Ευλογιά των Πιθήκων: Αποτελεί Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα;

Καθώς ο αριθμός των περιστατικών της ευλογιάς των πιθήκων αυξάνεται, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η νόσος θα πρέπει να θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα όπως ο έρπης, η γονόρροια και ο HIV.

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω της στενής επαφής με το δέρμα ασθενών, ενώ τα περισσότερα περιστατικά της νόσου παρατηρούνται σε ομοφυλόφιλους άνδρες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς.

Αυτό συμβαίνει γιατί αν και η νόσος μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, δεν μεταδίδεται μέσω του σπέρματος ή των κολπικών εκκρίσεων. Προκειμένου ένας ασθενής να μολυνθεί με τον ιό θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τις δερματικές αλλοιώσεις που προκαλεί ο τελευταίος.

Η παρούσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων μοιάζει αρκετά με μία επιδημία μηνιγγίτιδας σε ομοφυλόφιλους άνδρες που παρατηρήθηκε πριν από μερικά χρόνια και λιγότερο με επιδημία μίας σεξουαλικώς μεταδιδόμενης νόσου.

Πρακτικά, στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι απαραίτητο να υπάρχει σεξουαλική επαφή προκειμένου να υπάρχει μόλυνση, κάτι που δεν ισχύει για την παρούσα επιδημία. Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω οποιουδήποτε είδους στενής επαφής, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι σεξουαλική.

Ο χαρακτηρισμός της ευλογιάς των πιθήκων ως «σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα» θα προκαλέσει προβλήματα και στις προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας.

Αυτό συμβαίνει γιατί σε όλα σχεδόν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η χρήση προφυλακτικού μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση με το εκάστοτε παθογόνο. Ωστόσο, στην ευλογιά των πιθήκων, η επαφή με τις δερματικές αλλοιώσεις της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, ακόμα κι αν γίνεται χρήση προφυλακτικού. Κατά συνέπεια, αρκετοί άνθρωποι θα πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι προστατευμένοι χρησιμοποιώντας προφυλακτικό, κάτι που πρακτικά δεν ισχύει.

Με τον τρόπο που μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων θεωρητικά θα ήταν δυνατό να εξαπλωθεί ταχέως σε παιδικούς σταθμούς ή σχολεία καθώς τα παιδιά έρχονται σε στενή επαφή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Αυτή τη στιγμή, η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται συνεχώς όλο και περισσότερο. Ο ιός βρίσκεται πλέον εκτός Αφρικής και ανιχνεύεται στην Ευρώπη και την Αμερική από το Μάιο.

Τα περιστατικά της νόσου εκτός Αφρικής είναι πλέον περισσότερα από 14.000, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Φωτογραφία: cottonbro

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα