Επιδημία του Η3Ν2 στην Ινδία: Τι Γνωρίζουμε Σήμερα

Οι υγειονομικές αρχές της Ινδίας παρακολουθούν αυτή τη στιγμή μία επιδημία του ιού της γρίπης Α (Η3Ν2) που έχει προκαλέσει ήδη δύο θανάτους. Το στέλεχος αυτό του ιού έχει συνδεθεί με σοβαρότερα συμπτώματα τόσο στα παιδιά νεαρής ηλικίας όσο και στους ηλικιωμένους.

Στην Ινδία, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών για τη γρίπη σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων από τη γρίπη. Ετησίως, η χώρα αντιμετωπίζει συνήθως δύο κύματα γρίπης, ένα τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή από το Νοέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο, καθώς και ένα δεύτερο κύμα από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, κατά την περίοδο των μουσώνων.

Μετά από δύο σχετικά ήπιες εποχές γρίπης τα προηγούμενα έτη, ο ιός της γρίπης έχει κάνει την επανεμφάνισή του φέτος και έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ινδία, προσεγγίζοντας τα ποσοστά εξάπλωσης που είχε πριν την πανδημία.

Τι Γνωρίζουμε για τον Ιό Η3Ν2

Ο ιός της γρίπης χωρίζεται σε δύο μεγάλες οικογένειες και συγκεκριμένα τους ιούς της γρίπης Α και τους ιούς της γρίπης Β. Τα συχνότερα στελέχη ιών της γρίπης Α είναι τα Η1Ν1 και Η3Ν2, ενώ οι συχνότεροι ιοί της γρίπης Β είναι οι Yamagata και Victoria.

Ο ιός της γρίπης Η3Ν2 που έχει κυκλοφορήσει περισσότερο φέτος σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, προκαλεί γενικά σοβαρότερα συμπτώματα σε σχέση με άλλα στελέχη του ιού.

Δεδομένα από τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, έδειξαν ότι φέτος περισσότερο από το 99% των νοσηλειών για γρίπη αποδίδονται στο παραπάνω στέλεχος.

Το στέλεχος Η3Ν2 μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα βήχα, ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο, πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες και αίσθημα κόπωσης.

Η αντιμετώπιση του ιού γίνεται συνήθως με αντιιικά και υποστηρικτική αγωγή.

Γιατί Ορισμένες Εποχές της Γρίπης είναι Σοβαρότερες από Άλλες;

Γενικότερα, γνωρίζουμε σήμερα εμπειρικά ότι όταν κυκλοφορεί περισσότερο το στέλεχος Η3Ν2 σε σχέση με άλλα στελέχη, τότε η εποχή της γρίπης θα είναι σοβαρότερη και θα υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων.

Ο κίνδυνος μάλιστα αυξάνεται όταν το εμβόλιο της γρίπης δεν περιέχει τα στελέχη που κυκλοφόρησαν, καθώς και όταν τα ποσοστά εμβολιασμών είναι χαμηλά.

Καθώς ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς, το εμβόλιο θα πρέπει να προσαρμόζεται ετησίως έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Φέτος, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το εμβόλιο της γρίπης που κυκλοφόρησε φαίνεται ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό.

Μία έρευνα του 2018 στην Ινδία παρατήρησε ότι σε ένα δείγμα 65.000 εθελοντών ηλικίας άνω των 45 ετών μόλις το 1.5% είχε κάνει το εμβόλιο της γρίπης, γεγονός που δείχνει ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα είναι πολύ χαμηλά.

Επιπλέον, γνωρίζουμε σήμερα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση (η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ινδία) μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της γρίπης.

Ως αποτέλεσμα, τα ποσοστά θνησιμότητας από τη γρίπη είναι πολύ υψηλότερα στην Ινδία σε σχέση με τις χώρες του Δυτικού κόσμου, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και τα παιδιά μικρής ηλικίας.

Φωτογραφία: Michael Burrows

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα