Επηρεάζεται η Αποτελεσματικότητα των Εμβολίων από την Ώρα της Ημέρας που Εμβολιαζόμαστε;

Τα εμβόλια προκαλούν καλύτερη ανοσιακή απόκριση όταν χορηγούνται το πρωί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας μεγάλης ανάλυσης που εξέτασε αρκετά διαφορετικά εμβόλια, μεταξύ των οποίων αυτά της γρίπης, της φυματίωσης και της COVID-19. Οι παραπάνω διαφορές αποδίδονται στον καθημερινό κύκλο δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

«Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος διαφοροποιείται ανάλογα με την ώρα της ημέρας, τόνισαν οι συγγραφείς στο επιστημονικό περιοδικό Science Immunology. «Κατά συνέπεια, ο κιρκαδικός ρυθμός θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη χορήγηση φαρμάκων ή εμβολίων».

Η σύνδεση ανάμεσα στην ανοσία και τον κιρκαδικό ρυθμό δείχνει ότι θα πρέπει να κοιμόμαστε καλά το βράδυ πριν τον εμβολιασμό, ενώ και την ημέρα που θα κάνουμε το εμβόλιο δεν θα πρέπει να διαφοροποιούμε το πρόγραμμα της διατροφής μας.

Σε μία έρευνα που εξέτασε ασθενείς άνω των 65 ετών στη Μεγάλη Βρετανία, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Birmingham παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που εμβολιάζονται για τη γρίπη στο διάστημα 9-11 το πρωί παράγουν πολύ περισσότερα αντισώματα σε σχέση με αυτούς που εμβολιάζονται στις 3-5 το απόγευμα. Η παραπάνω μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε το 2016, δεν εξέτασε αν τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων μεταφράζονται σε μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης.

Μία άλλη έρευνα από τις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε λίγο αργότερα επιβεβαίωσε τις παρατηρήσεις της παραπάνω έρευνας για το εμβόλιο της γρίπης στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, εξετάζοντας νεαρούς ενήλικες διαπίστωσε ότι η ώρα του εμβολιασμού δεν επηρέαζε την παραγωγή αντισωμάτων.

Αντίστοιχες διαφορές στην ανοσιακή απόκριση έχουν παρατηρηθεί επίσης στο εμβόλιο της φυματίωσης σε μία μελέτη που εξέτασε ενήλικες μέσης ηλικίας 26 ετών. Η έρευνα αυτή, ωστόσο, δεν ασχολήθηκε με τα επίπεδα των αντισωμάτων, αλλά με άλλα συστατικά της ανοσιακής απόκρισης. Όπως παρατήρησε, αυτοί που εμβολιάστηκαν στις 8-9 το πρωί παρήγαγαν περισσότερα ανοσιακά κύτταρα (ιντερφερόνες και ιντερλευκίνες) σε σχέση με αυτούς που εμβολιάστηκαν στις 6 το απόγευμα.

Αναφορικά με τα εμβόλια της COVID-19, μία έρευνα στην Κίνα που εξέτασε τι συμβαίνει με το εμβόλιο της Sinovac παρατήρησε ότι αυτοί που εμβολιάζονται το πρωί παρουσιάζουν ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση σε σχέση με αυτούς που εμβολιάζονται το απόγευμα.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκαν για τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca. Μία έρευνα από τη Μεγάλη Βρετανία παρατήρησε ότι οι επαγγελματίες υγείας που εμβολιάστηκαν το απόγευμα είχαν περισσότερα αντισώματα σε σχέση με αυτούς που εμβολιάστηκαν το πρωί. Ωστόσο, ακόμα και στους τελευταίους, τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν επαρκή για να προσφέρουν προστασία από τον ιό.

«Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι ο κιρκαδικός ρυθμός παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον εμβολιασμό και επομένως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν αποφασίζουμε τι ώρα θα εμβολιαστούμε», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης από το Science Immunology. Τόνισαν, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητο να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν αν η ώρα του εμβολιασμού μπορεί να επηρεάσει την ανοσία και μακροπρόθεσμα.

Φωτογραφία: Moose Photos

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα