Αύξηση στα Περιστατικά των Λοιμώξεων του Αναπνευστικού Αναμένεται Φέτος το Χειμώνα

Το χειμώνα του 2022-23 αναμένεται να παρουσιαστεί αύξηση στα περιστατικά των λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Regional Health – Europe. Η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε περισσότερο στις λοιμώξεις του αναπνευστικού που προκαλούνται από άλλα παθογόνα εκτός του SARS-CoV-2 και παρατήρησε ότι οι λοιμώξεις αυτές συνιστούν το 55% περίπου του συνόλου των περιστατικών στη διάρκεια της πανδημίας.

Η μελέτη αυτή είναι μάλιστα η πρώτη που συγκρίνει τα περιστατικά των λοιμώξεων του αναπνευστικού που προκάλεσε ο SARS-CoV-2 με αυτές που προκλήθηκαν από άλλα παθογόνα.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 135.014 νοσηλείες σε δύο μεγάλα νοσοκομεία του Bristol για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι το Νοέμβριο του 2021, οι επιστήμονες ανακάλυψαν συνολικά 12.557 περιστατικά ασθενών που νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό, όπως βήχα ή πυρετό. Από αυτούς, οι 12.248 (98%) δέχτηκαν να συμμετέχουν στην παρούσα ανάλυση.

Περαιτέρω αναλύσεις από την επιστημονική ομάδα της έρευνας έδειξαν ότι από το σύνολο των 12.248 νοσηλειών, το 26% (3.178) αποδίδονται σε λοιμώξεις με τον ιό SARS-CoV-2, ενώ το 55% (6.909) αποδίδονται σε λοιμώξεις με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού. Το υπόλοιπο 17% των νοσηλειών αποδόθηκε σε μη λοιμώδη αίτια.

«Αυτό που προκαλεί μεγάλη έκπληξη στην παρούσα μελέτη είναι ότι τα ποσοστά των υπολοίπων λοιμώξεων του αναπνευστικού παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα παρά την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης για την COVID-19. Παρά το γεγονός ότι εφαρμόστηκε σχεδόν καθολική χρήση μάσκας στον πληθυσμό, τα ποσοστά των λοιμώξεων του αναπνευστικού διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και μάλιστα ήταν περισσότερα σε σχέση με τα ποσοστά νοσηλειών από COVID-19», ανέφεραν οι συγγραφείς.

«Η έρευνά μας αναδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού επιβάρυναν σημαντικά τα συστήματα υγείας τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, δείχνει επίσης ότι φέτος το χειμώνα ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση των παθογόνων άμεσα, καθώς μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας σε κάθε ασθενή», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Φωτογραφία: Tima Miroshnichenko

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα