του ιού δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί με αποτέλεσμα να μεταδίδουν το παθογόνο σε άλλα άτομα εν αγνοία τους. Βέβαια, αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα αν αυτό συμβαίνει και με την ευλογιά των πιθήκων.

Αναφορικά με τη διάρκεια της στενής επαφής που απαιτείται προκειμένου να μεταδοθεί ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι για ορισμένα παθογόνα, ακόμα και 2-3 λεπτά επαφής αρκούν για τη μετάδοση του ιού.

Η Μετάδοση της Ευλογιάς των Πιθήκων Δεν Απαιτεί Σεξουαλική Επαφή

Μία νέα ανακοίνωση του CDC των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αποκλειστικά μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οι συγγραφείς τονίζουν, μάλιστα, ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με οποιοδήποτε είδος στενής επαφής.

Η ανακοίνωση περιγράφει μάλιστα το περιστατικό ενός ασθενούς που επέστρεψε από τη Μεγάλη Βρετανία στις ΗΠΑ χωρίς να έχει σεξουαλικές επαφές στη διάρκεια του ταξιδίου του.

Ωστόσο, ο ασθενής αυτός είχε έρθει σε στενή επαφή (όχι σεξουαλική) με αρκετά άγνωστα άτομα σε μία εκδήλωση που έλαβε χώρα σε εξωτερικό χώρο.

«Η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτελεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αν και μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, γνωρίζουμε σήμερα ότι μεταδίδεται με οποιουδήποτε είδους στενή επαφή», εξηγούν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι ο ιός είναι δυνατό να μεταδοθεί και μέσω της επαφής με το υγρό των εξανθημάτων το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε ρούχα, σεντόνια και πετσέτες ή ακόμα και μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων που απελευθερώνονται από το βήχα και το φτέρνισμα.

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα