4 Τρόποι να Προστατευτείτε από τα Κουνούπια και τις Παθήσεις που Μεταφέρουν

Τα τελευταία περιστατικά Ιού του Δυτικού Νείλου που παρατηρήθηκαν στη χώρα έφεραν ξανά στο προσκήνιο τα κουνούπια. Ωστόσο, τα έντομα αυτά ευθύνονται για τη μετάδοση μίας σειράς ακόμα νόσων μεταξύ των οποίων ο ιός Ζίκα που προκαλεί μικροκεφαλία στα βρέφη, η ελονοσία, η δάγγειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και ορισμένες εγκεφαλίτιδες.

Πρέπει να τονίσουμε, πάντως, ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που έχουν τσιμπηθεί από κουνούπια δεν θα εμφανιστεί καμία νόσος. Αν ωστόσο ζείτε σε μία περιοχή όπου οι παραπάνω παθήσεις εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους 4 σημαντικότερους τρόπους να προστατευτείτε από τα κουνούπια.

Φορέστε τα κατάλληλα ρούχα

Τα ελαφριά ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνι αποτελούν τα καλύτερα ρούχα για την προστασία από τα κουνούπια. Ο ψεκασμός των ρούχων με εντομοαπωθητικό προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία.

Δημιουργήστε φραγμούς για τα κουνούπια

Ο καλύτερος τρόπος να επιτύχετε το παραπάνω είναι να παραμείνετε εντός του σπιτιού, ιδανικά σε χώρους με κλιματισμό και καλά παράθυρα που δεν επιτρέπουν στα κουνούπια να εισέλθουν. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε δίχτυ για τα κουνούπια το οποίο τοποθετείται συνήθως γύρω από το κρεβάτι ή την κούνια του μωρού. Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε το δίχτυ με εντομοαπωθητικό.

Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά

Αυτός είναι ο χώρος που πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια. Αν μπορείτε να απομακρύνετε το νερό, κάντε το, ειδάλλως αποφύγετε να περνάτε χρόνο κοντά σε αυτό.

Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά

Το πλέον αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό είναι το DEET (N, N-diethyl-meta-toluamide). Τα κουνούπια απεχθάνονται την οσμή του συγκεκριμένου εντομοαπωθητικού, επομένως προσπαθούν να το ααποφύγουν. Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του DEET σε ένα εντομοαπωθητικό, τόσο περισσότερο διαρκεί η προστασία που προσφέρει από τα κουνούπια. Η περιεκτικότητα 10% προστατεύει από τα κουνούπια για 2 περίπου ώρες, ενώ η περιεκτικότητα 20% για 4.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το εντομοαπωθητικό αποτελεσματικά και με ασφάλεια

Το DEET έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Η συχνότερη από αυτές είναι ο ερεθισμός του δέρματος, επομένως είναι σημαντικό να μην το χρησιμοποιήσετε πάνω σε περιοχές που έχετε αμυχές, τραυματισμούς ή εξανθήματα. Αν καταπιείτε το DEET, μπορεί να προκληθεί ναυτία και έμετος. Η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων ή η μακροχρόνια χρήση του, μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα, όπως σπασμούς, ωστόσο αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Άλλα ουσίες με εντομοαπωθητική δράση είναι:

  • Λάδι ή λεμόνι ευκάλυπτου (ή PMD, η τεχνητή του μορφή): Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ασφαλές. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών καθώς μπορεί οι επιδράσεις του δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς.
  • Picaridin: Η ουσία αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των κουνουπιών, ωστόσο δεν προστατεύει από τα τσιμπούρια. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όπου χρειάζεται προστασία και από τα δύο. Μπορεί να προκαλέσει ήπιο ερεθισμό του δέρματος ή των οφθαλμών, αν έρθει σε επαφή με αυτά.
  • 2-undecanone (IBI-246): Το χημικό αυτό βρίσκεται φυσικά σε διάφορα φυτά. Μπορεί να προσφέρει προστασία από τα κουνούπια για 4-5 ώρες και δεν είναι τοξικό.
  • IR-3535: Αποτελεί δραστική ουσία αρκετών εντομοαπωθητικών. Η δράση του διαρκεί για περίπου 2 ώρες. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στους οφθαλμούς αν ψεκαστεί σε αυτούς, ωστόσο θεωρείται γενικά ιδιαίτερα ασφαλές.

Ανεξαρτήτως του εντομοαπωθηκτικού που θα επιλέξετε:

  • Βεβαιωθείτε ότι ο ψεκασμός γίνεται από έναν ενήλικο.
  • Ποτέ μην ξεκάζετε απευθείας στο πρόσωπο. Ψεκάστε τα χέρια σας και στη συνέχεια τοποθετήστε μέσω αυτών το εντομοαπωθητικό στο πρόσωπο. Στη συνέχεια πλύνετε τα χέρια σας.
  • Ο ψεκασμός πάντοτε πρέπει να γίνεται σε ανοιχτό χώρο για να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα του εντομοαπωθητικού που εισπνέετε.
  • Ξαναβάλτε εντομοαπωθητικό όπου χρειάζεται, ωστόσο μην βάζετε συνέχεια.
  • Όταν γυρίσετε στο σπίτι, πλυθείτε καλά με σαπούνι και νερό και βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα σας έχουν πλυθεί καλά για να φύγει το εντομοαπωθητικό πριν τα ξαναφορέσετε.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: Katja Schulz (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα