Τα μονοκλωνικά αντισώματα στη μάχη κατά των λοιμωδών νοσημάτων

Τα μονοκλωνικά αντισώματα, ένα είδος αντισωμάτων με εξειδίκευση να προσδένεται σε ένα μόνο στόχο, χρησιμοποιούνται σήμερα στη μάχη κατά του καρκίνου και των αυτοανόσων παθήσεων. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση μελλοντικών επιδημιών από λοιμώδη νοσήματα, σύμφωνα με μία νέα δημοσίευση από το National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Η δημοσίευση, η οποία έγινε στο New England Journal of Medicine, περιγράφει τις πιθανές χρήσεις των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπεία των λοιμωδών νόσων αλλά και στην πρόληψή τους σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από αυτές.

Οι συγγραφείς του άρθρου υπογραμμίζουν ότι η άμεση και στρατηγική χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία των λοιμωδών νόσων και των επιδημιών που αυτές προκαλούν.

Αν και τα μονοκλωνικά αντισώματα περιγράφηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, η αξία τους αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Οι επιστήμονες αναπτύσσουν συνεχώς νέες μεθόδους για την ταυτοποίηση, την τελειοποίηση και την παρασκευή τους με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερο εύρος παθήσεων. Για παράδειγμα, τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν σήμερα να ανιχνευθούν σε άτομα που έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί για ένα συγκεκριμένο παθογόνο. Επιπλέον, είναι δυνατό να γίνουν τροποποιήσεις στο μονοκλωνικό αντίσωμα με σκοπό να παραταθεί η διάρκεια ζωής του και να βελτιωθεί η ασφάλειά του.

Λόγω των δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα στην τροποποίηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπεία και πρόληψη παθήσεων με εξαιρετικά μεγάλη ειδικότητα. Για παράδειγμα, κατά την επιδημία του ιού Ebola το 2014-2016, διεξήχθη μία μικρής κλίμακας κλινική δοκιμή με το φάρμακο ZMapp, το οποίο περιέχει 3 διαφορετικά μονοκλωνικά αντισώματα. Η ομάδα εθελοντών που δέχτηκε να της χορηγηθεί το φάρμακο αυτό παρουσίασε μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας. Μία άλλη έρευνα έδειξε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να προστατεύσουν τις εγκύους και τα έμβρυά τους από λοιμώξεις στις περιοχές που ενδημεί ο ιός Zika. Τέλος, διάφορες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν ειδικά αντιγόνα στον ιό της γρίπης μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό και τον περιορισμό της μετάδοσής του. Μπορούν επίσης να χορηγηθούν προληπτικά σε άτομα που δεν έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν, ωστόσο, ότι οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα έχουν μεγάλο κόστος και πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση. Το κόστος αυτό, πάντως, αναμένεται να μειωθεί στο μέλλον καθώς η ειδικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα αυξηθεί με αποτέλεσμα να χρειάζονται μικρότερες δόσεις. Μπορεί επίσης να αναπτυχθούν νέες προσεγγίσεις για την χορήγηση των αντισωμάτων στον ασθενή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έρευνα για τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην θεραπεία και την πρόληψη των επιδημιών από τις λοιμώδεις νόσους.

Βιβλιογραφία: NIH

 

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα