Τα εμβόλια στους ηλικιωμένους σώζουν ζωές

Ξέρατε ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας στο σπίτι σας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από γρίπη ή πνευμονία παρά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα;

Η γρίπη και η πνευμονία αποτελούν την 7η αιτία θανάτου για τους ηλικιωμένους 65 ετών και άνω.

Τα καλά νέα: Με μόλις ένα ή δύο εμβόλια μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την πιθανότητα να νοσήσουν οι ηλικιωμένοι της οικογένειάς σας από αυτές τις παθήσεις.

Τα εμβόλια που προτείνονται είναι τα εξής:

  • Έρπης Ζωστήρ: Ο έρπης ζωστήρ είναι συχνότερος (και πιο επικίνδυνος) στους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους, επομένως όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών επιβάλλεται να εμβολιαστούν. Ο έρπης ζωστήρ γενικά εκδηλώνεται σαν ένα δερματικό εξάνθημα, αλλά μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, απώλεια της ακοής ή προβλήματα της όρασης. Οι ηλικιωμένοι μπορούν (και πρέπει) να εμβολιαστούν ακόμα κι αν ήδη έχουν εμφανίσει μία έξαρση του έρπητα ζωστήρα.
  • Γρίπη: Παρόλο που γενικά δεν είναι επικίνδυνη για τα παιδιά και τους νεότερους ενήλικες, η γρίπη μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρα για τους ηλικιωμένους 65 ετών και άνω. Υπάρχουν τρία διαφορετικά εμβόλια για τη γρίπη, ωστόσο το εμβόλιο που προτείνεται για τους ηλικιωμένους είναι ένα ειδικό εμβόλιο που αποτελείται από μία υψηλή δόση. Το εμβόλιο υψηλής δόσης προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από το απλό εμβόλιο και δεν εκθέτει τον ηλικιωμένο σε ζωντανά στελέχη του ιού.
  • Τέτανος/διφθερίτιδα/κοκκύτης: Το εμβόλιο αυτό συνήθως γίνεται σε μία δόση. Προτείνεται, ωστόσο, ότι όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας πρέπει να κάνουν ένα ακόμα εμβόλιο τετάνου/διφθερίτιδας κάθε 10 χρόνια ή μετά από πιθανή έκθεση στο βακτήριο που προκαλεί τέτανο. Το κλωστηρίδιο του τετάνου μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος από μία ανοιχτή πληγή και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο, επομένως προτείνεται ότι ακόμα και τα προηγουμένως εμβολιασμένα άτομα πρέπει να κάνουν το συμνπληρωματικό εμβόλιο μετά από ένα σοβαρό κόψιμο, τρύπημα ή κάψιμο.
  • Ανεμευλογιά: Αν κάποιος ηλικιωμένος δεν έχει νοσήσει στο παρελθόν από ανεμευλογιά ή δεν έχει κάνει το εμβόλιο της νόσου, πρέπει να κάνει έναν προληπτικό εμβολιασμό 2 δόσεων. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος, καρκίνο ή με φαρμακευτική αγωγή που καταστέλλει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα το γιατρό τους.
  • Πνευμονία: Οι ηλικιωμένοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν από πνευμονία ειδικά αν επισκέπτονται συχνά το νοσοκομείο. Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω πρέπει να κάνουν το πολυσακχαριτιδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο (PPSV) το οποίο προστατεύει από 23 στελέχη του ιού που προκαλεί πνευμονία.
  • Ιλαρά/Ερυθρά/Παρωτίτιδα (MMR): Υπάρχει μεγάλη διαφωνία σχετικά με τη χορήγηση ή όχι αυτού του εμβολίου σε ηλικιωμένους. Τα άτομα γεννημένα πριν το 1957 θεωρείται ότι έχουν ήδη νοσήσει από κάποια επιδημία ιλαράς και επομένως έχουν ανοσοποιηθεί άρα δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν. Αντιθέτως, άτομα που έχουν λάβει το αδρανοποιημένο εμβόλιο της ιλαράς τη δεκαετία του 1960 ή δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή άτομα που έχουν γεννηθεί μετά το 1957, επιβάλλεται να κάνουν το εμβόλιο MMR.

Για κάποιους ηλικιωμένους μπορεί να χρειάζονται επιπλέον εμβόλια όπως το εμβόλιο της Ηπατίτιδας Α, της Ηπατίτιδας Β ή της Μηνιγγίτιδας.

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να σιγουρευτείτε ότι έχετε κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια.

Βιβλιογραφία: Agingcare

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα