5 Συχνές Λοιμώξεις του Χειμώνα και Πως να τις Αντιμετωπίσετε

Ακόμα κι αν ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο οργανισμός μας δεν είναι τέλειος, επομένως κάποια στιγμή σίγουρα θα αρρωστήσουμε. Το έντονο κρύο αυξάνει τον κίνδυνο να παρουσιάσουμε διάφορα νοσήματα τα οποία εμφανίζονται με υψηλότερη συχνότητα κατά τους χειμερινούς μήνες. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε συνοπτικά 5 από τα νοσήματα αυτά καθώς και τις μεθόδους για την πρόληψή τους.

Κοινό Κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα είναι μία ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει τον ανώτερο αναπνευστικό σωλήνα και κυρίως τη ρίνα και το λαιμό. Αν και συνήθως είναι ακίνδυνο, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, ιδιαίτερα αν προκαλεί πονόλαιμο, κεφαλαλγία και πυρετό.

Υπάρχουν διάφορες ιοί που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του κοινοί κρυολογήματος, ωστόσο αυτοί που ενοχοποιούνται συχνότερα είναι οι ρινοϊοί. Οι ιοί αυτοί μεταφέρονται μέσω του αέρα όταν ένας ασθενής φτερνίζεται ή βήχει, καθώς και μέσω της δερματικής επαφής.

Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή των ασθενών ατόμων.

Αν πάσχετε ήδη από κοινό κρυολόγημα, ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες ή χαρτομάντιλα μίας χρήσης τα οποία θα πετάτε μετά από κάθε χρήση με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου.

Γρίπη

Αρκετοί ασθενείς συγχέουν τη γρίπη με το κοινό κρυολόγημα εξ’ αιτίας της αλληλεπικάλυψης των συμπτωμάτων τους. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η γρίπη είναι πολύ σοβαρότερο νόσημα από το κοινό κρυολόγημα. Εκτός από το γεγονός ότι συνοδεύεται συνήθως από πυρετό και μυαλγίες, σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πνευμονία ή ακόμα και θάνατο.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο ετήσιος εμβολιασμός. Εκτός από τον τελευταίο, άλλες μέθοδοι πρόληψης περιλαμβάνουν το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και την αποφυγή των ασθενών ατόμων.

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV)

Μία άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού που ομοιάζει επίσης το κοινό κρυολόγημα είναι αυτή από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Στα σοβαρά περιστατικά της νόσου, ο ιός μπορεί να επεκταθεί στο κάτω αναπνευστικό και να προκαλέσει πνευμονία, βρογχιολίτιδα ή φλεγμονή των μικρών αεραγωγών που λέγονται βρογχιόλια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μέση ωτίτιδα ή άσθμα.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τη νόσο αυτή.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει σήμερα εμβόλιο για τη νόσο, επομένως η αποφυγή των ασθενών καθώς και το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι οι μοναδικές μέθοδοι πρόληψης. Στα παιδιά που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, μπορεί να χορηγηθεί προληπτική αγωγή μετά την έγκριση του γιατρού.

Στρεπτοκοκκική Φαρυγγίτιδα

Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι μία βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί δυσφορία στο λαιμό. Άλλα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν δυσκολία στην κατάποση, διόγκωση των αμυγδαλών και των λεμφαδένων στο λαιμό, πυρετό και εξανθήματα.

Εφόσον η νόσος δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους νεφρούς και ρευματικό πυρετό.

Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από αυτή τη νόσο. Αν υποπτεύεστε ότι εσείς ή το παιδί σας έχει μολυνθεί με το βακτήριο, επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας. Η διάγνωση της νόσου θα τεθεί με ένα δείγμα από το φάρυγγα. Για την αντιμετώπιση της νόσου χορηγούνται συνήθως αντιβιοτικά. Ο γιατρός θα σας ζητήσει επίσης να παραμείνετε στο σπίτι μέχρι την ίαση από τη νόσο.

Καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε για την στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, κι εδώ η καλύτερη μέθοδος πρόληψης είναι η αποφυγή της έκθεσης στο βακτήριο. Εκτός από το τακτικό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή των ασθενών ατόμων, οι γιατροί συνιστούν επίσης να μην χρησιμοποιείτε από κοινού μαχαιροπίρουνα με άλλα άτομα.

Λοίμωξη από Νοροϊό

Η λοίμωξη από νοροϊό είναι μία ιδιαίτερα μεταδοτική πάθηση του γαστρεντερικού σωλήνα. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν συνήθως έμετο, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Αν και συνήθως υποχωρεί μέσα σε 3 ημέρες από την αρχική μόλυνση, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, ιδιαίτερα στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με προϋπάρχουσες νόσους. Μπορεί επίσης να χρειάζεται αντιμετώπιση από γιατρό.

Η μόλυνση με τον ιό μπορεί να γίνει μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή νερού, επομένως πάντοτε καθαρίζετε προσεκτικά τα τρόφιμα πριν την κατανάλωσή τους. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο προσεκτικός καθαρισμός των φρούτων και λαχανικών.

Η μετάδοση από το ένα άτομο στο άλλο είναι επίσης δυνατή, επομένως αποφύγετε την επαφή με τους ασθενείς.

Αν κάποιο άτομο μέσα στο σπίτι σας έχει μολυνθεί με τον ιό, απομακρύνετε με προσοχή τα κόπρανα και τον έμετό του. Απολυμάνετε την περιοχή που μπορεί να έχει σωματίδια του ιού (όπως η τουαλέτα) με χλωρίνη.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα