Υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6 του Στελέχους Όμικρον: Τα Διαθέσιμα Δεδομένα Σήμερα

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6 του στελέχους Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται ταχέως στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον και στην Ευρώπη, καθώς έχουν ήδη ανιχνευθεί περιστατικά της νόσου στη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες.

Το στέλεχος αυτό ενοχοποιείται σήμερα για το 9% περίπου του συνόλου των περιστατικών της COVID-19 στις ΗΠΑ, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 3.3%. Τι γνωρίζουμε, όμως, για το συγκεκριμένο στέλεχος και πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η εμφάνισή του;

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6 προέρχεται από την παραλλαγή ΒΑ.4 του στελέχους Όμικρον, όπως φαίνεται και από το όνομά της. Η παραλλαγή ΒΑ.4 ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2022 στη Νότια Αφρική και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο μαζί με την παραλλαγή ΒΑ.5.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα μέσω ποιου μηχανισμού εμφανίστηκε η παραλλαγή ΒΑ.4.6, ωστόσο πρώιμα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πιθανώς αποτέλεσμα ανασυνδυασμού. Ο όρος αυτός περιγράφει την ανταλλαγή γενετικής πληροφορίας ανάμεσα σε 2 στελέχη του ιού που έχουν μολύνει τον ίδιο ασθενή.

Αν και η υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6 ομοιάζει αρκετά με την ΒΑ.4, φέρει μία συγκεκριμένη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδα, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού και επιτρέπει στον τελευταίο να μολύνει τα κύτταρα του ανθρώπου.

Η μετάλλαξη αυτή λέγεται R346T και έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν και σε άλλα στελέχη του ιού, ενώ συνδέεται με αυξημένη ανθεκτικότητα, δηλαδή επιτρέπει στον ιό να αποφεύγει την εξουδετέρωση από τα αντισώματα του εμβολιασμού ή της προηγούμενης λοίμωξης.

Συμπτώματα, Μολυσματικότητα και Ανθεκτικότητα του Στελέχους

Ευτυχώς, οι λοιμώξεις με το στέλεχος Όμικρον προκαλούν γενικά ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενα στελέχη της πανδημίας. Όπως φαίνεται, το ίδιο ισχύει και για την υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6, καθώς τα διαθέσιμα δεδομένα σήμερα δείχνουν ότι δεν προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές.

Ωστόσο, το στέλεχος Όμικρον έχει αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές. Η υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6 φαίνεται επίσης ότι έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην προηγούμενη ανοσία σε σχέση με την παραλλαγή ΒΑ.5, η οποία έχει επικρατήσει σήμερα.

Δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν επίσης ότι η υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6 πολλαπλασιάζεται 6.55% ταχύτερα σε σχέση με τη ΒΑ.5, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαφορά αυτή είναι σχετικά μικρή σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Για παράδειγμα, η παραλλαγή ΒΑ.5 πολλαπλασιάζεται 55% ταχύτερα σε σχέση με την ΒΑ.2.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ότι όσοι έχουν κάνει 3 δόσεις με το αρχικό εμβόλιο της Pfizer παράγουν λιγότερα αντισώματα για την υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6 συγκριτικά με τις ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, καθώς ουσιαστικά δείχνει ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούσαν μέχρι σήμερα πιθανώς δεν προσφέρουν επαρκή ανοσία για τη νέα αυτή παραλλαγή.

Ωστόσο, τα νέα διδύναμα εμβόλια που έχουν αρχίσει να χορηγούνται εδώ και μερικές ημέρες μπορούν να προσφέρουν ισχυρότερη ανοσία και για την BA.4.6.

Τέλος, μία νέα προδημοσίευση από τη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι η παραλλαγή ΒΑ.4.6 μπορεί να αποφύγει την εξουδετέρωση από τις θεραπείες αντισωμάτων που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που δεν παρουσιάζουν καλή απόκριση στα εμβόλια της COVID-19.

Η Σημασία του Εμβολιασμού

Η εμφάνιση της υποπαραλλαγής ΒΑ.4.6, καθώς και άλλων νέων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 σίγουρα προκαλεί ανησυχία, καθώς δείχνει ότι ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς και βρίσκει νέες μεθόδους για να ξεπερνά την ανοσία του πληθυσμού.

Σήμερα, είναι πλέον γνωστό ότι όσοι έχουν νοσήσει στο παρελθόν από COVID-19 είναι δυνατό να μολυνθούν ξανά με τον ιό και αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό με το στέλεχος Όμικρον.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός έχει υψηλή αποτελεσματικότητα για την πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων του ιού και επομένως αποτελεί ακόμα το ισχυρότερο όπλο μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η έγκριση των νέων αναμνηστικών δόσεων πριν από λίγες ημέρες αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά καθώς είναι πλέον σαφές ότι μόνο με πολυδύναμα εμβόλια θα μπορέσουμε να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας.

Φωτογραφία: Norma Mortenson

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα