Μπορεί η Διάρκεια του Ύπνου να Επηρεάσει την Απόκριση Αντισωμάτων στον Εμβολιασμό;

Η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τη διάρκεια του ύπνου τις ημέρες πριν και μετά τον εμβολιασμό. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία μεγάλη μετα-ανάλυση που εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της παραπάνω ανάλυσης, οι εθελοντές με διάρκεια ύπνου κάτω από 6 ώρες τις ημέρες κοντά στον εμβολιασμό τους είχαν σημαντικά μειωμένη ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων σε σχέση με αυτούς που είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι ιδανικά θα πρέπει να κοιμόμαστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ.

Τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε δύο διαφορετικά εμβόλια στην ανάλυση και συγκεκριμένα αυτά της γρίπης και της ηπατίτιδας. Αν και στο διάστημα που διεξήχθη η μελέτη δεν υπήρχαν διαθέσιμα για τους εμβολιασμούς της COVID-19, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι με απλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα τον ύπνο, μπορούμε να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα και αυτών των εμβολίων.

Η ασθενέστερη απόκριση αντισωμάτων στους εθελοντές που είχαν μειωμένη διάρκεια ύπνου στην ανάλυση ήταν εξαιρετικά εμφανής, όπως τόνισαν οι συγγραφείς. Συγκεκριμένα, παρομοίασαν τη μείωση των αντισωμάτων με αυτή που παρατηρείται στα mRNA εμβόλια της COVID-19 όταν έχουν περάσει σχεδόν 2 μήνες από τον εμβολιασμό μας.

«Στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και να βελτιώσει διάφορους ανοσιακούς δείκτες. Ωστόσο, αυτή τι στιγμή δεν γνωρίζουμε αν η αντιμετώπιση της αϋπνίας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσιακής απόκρισης μετά από ένα εμβόλιο», εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ομάδα έκανε επίσης προσαρμογές των δεδομένων για διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων και το φύλο, καθώς σήμερα γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν γενικά ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια σε σχέση με τους άνδρες. Από την παραπάνω προσαρμογή αποδείχθηκε ότι πράγματι υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και την απόκριση αντισωμάτων μετά από ένα εμβόλιο στους άνδρες. Όσο για τις γυναίκες, αν και παρατηρήθηκε επίσης σύνδεση, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι αυτή θα πρέπει να αποδειχθεί από νέες μελέτες οι οποίες θα λάβουν υπόψη τα επίπεδα των ορμονών του φύλου.

Καταλήγοντας, η ομάδα τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα και νέες μεγάλες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν αν η αύξηση της διάρκειας ύπνου μπορεί να ενισχύσει την απόκριση ενός ατόμου στον εμβολιασμό.

Φωτογραφία: Meruyert Gonullu

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα