Εμβόλιο για το Ροταϊό: 5 Χρήσιμες Πληροφορίες που Πρέπει να Γνωρίζουμε

Πριν την εισαγωγή του αντιστοίχου εμβολίου στο πρόγραμμα εμβολιασμών, οι λοιμώξεις από ροταϊό ήταν ιδιαίτερα κοινές, ιδιαίτερα στα παιδιά κάτω των 5 ετών. Οι ιοί μεταδίδονται ταχέως κυρίως δια μέσου της κοπρανοστοματικής οδού και συχνότερα όταν τα παιδιά φέρνουν τα χέρια τους στο στόμα μετά την επαφή με ένα μολυσμένο αντικείμενο. Ο ιός είναι σταθερός στο περιβάλλον και μπορεί να επιβιώσει σε διάφορες επιφάνειες ή αντικείμενα μέχρι και για 10 μέρες, ενώ συχνά βρίσκεται και στο νερό ή το φαγητό.

Το Εμβόλιο του Ροταϊού Πρέπει να Χορηγείται στα Βρέφη στην Ηλικία των 2,4 και 6 Μηνών

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμών, η ανοσοποίηση για το ροταϊό γίνεται με τη χορήγηση ενός από τα παρακάτω δύο εμβόλια:

  • RotaTeq (RV5), εγκρίθηκε το 2006 και χορηγείται σε 3 δόσεις (ηλικίες 2, 4 και 6 μηνών)
  • Rotarix (RV1), εγκρίθηκε το 2008 και χορηγείται σε 2 δόσεις (ηλικίες 2 και 4 μηνών)

Η πρώτη δόση και των δύο εμβολίων πρέπει να χορηγείται πριν την ηλικία των 15 εβδομάδων, ενώ όλες οι δόσεις πρέπει να έχουν χορηγηθεί πριν την ηλικία των 8 μηνών.

Το Εμβόλιο του Ροταϊού είναι Ασφαλές και Αποτελεσματικό στην Πρόληψη της Λοίμωξης από Ροταϊό

Και τα δύο παραπάνω εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα πάνω από 85% στην πρόληψη της σοβαρής γαστρεντερίτιδας από ροταϊό. Κατά το πρώτο έτος ζωής ενός βρέφους το εμβόλιο για το ροταϊό προσφέρει:

  • 85-89% προστασία από τις σοβαρές λοιμώξεις από ροταϊό που μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία
  • 74-87% προστασία από τις λοιμώξεις από ροταϊό ανεξαρτήτου βαρύτητας

Τα εμβόλια του ροταϊού είναι γενικά ασφαλή, ωστόσο μετά τη χορήγησή τους υπάρχει μικρός κίνδυνος εγκολεασμού (1 στα 20.000-100.000). Tα οφέλη από τον εμβολιασμό για το ροταϊό υπερβαίνουν κατά πολύ τον μικρό κίνδυνο εμφάνισης της παραπάνω κατάστασης.

Ούτε το εμβόλιο ούτε η φυσική λοίμωξη από το ροταϊό προσδίδουν πλήρη ανοσία από μελλοντικές λοιμώξεις, επομένως ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει λοίμωξη αρκετές φορές. Τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί παρουσιάζουν συνήθως σοβαρότερα συμπτώματα κατά την πρώτη λοίμωξή τους με τον ιό. Τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί έχουν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης και, αν παρουσιάσουν συμπτώματα, αυτά συνήθως είναι ηπιότερα.

Το Πρόγραμμα Εμβολιασμού για το Ροταϊό έχει Μειώσει τη Συχνότητα της Νόσου και Επηρεάσει την Εποχή που Εμφανίζεται Περισσότερο

Σε μία νέα έρευνα που συνέκρινε επιδημιολογικά δεδομένα για τη νόσο πριν και μετά την ένταξη του εμβολίου στο πρόγραμμα εμβολιασμού διαπίστωσε ότι οι θετικές εξετάσεις για ροταϊό μειώθηκαν από 26% σε 6% μετά την ευρεία εφαρμογή του εμβολίου. Η δραστηριότητα του ιού περιορίστηκε επίσης από 43% σε 14% ενώ και η διάρκεια της εποχής του ροταϊού μειώθηκε από 26 εβδομάδες σε 9.

Πριν την εισαγωγή του εμβολίου το 2006, τα περιστατικά λοίμωξης από ροταϊό παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά τους το χειμώνα και την άνοιξη. Ωστόσο πλέον, οι δραστηριότητα του ιού παρουσιάζει ένα σταθερό 2ετή κύκλο και συγκεκριμένα υψηλή δραστηριότητα το ένα έτος και χαμηλή το επόμενο.

Τα Ποσοστά Εμβολιασμού για το Ροταϊό είναι Χαμηλότερα σε Σχέση με αυτά Άλλων Νόσων της Παιδικής Ηλικίας

Τα ποσοστά εμβολιασμών από ροταϊό στα παιδιά ηλικίας 19-35 ετών είναι χαμηλότερα σε σχέση με αυτά άλλων παθήσεων της παιδικής ηλικίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Το 2017, ο εμβολιασμός  για το ροταϊό ήταν 73%, ενώ για τα την πολιομυελίτιδα, την ηπατίτιδα Β, την ανεμευλογιά και το MMR ήταν πάνω από 90%.

Τα Χαμηλά Ποσοστά Εμβολιασμών στα Παιδιά Ενοχοποιούνται εν Μέρει για τις Επιδημίες του Ροταϊού

Καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού για το ροταϊό στα παιδιά είναι χαμηλότερα από αυτά άλλων παθήσεων της παιδικής ηλικίας, αρκετά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τη λοίμωξη αυτή. Ο εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας από τη σοβαρή νόσηση. Τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί και μολύνονται με τον ιό παρουσιάζουν συνήθως ήπια συμπτώματα. Ο εμβολιασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο μετάδοσης προστατεύοντας έτσι εμμέσως και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με δεδομένα από τις ΗΠΑ, οι επιδημίες του ιού, ωστόσο, θα συνεχίσουν να εμφανίζονται ακόμα και σε πληθυσμούς με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Βιβλιογραφία: Medscape

Φωτογραφία: NIAID

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα