8 Σημαντικές Πληροφορίες για την Πνευμονία που Πρέπει να Γνωρίζουμε

Η πνευμονία είναι μία λοίμωξη του κατωτέρου αναπνευστικού συστήματος. Εμφανίζεται συνήθως με βήχα (ξηρό ή παραγωγικό), πυρετό, ρίγος και αίσθημα κόπωσης. Άλλα συμπτώματα της πνευμονίας περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια και στηθάγχη. Σοβαρότερα περιστατικά πνευμονίας μπορεί να παρουσιάσουν επίσης δύσπνοια, σύγχυση, ολιγουρία και ίλιγγο.

Καθώς η πανδημία του COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, η πνευμονία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Ορισμένοι ασθενείς που μολύνονται με τον ιό SARS-CoV-2 είναι ασυμπτωματικοί, ενώ άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως πυρετό, μυαλγίες, ξηρό βήχα, αίσθημα κόπωσης, ρίγος, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, απώλεια της όρεξης και ανοσμία.

Τα σοβαρότερα συμπτώματα του COVID-19, όπως ο πυρετός, ο έντονος βήχας και η δύσπνοια είναι συνήθως αποτέλεσμα των σημαντικών βλαβών που προκαλεί η λοίμωξη στους πνεύμονες, της φλεγμονής ή/και μίας δευτερογενούς βακτηριακής πνευμονίας. Ο COVID-19 γνωρίζουμε σήμερα ότι μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στους πνεύμονες.

1. Η Πνευμονία Μπορεί να είναι Βακτηριακή, Ιογενής ή Μυκητιασική

Παθογόνα που ανήκουν σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία. Η βακτηριακή πνευμονία μπορεί να εμφανιστεί επίσης ως επιπλοκή ιογενών λοιμώξεων, όπως η γρίπη. Αρκετοί διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία. Τα περισσότερα περιστατικά ιογενούς πνευμονίας είναι συνήθως ήπια, ωστόσο μερικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα, όπως ο ιός SARS-CoV ή ο πιο γνωστός μας, SARS-CoV-2. Το συχνότερο αίτιο βακτηριακής πνευμονίας είναι ο Strep pneumoniae.

2. Η Πνευμονία Μπορεί να Επηρεάσει Ασθενείς Οποιασδήποτε Ηλικίας

Τα παιδιά μικρής ηλικίας και οι ηλικιωμένοι (άνω των 60) είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από την πνευμονία και τις επιπλοκές της. Η πνευμονία αποτελεί σήμερα το 1ο σε συχνότητα αίτιο νοσηλείας και θανάτου για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

3. Σήμερα Υπάρχουν Εμβόλια για την Πρόληψη της Πνευμονίας από Πνευμονιόκοκκο

Το εμβόλιο PCV13 χορηγείται σε παιδιά κάτω των 2 ετών ή παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας με προϋπάρχουσες παθήσεις και προστατεύει από 13 διαφορετικά βακτήρια του πνευμονιόκοκκου. Το εμβόλιο PPSV23 που χορηγείται στους ηλικιωμένους μπορεί να προστατεύσει από 23 είδη βακτηρίων.

4. Η Πνευμονία Μπορεί να Μεταδοθεί από Ασθενείς που Νοσούν

Όπως ισχύει και με τις υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, τα βακτήρια και οι ιοί που προκαλούν πνευμονία μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων. Όταν ένας ασθενής βήχει ή φτερνίζεται, απελευθερώνει τα παραπάνω σωματίδια τα οποία μπορεί να φτάσουν στο στόμα ή τη ρίνα ενός υγιούς ατόμου. Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι από ήπια μέχρι πολύ σοβαρά.

5. Η Πνευμονία Χωρίζεται σε Δύο Διαφορετικά Είδη

Αν ο ασθενής που νοσεί έχει νοσηλευτεί, έχει κάνει αιμοκάθαρση ή έχει παραμείνει σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, τότε έχει νοσοκομειακή πνευμονία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η πνευμονία του ασθενούς λέγεται πνευμονία της κοινότητας.

6. Η Θεραπεία της Πνευμονίας Εξαρτάται από το Είδος της και το Ανοσοποιητικό Σύστημα του Ασθενούς

Η θεραπεία της πνευμονίας είναι σημαντικό να ξεκινά αμέσως μετά τη διάγνωση της νόσου. Καθώς το αίτιο της πνευμονίας δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί άμεσα, στις περισσότερες περιπτώσεις οι γιατροί χορηγούν αντιβιοτικά με σκοπό να καλύψουν το ενδεχόμενο μίας βακτηριακής πνευμονίας.

Για την πνευμονία της κοινότητας που δεν χρειάζεται νοσηλεία, οι γιατροί χορηγούν συνήθως ένα ή δύο από του στόματος αντιβιοτικά, όπως η αμοξικιλλίνη σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη ή δοξυκυκλίνη. Οι ασθενείς με πνευμονία της κοινότητας που νοσηλεύονται σχεδόν πάντοτε χρειάζονται 2 διαφορετικά αντιβιοτικά. Οι ασθενείς με νοσοκομειακή πνευμονία καθώς και οι ανοσοκατεσταλμένοι χρειάζονται συνήθως ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών στο νοσοκομείο.

7. Αρκετά Φάρμακα που Δεν Χρειάζονται Συνταγή Μπορεί να Βοηθήσουν στην Αντιμετώπιση των Συμπτωμάτων

Η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη αποτελούν καλές επιλογές για την αντιμετώπιση του άλγους και του υψηλού πυρετού. Αν ο βήχας είναι πολύ έντονος και δεν σας επιτρέπει να κοιμηθείτε, αναζητήστε φάρμακα που περιέχουν είτε δεξτρομεθορφάνη (αντιβηχικό) είτε γουαϊφενεσίνη (περιορισμός των εκκρίσεων).

8. Η Πνευμονία του COVID-19 Μπορεί να Προκαλέσει Χρόνιες Βλάβες στους Πνεύμονες

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς που αναρρώνουν από πνευμονία δεν έχουν μακροπρόθεσμες βλάβες, η πνευμονία του COVID-19 είναι πιο σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Οι ασθενείς που υποφέρουν από ARDS μπορεί να χρειαστούν διασωλήνωση κατά τη νοσηλεία τους προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία του οξυγόνου. Το ARDS μπορεί να προκαλέσει ούλωση των πνευμόνων και είναι δυνητικά απειλητικό για τη ζωή.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα