Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Εξαιρετικά Σπάνια τα Περιστατικά Αναφυλαξίας

Το CDC και το FDA των ΗΠΑ παρακολουθούν προσεκτικά τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της Pfizer/BioNTech μετά την έγκρισή του, η οποία έγινε στις 11 Δεκεμβρίου του 2020. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS), την πλατφόρμα στην οποία αναφέρονται όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, στο διάστημα 14 έως 23 Δεκεμβρίου 2020 εμφανίστηκαν συνολικά 21 επιβεβαιωμένα περιστατικά αναφυλαξίας.

Το εμβόλιο χορηγήθηκε συνολικά σε 1.893.360 άτομα στο ίδιο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζονται 11.1 περιστατικά αναφυλαξίας ανά 1 εκατομμύριο δόσεις.

Από τους 21 ασθενείς που παρουσίασαν αναφυλαξία, οι 4 χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με 3 από αυτούς να εισέρχονται στη ΜΕΘ. Στους υπόλοιπους 17, η αναφυλαξία αντιμετωπίστηκε στο χώρο που έγινε το εμβόλιο.

17 από τους 21 ασθενείς είχαν ιστορικό αλλεργιών (81%), ενώ 7 (33%) είχαν στο παρελθόν κάποιο επεισόδιο αναφυλαξίας.

Ηπιότερες Αλλεργικές Αντιδράσεις

Στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, εμφανίστηκαν συνολικά 83 περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης, τα οποία ωστόσο δεν πληρούσαν τα κριτήρια της αναφυλαξίας.

Συχνά συμπτώματα σε αυτά τα περιστατικά ήταν:

  • Κνησμός
  • Εξάνθημα
  • Ενοχλήσεις στον οισοφάγο
  • Ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό

Στην ίδια δημοσίευση, οι συγγραφείς ανέφεραν ξανά τα οφέλη του εμβολιασμού για την COVID-19:

«Η θνητότητα από την COVID-19 στις ευπαθείς ομάδες είναι υψηλή και σήμερα οι διαθέσιμες θεραπείες είναι πολύ περιορισμένες. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού για την COVID-19 με αποτελεσματικά εμβόλια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία μας στο περιορισμό της πανδημίας».

Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech είναι ένα mRNA εμβόλιο, δηλαδή περιέχει γενετικό υλικό του ιού το οποίο καθοδηγεί τα κύτταρα με σκοπό τα τελευταία να δημιουργήσουν μία αβλαβή πρωτεΐνη του ιού, την οποία ακολούθως θα παρουσιάσουν στην επιφάνειά τους.

Το γεγονός αυτό εκκινεί μία ανοσιακή απόκριση η οποία μπορεί να προστατεύσει από τον ιό σε μία μελλοντική έκθεση.

Σήμερα, πριν από κάθε εμβολιασμό εξετάζεται το ιστορικό αλλεργιών του ατόμου. Επιπλέον, μετά τη χορήγηση του εμβολίου το άτομο παραμένει στο χώρο που έγινε το εμβόλιο για 15-30 λεπτά προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης.

Επινεφρίνη

Σε περιστατικά υποπτευόμενης αναφυλαξίας, ο γιατρός πρέπει να χορηγήσει άμεσα επινεφρίνη ενδομυϊκά.

Η επινεφρίνη, γνωστή και ως αδρεναλίνη, είναι μία ορμόνη που αντιμετωπίζει τις επιδράσεις της αναφυλαξίας. Οι ασθενείς που έχουν ιστορικό αναφυλαξίας έχουν μαζί τους πάντοτε επινεφρίνη με σκοπό να τη χρησιμοποιήσουν άμεσα σε ένα ανάλογο επεισόδιο.

Στη Μεγάλη Βρετανία, το Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) συνέστησε αρχικά ότι τα άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε εμβόλια, φάρμακα ή τρόφιμα δεν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer.

Ωστόσο, αργότερα και αφού εξέτασε τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης αναφυλαξίας, απέσυρε την παραπάνω οδηγία.

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες, το εμβόλιο δεν θα πρέπει να χορηγείται σε άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του εμβολίου, καθώς και σε άτομα που παρουσίασαν αναφυλαξία στην πρώτη δόση.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα