Υψηλότερος ο Κίνδυνος Long COVID στις Γυναίκες Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Current Medical Research and Opinion έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν «σημαντικά» αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν long COVID σε σχέση με τους άνδρες, ενώ και τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι διαφορετικά.

Ο όρος long COVID περιγράφει τα συμπτώματα της COVID-19 που παραμένουν για περισσότερο από 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με τον ιό. Σε αρκετούς ασθενείς, μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά παραμένουν για αρκετούς μήνες.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 1.3 εκατομμύρια ασθενείς και παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με long COVID παρουσιάζουν συνήθως συμπτώματα από τα ώτα και το ρινοφάρυγγα, διαταραχές της διάθεσης, νευρολογικά συμπτώματα, ρευματολογικές ή γαστρεντερικές διαταραχές, καθώς και αίσθημα κόπωσης.

Οι άνδρες αντιθέτως παρουσιάζουν συνήθως ενδοκρινικές διαταραχές, όπως η διαβήτης, ή διαταραχές των νεφρών.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις διαφορές των δύο φύλων αναφορικά με τις κλινικές εκδηλώσεις, την πορεία της νόσου και τις επιπλοκές της COVID-19, καθώς μόνο έτσι θα μπορούμε να αναπτύξουμε αποτελεσματικές θεραπείες τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Οι διαφορές της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος στα δύο φύλα είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τα συμπτώματα της long COVID σε άνδρες και γυναίκες. Οι γυναίκες παρουσιάζουν ισχυρότερη απόκριση τόσο της φυσικής όσο και της επίκτητης ανοσίας κατά την έκθεση στον ιό, γεγονός που τις προστατεύει από τα συμπτώματα της οξείας λοίμωξης. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, αυξάνει τον κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα μακροπρόθεσμα», πρόσθεσαν.

Για την ανάλυσή τους, οι επιστήμονες εξέτασαν μελέτες για την COVID-19 που δημοσιεύτηκαν από το Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Αύγουστο του 2020 και μελέτες για τη long COVID που δημοσιεύτηκαν από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Στις μελέτες αυτές συμμετείχαν συνολικά 1.393.355 εθελοντές.

Αν και ο αριθμός των εθελοντών φαίνεται πολύ μεγάλος, στην πραγματικότητα μόλις 35 από τις περίπου 640.634 μελέτες που εξετάστηκαν είχαν κάνει διαχωρισμό στα αποτελέσματά τους ανάλογα με το φύλο, με σκοπό να εξετάσουν αν το φύλο επηρεάζει τα συμπτώματα τόσο της COVID-19 όσο και της long COVID.

Εξετάζοντας τα δεδομένα για τους ασθενείς με long COVID σε κάθε φύλο, οι επιστήμονες της ανάλυσης παρατήρησαν ότι οι γυναίκες είχαν πολύ αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τους άνδρες να παρουσιάσουν διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, μυοσκελετικό πόνο, συμπτώματα από το αναπνευστικό, καθώς και διαταραχές στα ώτα, τη ρίνα και το φάρυγγα. Οι άνδρες, αντιθέτως, παρουσίαζαν συχνότερα διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας.

Η επιστημονική ομάδα τόνισε ότι η ανάλυση που έκανε είναι μία από τις λίγες που εξετάζει τις διαφορές στα συμπτώματα της long COVID ανάμεσα στα δύο φύλα. Αρκετές μελέτες είχαν ασχοληθεί με τις διαφορές ανδρών και γυναικών στην οξεία φάση της COVID-19, όπως για παράδειγμα τον κίνδυνο νοσηλείας, εισαγωγής στη ΜΕΘ, διασωλήνωσης ή θανάτου. Ωστόσο, καμία μελέτη δεν είχε εξετάσει τις διαφορές των δύο φύλων αναφορικά με τα συμπτώματα της long COVID.

«Σε προηγούμενες επιδημίες κορονοϊών είχαμε παρατηρήσει διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Κατά συνέπεια, ήταν αναμενόμενο ότι το ίδιο θα ισχύει και στην COVID-19. Δυστυχώς, οι περισσότερες μελέτες, τόσο για την COVID-19, όσο και για τη long COVID, δεν κάνουν διαχωρισμό των δεδομένων τους ανάλογα με το φύλο των ασθενών. Όπως φαίνεται, το φύλο είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει ακόμα και τη θεραπεία που θα πρέπει να λάβει ο κάθε ασθενής», αναφέρει η επιστημονική ομάδα. Οι συγγραφείς τόνισαν επίσης ότι ακόμα κι αν το φύλο δεν είναι ένα από τα τελικά σημεία της μελέτης, οι επιστήμονες της έρευνας και πάλι θα πρέπει να διαχωρίζουν τα δεδομένα ανδρών και γυναικών, καθώς έτσι θα διευκολύνουν άλλες επιστημονικές ομάδες.

Η παρούσα ανάλυση σημείωσε επίσης ορισμένους παράγοντες που θα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες σε ορισμένα επαγγέλματα, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό. Υποστήριξαν επίσης ότι σε ορισμένους πληθυσμούς η πρόσβαση στις δομές υγείας δεν είναι ισότιμη στα δύο φύλα, γεγονός που μπορεί να επηρεάζει την πορεία των ασθενών.

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν σύντομα και άλλες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν τις διαφορές των δύο φύλων τόσο στην COVID-19 όσο και στη long COVID.

Φωτογραφία: Arina Krasnikova

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα