Εμβόλιο Γρίπης: Μπορεί να Μειώσει τον Κίνδυνο Νόσου Alzheimer;

Παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά νόσου Alzheimer έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, ακόμα δεν γνωρίζουμε γιατί ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν αυτή τη μορφή άνοιας ενώ άλλοι όχι.

Σήμερα, είναι σαφές ωστόσο ότι η αιτιολογία της νόσου είναι πολυπαραγοντική, καθώς ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον και η κληρονομικότητα παίζουν συνολικά ρόλο στην εμφάνιση της νόσου. Ένας παράγοντας αναδεικνύεται τελευταία για το ρόλο του στη νόσο Alzheimer είναι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα εμβόλια, μεταξύ των οποίων το εμβόλιο της φυματίωσης, το εμβόλιο της ανεμευλογιάς/έρπητα ζωστήρα και το BCG, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο νόσου Alzheimer.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες δείχνει ότι και οι ασθενείς που έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης έχουν μειωμένο κίνδυνο νόσου Alzheimer, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές αν τα οφέλη συνδέονται με το ίδιο το εμβόλιο ή την πρόληψη της λοίμωξης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease.

Η Σύνδεση Εμβολίου Γρίπης και Νόσου Alzheimer

Με βάση τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών που είχαν δείξει ότι ορισμένα εμβόλια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης θέλησαν να ερευνωήσουν αν και το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο Alzheimer.

Στα πλαίσια της μελέτης τους ανέλυσαν δεδομένα από ασθενείς άνω των 65 ετών χωρίς ιστορικό άνοιας, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες των 935.887 ατόμων. Η πρώτη ομάδα έκανε το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, ενώ η δεύτερη όχι.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι ασθενείς που είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της γρίπης είχαν 40% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο Alzheimer εντός 4 ετών, συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα περισσότερο μειωμένος σε όσους είχαν κάνει το εμβόλιο κάθε χρόνο για τη διάρκεια που εξετάστηκε.

«Προηγούμενες μελέτες που είχαν εξετάσει ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις ή βετεράνους είχαν διαπιστώσει ότι το εμβόλιο γρίπης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα της μελέτης μας δεν προκαλούν έκπληξη», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Άγνωστος ο Μηχανισμός της Σύνδεσης

Προφανώς αυτή τη στιγμή είναι ακόμα πολύ νωρίς για πούμε ότι το εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει να χορηγείται για την πρόληψη της νόσου Alzheimer.

«Είναι απαραίτητο να γίνουν και νέες μελέτες προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς που εξηγούν τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που εμβολιάζονται ενδέχεται να προσέχουν περισσότερο την υγεία τους γενικότερα, γεγονός που επίσης μειώνει τον κίνδυνο άνοιας», αναφέρει η αντιπρόεδρος του Alzheimer’s Association, Dr. Heather Snyder.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης υποστήριξε ότι η σύνδεση που παρατηρήθηκε στη μελέτη πιθανώς επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως η διστακτικότητα του εμβολιασμού.

Υποστήριξαν, ωστόσο, ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της γρίπης για τη νόσο Alzheimer συνδέονται πιθανώς με τη δράση του συστήματος της φυσικής ανοσίας.

Συγκεκριμένα, τόσο το εμβόλιο της γρίπης όσο και ορισμένα άλλα εμβόλια μπορεί να επηρεάσουν ορισμένα ανοσιακά κύτταρα του παραπάνω συστήματος μακροπρόθεσμα. Ως αποτέλεσμα, πιθανώς διευκολύνεται η απομάκρυνση τον τοξικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer.

Καταλήγοντας, υποστήριξαν ότι τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από νέες μελέτες.

Φωτογραφία: Thirdman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα