COVID-19: Νέο Χάπι από την Pfizer με 89% Αποτελεσματικότητα στην Πρόληψη Νοσηλειών και Θανάτων

Η Pfizer ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για ένα νέο χάπι το οποίο αναπτύσσει για την αντιμετώπιση της COVID-19. Σύμφωνα με τις παραπάνω δοκιμές, το χάπι έχει υψηλή αποτελεσματικότητα, γεγονός που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον τερματισμό της πανδημίας.

Ένας στόχος που τέθηκε από την αρχή της πανδημίας ήταν η ανάπτυξη ενός χαπιού που θα μπορεί να αντιμετωπίσει την COVID-19 στο σπίτι. Σήμερα, όλες οι θεραπείες που χορηγούνται στους ασθενείς με COVID-19 είναι ενδοφλέβιες, ενώ τα εμβόλια χορηγούνται ενδομυϊκά.

Το χάπι της Pfizer είναι πρακτικά το δεύτερο χάπι που χορηγείται για την αντιμετώπιση της COVID-19, μετά από αυτό της Merck. Το τελευταίο είχε αναπτυχθεί αρχικά για την αντιμετώπιση της γρίπης, ωστόσο προσαρμόστηκε κατάλληλα έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τον SARS-CoV-2. Το χάπι της Pfizer, ωστόσο, αναπτύχθηκε από την αρχή ειδικά για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Pfizer, το Paxlovid, όπως ονομάζεται το χάπι, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% σε ενήλικες ασθενείς με COVID-19 που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για τη σοβαρή νόησηση.

Καθώς τα αποτελέσματα δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, η Pfizer ανακοίνωσε ότι σταματά τη συλλογή εθελοντών για νέες μελέτες.

Η εταιρία έχει ήδη υποβάλει τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών στο FDA των ΗΠΑ και το χάπι αναμένεται να λάβει σύντομα επείγουσα έγκριση.

«Τα νέα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για τον τερματισμό της πανδημίας», ανέφερε ο CEO της Pfizer, Albert Bourla.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι το χάπι αυτό, αν τελικά εγκριθεί, θα μπορεί να σώσει αρκετές ζωές ασθενών, να περιορίσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19 και να αποτρέψει 9 στις 10 νοσηλείες», πρόσθεσε.

Στην κλινική μελέτη της εταιρίας για το χάπι συμμετείχαν 1.219 ενήλικες από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

Τις πρώτες ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ορισμένοι ασθενείς έλαβαν το χάπι 2 φορές τη μέρα για 5 ημέρες, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν placebo.

«Η ανάλυση των δεδομένων για τους ασθενείς αυτούς έδειξε ότι το χάπι μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από COVID-19 κατά 89% συγκριτικά με ένα placebo, εφόσον χορηγηθεί εντός 3 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων», αναφέρει η Pfizer.

Στην ομάδα ελέγχου 10 ασθενείς κατέληξαν από COVID-19 κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ στην ομάδα που έπαιρνε το χάπι δεν παρατηρήθηκαν θάνατοι.

Η Pfizer ήθελε να εξετάσει το φάρμακο σε συνολικά 3.000 εθελοντές, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του ήταν τόσο υψηλή που τελικά αποφάσισε να σταματήσει τη συλλογή εθελοντών στο 70% του παραπάνω στόχου.

Η Αναζήτηση για ένα Χάπι

Σήμερα, αρκετές εταιρίες αναζητούν αντιιικά χάπια για την COVID-19. Τα χάπια αυτά, ιδανικά, θα μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση των σοβαρών συμπτωμάτων της λοίμωξης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το Tamiflu στη γρίπη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε ένα χάπι για την COVID-19, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα. Το χάπι αυτό λέγεται molnupiravir και έχει αναπτυχθεί από την εταιρία Merck.

Το χάπι της Pfizer είναι ένας «αναστολέας πρωτεάσης» και πειράματα στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι μπορεί να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Αν επιτυγχάνει τον ίδιο στόχο και in vivo, τότε πιθανώς θα είναι αποτελεσματικό μόνο αν χορηγηθεί στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης.

Όταν εμφανίζονται σοβαρά συμπτώματα στους ασθενείς με COVID-19, ο ιός έχει σταματήσει να πολλαπλασιάζεται και τα συμπτώματα αποδίδονται στην υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι θεραπείες που χορηγούνται σήμερα στην αντιμετώπιση της COVID-19, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα και η ρεμδεσιβίρη (κυκλοφορεί στην Ευρώπη με το όνομα Veklury), είναι στο σύνολό τους ενδοφλέβιες.

Το molnupiravir είχε αναπτυχθεί αρχικά ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Emory.

Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε στις 20 Οκτωβρίου ότι έχει παραγγείλει ήδη 480.000 δόσεις του molnupiravir από τις ΗΠΑ.

Η Pfizer αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει άλλες 2 κλινικές δοκιμές για το χάπι της. Στην πρώτη εξετάζει την αποτελεσματικότητά του σε ασθενείς που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για την COVID-19, ενώ στην άλλη εξετάζει αν το χάπι μπορεί να προστατεύσει τους ασθενείς από τη μόλυνση με τον ιό.

Εκτός από τη Pfizer και τη Merck, η Ελβετική εταιρία Roche αναπτύσσει επίσης ένα χάπι για την COVID-19.

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα